lvl18 Napisano 12 Września 2015 Napisano 12 Września 2015 Witam, czy na rynku są jeszcze dostepne manetki bez indeksacji do przedniej przerzutki (z wyjątkiem wszelakich Gripshiftów)? Indeksacja w Altusie strasznie mnie drażni więc jeśli tylko są jakieś zamienniki...
marcinBB Napisano 12 Września 2015 Napisano 12 Września 2015 Jedynie manetki zegarowe sygnowane znakiem żółtych rączek,obawiam się że innych już nie ma
Sobcik Napisano 12 Września 2015 Napisano 12 Września 2015 Ewentualnie Shimano SL-TZ20 albo innego tego typu "nołnejmy" tylko, że to cyngle więc wiadomo jak to działa za to dosyć tanie.
Mod Team Puklus Napisano 13 Września 2015 Mod Team Napisano 13 Września 2015 A na cóż nieindeksowaną ? wszelakie dźwigniowe nie mogą być nie indeksowane, to wynika z konstrukcji.
zekker Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 https://picasaweb.google.com/114429717076057867312/ZrobionyWBarana?noredirect=1#5242099730144856450 To nie jest dźwignia?
lvl18 Napisano 14 Września 2015 Autor Napisano 14 Września 2015 Całe życie miałem nieindeksowane aż przyszła pora na nowy rower i ciężko się przestawić na te 3 skoki. Niestety kilka biegów odpada, w skrajnych przypadkach łańcuch trze o prowadnicę, mógłbym to skorygowac właśnie nieindeksowaną.
realkrzysiek Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Na przekosach jeździć nie wypada, więc może trzeba lepiej wyregulować przerzutkę?
dzanas Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 O proszę ,..... http://rower.com.pl/czesci-rowerowe/manetki/shimano-dzwignia-przerzutki-lewa-3rz-plynna ,wujek "gugieł" nie gryzie ..
Mod Team Puklus Napisano 14 Września 2015 Mod Team Napisano 14 Września 2015 To nie jest dźwignia? Dźwignia, więc trzeba dodać, cynglowe - z mechanizmem
tobo Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Całe życie miałem nieindeksowane aż przyszła pora na nowy rower i ciężko się przestawić na te 3 skoki. Niestety kilka biegów odpada, w skrajnych przypadkach łańcuch trze o prowadnicę, mógłbym to skorygowac właśnie nieindeksowaną. Pozostaje zakup jedynie najtańszej manetki bez indeksu. Szansa na zakup w sklepie stacjonarnym spora.
Mod Team Puklus Napisano 14 Września 2015 Mod Team Napisano 14 Września 2015 A nawet można kupić prosta indeksowaną, rozebrać, spiłować ząbki na płasko i będzie bezstopniowa.
tobo Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Tylko w takiej manetce to chyba mechanizm "zazębiający" trzyma naciąg linki?
Mod Team Puklus Napisano 14 Września 2015 Mod Team Napisano 14 Września 2015 A no trzyma. Jednak przy odpowiedni operowaniu wkrętakiem krzyżakowym idzie wszystko ustawić
Sobcik Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Te manetki jak pisałem to Shimano SL-TZ20 lub 21 - w zależności od ilości biegów, tanie na allegro nawet w opcji z wysyłką z 10-20zł w sklepie stacjonarnym pytałem o nie z ciekawości to sobie Panowie 40zł zażyczyli..., ale wiadomo sklep sklepowi nie równy, a pytałem tylko w jednym Co ciekawe to chyba? manetki z kolekcji Shimano 2014 więc jakieś zapotrzebowanie na to jest skoro je ciągle produkują. Mnie tylko interesuje jak one działają, bo mam do odnowienia przeszło 15 letniego trekkinga (wolnobieg 6) i chciałbym go zrobić, że tak powiem "old school'owo", także myślałem o takich cynglach. Może ktoś wie czy działa to w miarę przyzwoicie, czy nie ma się co cudów spodziewać ? Jest też sporo firm typu Abys, Power, Soleus itp. itd. które produkują takie manetki - zazwyczaj w bardzo tanich marketowych rowerach spotkamy taki osprzęt i na Allegro też, kątem oka widziałem też w sklepie rowerowym, ale czy jest sens jak już można mieć Shimano w tej cenie ;P PS. Droższy model to SL-TX30 nie wiem tylko czy różni się kulturą pracy, ale wygląda solidniej tyle, że ja bym 20zł za to nie dał xD
nemo2009 Napisano 15 Września 2015 Napisano 15 Września 2015 Mnie tylko interesuje jak one działają, bo mam do odnowienia przeszło 15 letniego trekkinga (wolnobieg 6 Dobrze działają manetki TY 18. Lewa manetka płynna,prawa indeksowana 6 biegowa. Wolnobieg też musi być być indeksowany.
tobo Napisano 15 Września 2015 Napisano 15 Września 2015 manetki z kolekcji Shimano 2014 więc jakieś zapotrzebowanie na to jest skoro je ciągle produkują. Jako towar z dużą ilością świetnego materiału pewnie często ulegają dezintegracji Montowane w rowerach dziecięcych i "na pierwszy raz" z pewnością często się łamią i muszą być wymieniane - poza tym rowery marketowe muszą też mieć jakiś osprzęt
adamtulak Napisano 16 Września 2015 Napisano 16 Września 2015 Wolnobieg też musi być być indeksowany. To chyba wiem w czym tkwi problem w moim osiołku. Około roku 2003, gdy jeszcze nie jeździłem rowerami, kupiłem w supermarkecie, za całe 399zł, cud techniki Ranger Town DREAMteam! 26" (pisownia oryginalna, taki niby miejski, niby tekking, dokładnie taki jak tu: http://allegro.pl/ranger-town-dreamteam-26-i5627538205.html). Ranger-y produkował/sprzedawał Kross, ale się do nich, z racji jakości, nie przyznawał (na przeraźliwie grubej i ciężkiej, stalowej ramie oraz obręczach kół ma malutkimi literami wygrawerowane Kross). Dziś ten rower nie ma już starego, rdzewiejącego wyposażenia (błotniki bagażnik, oświetlenie) i używam go do zajeżdżania w drodze do pracy starych, tanich napędów (wolnobiegi, korby, łańcuchy, przerzutki) i kół, które zdjąłem z pozostałych dwóch swoich rowerów. Przez całe okres jego użytkowania nie udało mi się poprawnie wyregulować tylnej przerzutki. Od kupienia nie działała poprawnie. Zawsze traciłem jeden bieg z dołu lub góry, a pomiędzy biegami zdarzały się przeskoki o 2 biegi lub brak zmiany biegu. Kiedyś była tam TY22, teraz Altus M310. Manetki w tym rowerze to zawsze obrotowe SL-TY18, prawa indeksowana, 6-biegowa, lewa nieindeksowana. Wolnobieg Falcon, który tam jest od zawsze zamontowany, najprawdopodobniej nie jest indeksowany SIS. Innymi przerzutkami i napędami z kasetami nigdy nie miałem takich problemów z regulacją.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.