HerrMann Napisano 6 Stycznia 2016 Napisano 6 Stycznia 2016 Szukam kierownicy do 29era. Przeglądałem oferty wielu firm, a okazało się, że w ofercie Gianta, od którego rower ujeżdżam, są kierownice o odpowiednim rozmiarze i gięciu. W dodatku w super atrakcyjnej cenie. Mam tylko jedną wątpliwość... Są wykonane z aluminium 2014 i są niepokojąco dla mnie lekkie (ok 230g przy szerokości 730mm). Myślę, że renomowany producent nie mógłby sobie pozwolić na sprzedawanie chłamu, w dodatku kierownica ta montowana jest fabrycznie do fulla za ponad 10.000 PLN. Co o tym sądzicie? Jakiej trwałości można oczekiwać po tym stopie "amelinium"? Masa kierowcy 100+, jazda intensywna, rekreacyjna. P.S. Kiedyś człowiek jeździł na częściach jakie miał i nie było problemu . Dziś przy szalonym wyborze na rynku zaczęło się WNIKANIE w szczegóły ;
tobo Napisano 6 Stycznia 2016 Napisano 6 Stycznia 2016 Załóż że producent się pomylił i waga jest wyższa, tak bym na to patrzył. 10 lat temu miałem kierownicę 660 mm / 240 gramów i też wydawała się niebezpiecznie lekka. Technologie produkcji i obróbki jednak mimo wszystko poszły do przodu więc szersza może być lżejsza. Sztyca alu ważą z reguły grubo powyżej 200 gramów, karbonowe często koło 200 a sztyca kcnc Ti 160 mimo że jest alu. Korzystam z niej nadal, bez żadnych problemów.
kemot1974 Napisano 6 Stycznia 2016 Napisano 6 Stycznia 2016 cześć, wg mnie wszystko ok, firma GIANT jest jednym z większych światowych producentów Aluminium , rowery są dodatkiem do całości Niska waga wynika raczej z doświadczenia w obróbce aluminium, niż próby zaniżania wagi. Sam mam dwa rowery Giant ( kierownica, mostek i sztyca Giant Contact) i jestem bardzo zadowolony, poza tym jak sam piszesz, można je kupić w bardzo dobrej cenie, zwłaszcza , że wiele osób kupujących nowe rowery Giant, wymienia te części na ,, firmowe,,.
marcinusz Napisano 6 Stycznia 2016 Napisano 6 Stycznia 2016 Są wykonane z aluminium 2014 i są niepokojąco dla mnie lekkie (ok 230g przy szerokości 730mm). Skąd te dane o wadze? Śmiem wątpić czy są rzetelne. Mam kierownicę Gianta 690mm o wadze 320g (zwykła, tj. nie-SL). Wersja SL 73cm powinna ważyć ok. 280-290g - taką informację kiedyś znalazłem, gdy szukałem szerszej kiery. Mój Richey Trail WCS waży 293g, więc w 230g powątpiewam.
HerrMann Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Napisano 6 Stycznia 2016 Czy Alu 2014 (nie T6) jest godne zaufania?
marcinusz Napisano 6 Stycznia 2016 Napisano 6 Stycznia 2016 Nie. Okłamie Cię przy pierwszej okazji. Ja bym nie ufał.
HerrMann Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Napisano 6 Stycznia 2016 Nie. Okłamie Cię przy pierwszej okazji. Ja bym nie ufał. Znaczy: rury wredne z natury . Dzięki za uprzedzenie .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.