Skocz do zawartości

[zerwany łańcuch] Merida Crossway 40-D 2014 3750km

mikel10k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, dzisiaj wyjeżdżając z pracy, depnąłem mocniej na pedała, pierw spadł wkręcając się miedzy oś suportu i pedało, przekręciłem w przeciwną stronę i wyszedł, potem jadąc pare metrów chciałem ruszyć ze skrzyżowania i zerwał się całkiem. Chciałem kupić nowy, i teraz sprawa jest taka że rower podchodzi pod 4000km, jest dosyć ubłocony bo teraz deszcze i te sprawy,, raz na rok rozbieram go i pucuję ale od wody i brudu wyjechały mi się zębatki i na najwyższej tarczy i 3 od góry przeskakuje już. Na innych tarczach chodzi okej. Chciałem pojeździć do wiosny jak jest i na wiosnę kupić zębatki i powymieniać zużyte części ale na razie chciałem kupić tylko łańcuch. I teraz pytanie, czy będzie on pasował nawet jeśli kupię identyczny? Tamten dopasował się do zębatek, zużywał się razem z nimi i co będzie z nowym jeśli założę, będzie pasował? Pozdrawiam :)

Napisano

Skoro stary łańcuch już przeskakiwał to nowy nie ma prawa działać na tych zębatkach. Aby jeszcze jakiś czas na tym się poruszać musisz założyć dotychczasowy łańcuch , skróć go o jedno ogniowo ( to zerwane ) i może do wiosny wytrzyma .

Napisano

Dzięki, jutro rano właśnie sprawdzę co z nim jest, czy uda się go uratować. A tak przy okazji chciałbym się dowiedzieć, co ile kilometrów wymieniać poszczególne części roweru i gdzie takie informacje znaleźć.

Napisano

Nie ma określonego interwału wymiany , robi się wówczas gdy napęd ulegnie zużyciu . Najszybciej zużywa się łańcuch ( sprawdza  się jego rozciągnięcie takim przyrządem http://allegro.pl/klucz-do-pomiaru-zuuzyca-lancucha-miernik-lancucha-i5690150567.html ) . Najlepiej mieć 2 łańcuchy i wymieniać je na przemian co jakieś 500km wówczas przedłużasz żywotność zębatek. Poza tym napęd trzeba czyścić i smarować nie raz do roku tylko jak jest potrzeba , w warunkach jesienno-zimowych może to być konieczne nawet minimum raz w miesiącu.

Zmień tytuł posta na regulaminowe [...] bo może wylądować w śmietniku.

• Mod Team
Napisano

Bywają słowa które niektórym osobom nie przechodzą przez gardło. ;)

Może trzeba wymyślić inną nazwę dla pedałów rowerowych i będzie spokój.

Napisano

Okej, okej no między suport a najniższą zębatke :P Na szybko pisałem a przecież to jest forum rowerowe to tak jak na muzycznym forum napisałbym ze wszyscy słuchają techno. Kupię jeszcze kasetę tylną, mam problem z wyborem modelu bo znam obecny (dzięki specyfikacji na stronie http://www.rowerymerida.pl/produkt815/crossway-40-d.html) ale chciałbym już wymienić na coś odrobinę lepszego i potrzebuję pomocy, znalazłem przykładowo coś takiego http://allegro.pl/kaseta-9-rzedowa-driven-11-32t-jak-shimano-cs-m770-i5904049604.html i czy ona jest lepsza niż ta moja czy gorsza i jak to jest z kompatybilnością łańcucha i przedniej zębatki? Mój model tylnej kasety Sunrace CS-M9 11-32

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...