Skocz do zawartości

[manetka] przednia bez indeksacji

lvl18

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, czy na rynku są jeszcze dostepne manetki bez indeksacji do przedniej przerzutki (z wyjątkiem wszelakich Gripshiftów)? Indeksacja w Altusie strasznie mnie drażni więc jeśli tylko są jakieś zamienniki...

Napisano

Całe życie miałem nieindeksowane aż przyszła pora na nowy rower i ciężko się przestawić na te 3 skoki. Niestety kilka biegów odpada, w skrajnych przypadkach łańcuch trze o prowadnicę, mógłbym to skorygowac właśnie nieindeksowaną.

Napisano

Całe życie miałem nieindeksowane aż przyszła pora na nowy rower i ciężko się przestawić na te 3 skoki. Niestety kilka biegów odpada, w skrajnych przypadkach łańcuch trze o prowadnicę, mógłbym to skorygowac właśnie nieindeksowaną.

Pozostaje zakup jedynie najtańszej manetki bez indeksu. Szansa na zakup w sklepie stacjonarnym spora.

Napisano

Te manetki jak pisałem to Shimano SL-TZ20 lub 21 - w zależności od ilości biegów, tanie na allegro nawet w opcji z wysyłką z 10-20zł w sklepie stacjonarnym pytałem o nie z ciekawości to sobie Panowie 40zł zażyczyli..., ale wiadomo sklep sklepowi nie równy, a pytałem tylko w jednym ;)

Co ciekawe to chyba? manetki z kolekcji Shimano 2014 więc jakieś zapotrzebowanie na to jest skoro je ciągle produkują.

Mnie tylko interesuje jak one działają, bo mam do odnowienia przeszło 15 letniego trekkinga (wolnobieg 6) i chciałbym go zrobić, że tak powiem "old school'owo", także myślałem o takich cynglach.

Może ktoś wie czy działa to w miarę przyzwoicie, czy nie ma się co cudów spodziewać ;) ?

Jest też sporo firm typu Abys, Power, Soleus itp. itd. które produkują takie manetki - zazwyczaj w bardzo tanich  marketowych rowerach spotkamy taki osprzęt i na Allegro też, kątem oka widziałem też w sklepie rowerowym, ale czy jest sens jak już można mieć Shimano w tej cenie ;P

PS. Droższy model to SL-TX30 nie wiem tylko czy różni się kulturą pracy, ale wygląda solidniej :D tyle, że ja bym 20zł za to nie dał xD

Napisano
Mnie tylko interesuje jak one działają, bo mam do odnowienia przeszło 15 letniego trekkinga (wolnobieg 6

Dobrze działają manetki TY 18.

Lewa manetka płynna,prawa indeksowana 6 biegowa.

Wolnobieg też musi być być indeksowany.

Napisano

manetki z kolekcji Shimano 2014 więc jakieś zapotrzebowanie na to jest skoro je ciągle produkują.

Jako towar z dużą ilością świetnego materiału pewnie często ulegają dezintegracji :) Montowane w rowerach dziecięcych i "na pierwszy raz" z pewnością często się łamią i muszą być wymieniane - poza tym rowery marketowe muszą też mieć jakiś osprzęt :) 

Napisano

Wolnobieg też musi być być indeksowany.

To chyba wiem w czym tkwi problem w moim osiołku.

Około roku 2003, gdy jeszcze nie jeździłem rowerami, kupiłem w supermarkecie, za całe 399zł, cud techniki Ranger Town DREAMteam! 26" (pisownia oryginalna, taki niby miejski, niby tekking, dokładnie taki jak tu: http://allegro.pl/ranger-town-dreamteam-26-i5627538205.html). Ranger-y produkował/sprzedawał Kross, ale się do nich, z racji jakości, nie przyznawał (na przeraźliwie grubej i ciężkiej, stalowej ramie oraz obręczach kół ma malutkimi literami wygrawerowane Kross). Dziś ten rower nie ma już starego, rdzewiejącego wyposażenia (błotniki bagażnik, oświetlenie) i używam go do zajeżdżania w drodze do pracy starych, tanich napędów (wolnobiegi, korby, łańcuchy, przerzutki) i kół, które zdjąłem z pozostałych dwóch swoich rowerów. Przez całe okres jego użytkowania nie udało mi się poprawnie wyregulować tylnej przerzutki. Od kupienia nie działała poprawnie. Zawsze traciłem jeden bieg z dołu lub góry, a pomiędzy biegami zdarzały się przeskoki o 2 biegi lub brak zmiany biegu. Kiedyś była tam TY22, teraz Altus M310. Manetki w tym rowerze to zawsze obrotowe SL-TY18, prawa indeksowana, 6-biegowa, lewa nieindeksowana. Wolnobieg Falcon, który tam jest od zawsze zamontowany, najprawdopodobniej nie jest indeksowany SIS. Innymi przerzutkami i napędami z kasetami nigdy nie miałem takich problemów z regulacją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...