Skocz do zawartości

[wkład suportu] wymiana samych łożysk? NIEOPŁACALNE!

cervandes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

temat zakładam dla potomnych. Mam Gianta z 2008 roku a w nim wkład suportu BB-7420 RPM  na łożyskach FSA MR036. Ciężko to diabelstwo znaleźć, generalnie katalogi milczą. Wymiary to 16 x 31 x 10mm. Oczywiście 2RS.

I zamiast kupować cały wkład pomyślałem, że może za podobne pieniądze zmienię łożyska na jakieś wieczne, rasowe.

Co się okazuje: dostępność skandalicznie słaba, łożysko ma symbol 163110 2RS i sztuka kosztuje w rejonie 37-39pln netto za chińczyka. Całkowite nieporozumienie i nie ma ekonomicznego uzasadnienia aby wykonywać taki manewr. Rozpocząłem temat, bo po prostu lubię grzebać.

Objaw mam taki, że korba cyka przy solidnym nacisku, okazało się, że zewnętrzna bieżnia prawego łożyska postanowiła pęknąć.

Niestety, żadnego wyboru lokalnie nie mam i muszę kupić BB-40 accenta, ponoć szajs ale lepsze to niż hulajnoga :)

Napisano

Niestety, żadnego wyboru lokalnie nie mam i muszę kupić BB-40 accenta
Zawsze możesz kupić nielokalnie, szczególnie jeżeli sam grzebiesz. A co do wymiany łożysk to ile by nie kosztowały to w suporcie za 20zł żal zachodu.
Napisano

Nie rozumiem po co taki temat. W zdecydowanej większości wkładów suporty wymiana łożysk jest niemożliwa nie mówiąc już o opłacalności i nikt z tego powodu nie płacze. Zużywa się - kupujesz nowy i po krzyku. 

Napisano

Bo lubię czasem coś sam zrobić a nie kupić, wsadzić i koniec. Bo za 40pln wolałbym kupić jakieś dobre łożyska i wymienić je niż kupić cały wkład na najpodlejszych. Bo tak.

A temat założyłem, bo szukałem w sieci info o 163110 i jest bardzo skąpe, może ktoś po mnie będzie szukał tematu i się natknie na ten i będzie znał odpowiedź.

Napisano

Ja tez lubie tez sam cos zrobic , ale w takich sytuacjach czestsze zmienianie suportu rekomensuje mi wymiane lozysk (o ile sie w prosty sposób da i nie polamie plastików).

Jak juz bardzo lubisz zmieniac to zainwestuj w inna korbe z suportem ktory w prosty sposob umozliwi Ci wymiane dobrej jakosci lozysk.

Wracajac do temamtu jak chinczyk tyle kosztuje to  za markowe bedziesz musial srogo zaplacic i szybciej zajedzisz korbe niz dobrej jakosci lozyska, a po za tym ja bym kupil cos za 30 PLN i dojezdzil korbe, wątpie zeby wiecej wytrzymala bez zmiany zebatek;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...