Skocz do zawartości

[1500zł] MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć :)

Poszukuję dobrego roweru MTB do 1500zł. Sprzęt ma służyć do jazdy w średnio trudnym terenie.

Zapoznałem się z ofertami zarówno polskich jak i zagranicznych producentów i wytypowałem jeden model w tej cenie, wyróżniający się na tle konkurencji - B'TWIN ROCKRIDER 520 MTB:

http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-520-id_8293188.html

Prosiłbym o alternatywne, lepsze rozwiązania w tej cenie, oczywiście jeśli istnieją :)

Pzdr

Napisano

Porównując osprzęt Ramblera do Rockridera, ten pierwszy wypada tylko nieznacznie lepiej. Za to jego niewątpliwym atutem są koła w rozmiarze 27.5". Ale niestety, definitywnie odpada ze względów wizualnych ;)

Napisano

Z Kandsem/Lazaro sprawa ma się tak, że nie ma możliwości "wypróbowania" przed zakupem...

Poza tym nie wydaje mi się, żeby były lepsze od Rockridera 520 ;>

Faktycznie, producent lansuje je na "full alivio", ale nie wiem czy to ma w tym przypadku większe znaczenie...

Rockrider oferuje dużo lepszy widelec oraz dożywotnią gwarancję na ramę.

Napisano

A dokonałem (jeszcze nie dokonałem) złego?

Rozważę w/w Ramblera :)

Zapytam inaczej... Czym Rockrider 520 istotnie ustępuje Ramblerowi 3.0 (poza rozmiarem kół)?

Jakie są jego słabsze strony, które powinny skłonić mnie do ewentualnego przemyślenia tej decyzji?

Napisano

Rambler ma nieco lepszy napęd. Grupa Alivio to w zasadzie pierwsza grupa osprzętu, która w ogóle nadaje się do użytku. Z pozostałymi są duże problemy i to po niedługim czasie. Na pewno przerzutki Shimano Alivio posłużą dłużej niż X50/Acera. W obu modelach korby są na kwadrat, pewnie po 1-2 tys. km suport będzie do wymiany. Hamulce w obu też są z najniższej półki hydrauliczne, też mogą być problemy. W Ramblerze masz piasty kulkowe od Shimano, ja przynajmniej na nich się nie zawiodłem w tych modelach niskobudżetowych. Z tymi z Btwina nie miałem kontaktu w ogóle. Na pewno na plus Btwina jest to, że pewnie możesz podjechać do sklepu i kupić. Z gwarancją z tego co słyszałem też nie ma większych problemów. Na plus ramblera masz większe koło, chociaż ja jakiś większych różnic między 26 a 27.5 nie widzę.

Ja bym jednak wybrałbym Kands-a/Lazaro/albo ich inne odmiany na alivio i V-kach. Moim zdaniem, v-ki są lepsze od tanich hydraulików. Po prostu mniej awaryjne. A przymierzyć się jest gdzie np: http://www.infinitibike.com.pl/ - sporo dystrybutorów ma już Transrower (firma produkująca Kandsy,Lazaro etc.)

Napisano

W obu modelach korby są na kwadrat, pewnie po 1-2 tys. km suport będzie do wymiany.

bez przesady takie suporty są wytrzymałe więc nie pisz głupot  

ogólnie koło 26 to już nisza i w przyszłości ciężko będzie sprzedać, nie wspominając o osiągach takiego roweru, będziesz się męczył jak pojedziesz na jakiś wypad i reszta będzie miała większe koło, bo większe koło szybciej się toczy i lepiej wybiera nierówności. W tej kwocie to radzę kupić coś co ma dobry osprzęt a XCR bynajmniej wyznacznikiem jakości wśród uginaczy nie jest. To samo się tyczy napędu gdzie miranda i acera ani precyzyjne ani trwałe nie są. 

Napisano

nie wspominając o osiągach takiego roweru, będziesz się męczył jak pojedziesz na jakiś wypad i reszta będzie miała większe koło, bo większe koło szybciej się toczy i lepiej wybiera nierówności

Praktycznych różnic pomiędzy 26 a 27.5 nikt raczej nie wyczuje ..  przetestowałem to już w praktyce. Możesz określić o ile to % więcej człowiek się męczy na mniejszym kole? :D

Jedyne co ma wpływ na zmęczenie to kondycja, diametralne różnice w sprzęcie może góra 5-10%.

W dwóch rowerach miałem problemy z tanimi suportami shimano na kwadrat, dopiero na octalink posłużył mi dłużej niż 3 tys. km.

Napisano

To co najważniejsze w rowerze w tym budżecie to widelec, a w tej cenie nie kupisz roweru z dobrym widelcem, przemyśl z 5 razy czy na pewno chcesz nowy pseudo rower, czy może lepiej poszukać używanego na jakimś Recon'ie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...