Skocz do zawartości

[napęd] Problemy z łańcuchem

Michal__wawa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jestem tu nowy. Na rowerach się niestety nie znam za bardzo ale ogólnie ogarniam mechanikę więc proszę bez hejtów za ew. głupie pytanie.

A więc mam problem. 

Posiadam rower TREK 6500 DISC kupiony parę ładnych lat temu ale używany mocno sporadycznie (może przejechałem nim z 300/400 km). 

Ostatnio po rocznej przerwie wsiadłem na rower i zaczął mi omykać łańcuch. Kupiłem rozkuwacz i skróciłem łańcuch o 1 moduł i tu pojawił się kolejny problem którego wcześniej nie było. Jak przestaję jechał (pedałować) i rower jest na wolnym biegu łańcuch obsuwa mi się i spada w dół. Jeżeli pojadę tak dłużej zsuwa się z 3 biegu z przodu na 2 (dzieje się to głównie na 3 biegu niezależnie który jest na tylnej zębatce). 

I teraz pytanie czy przerzutki wymagają regulacji czy coś zwaliłem przy skracaniu łańcucha. 

Z góry wielkie dzięki za pomoc. 

Dokładnie taki rower mam.

p4pb999914.jpg

Napisano

Pierwsza sprawa, wstaw [ czego dotyczy problem] bo moderacja zaraz Ci wywali temat.

Nie da się zwalić działania napędu skracając o 1 ogniwo, masz źle ustawioną przerzutkę która zbija Ci na niższy blat. Chociaż trochę dziwne że bez pedałowania, musi być mocno przestawiona.

Napisano

Ale ciężko bym rozregulował przerzutkę przy skróceniu łańcucha tym bardziej, że przerzutki nie dotykałem. A czy mogłem w jakiś sposób przesunąć łańcuch na zębatkach? W takim sensie, że jak go rozkułem i puściłem to tylna przerzutka się przesunęła? 

Napisano

Nie, chyba że linki się wyciągnęły co jest mało realne. Zrób zdjęcie od przodu zębatek kiedy masz łańcuch i przerzutkę ustawioną na 3 bieg. Fotka ma pokazać jak jest ustawiona klatka przerzutki w stosunku do zębatki.

Ponownie Ci przypominam, wstaw w temacie w nawiasie informację, np [ Łańcuch] bo za chwilę ktoś wywali Twój wątek....

Napisano

Muszę to sprawdzić na 100 % ale z tego co mi się wydaje to korby się kręcą. Jak jadę i przestanę "pedałować" dopiero po pewnym czasie dłuższym czasie (5s) łańcuch opada. Jeżeli przestanę tylko na chwilę wszystko jest ok. 

Napisano

Z tego , co zrozumiałem to problemem jest bębenek w tylnej piaście. Gdy nie pedałujesz to zepsuty bębenek pcha łańcuch do przodu i powoduje jego spadek z blatu na mniejszą zębatkę. Miałem to samo w starym rowerze. Bębenek do naprawy lub wymiany.

Napisano

Problemu przed tą długą przerwą nie było?

Możesz zrobić zdjęcia zębatek korby? Z obu stron.

Jak jadę i przestanę "pedałować" dopiero po pewnym czasie dłuższym czasie (5s) łańcuch opada.

Nie rozumiem - jeśli nie pedałujesz i toczysz się rowerem to łańcuch zupełnie się nie porusza. Więc jak może spadać?

Jeśli w zrzucanie nie jest zaangażowana przerzutka przednia to najprawdopodobniej zdeformowany jest blat - największa tarcza korby. Być może jest powyginana lub wygięte są któreś zęby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...