Skocz do zawartości

[przerzutka tytł] brak słów już z regulacją...

marco1973

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie jestem laikiem w regulacji przerzutek i robiłem to już dziesiątki razy w różnych rowerach. pierwszy raz mam taki problem ze nie mogę tego cholerstwa wyregulować.

pięknie wyregulowana była przed ostatnim maratonem MTB, wymieniłem tez wtedy ostatni odcinek pancerza.

objaw jest taki ze jak wyreguluję zrzucanie od góry to jest problem z wrzucaniem na dwóch małych koronkach, jak zrobię odwrotnie to problem z dwoma dużymi. ustawienie neutralne powoduje ze ani zrzucanie ani wrzucanie nie wchodzi prawidłowo. gdzie tu przyczyny szukać?

łańcuch prawie nowy, kółka przerzutki też, przerzutka ma jakieś 1tys. km, kaseta też.

czy to może być jakieś skrzywienie zębów w kasecie? na maratonie na sporym podjeździe zrzuciłem niefortunnie od razu przerzutkę o kilka biegów i łancuch mi się mocno na przekosie kasety zablokował, ale na kasecie nic nie widać...

Napisano

Mam taki sam problem obecnie. Nie sposób wyregulować i zachodziłem w głowę co się stało. Zrzuca idealnie ale nie wciąga w górę na najczęściej używanych przełożeniach. Pogrzebałem, pomyślałem i wymyśliłem. Wyrobione zębatki w manetkach, te co to klikają. Zrzucanie działa ok, ale języczek który wciąga linkę jest już przytarty i odrobinę za mało wciąga linkę.

Żeby wrzucić na większą koronkę muszę nie tylko kliknąć ale odrobinę więcej dźwignią na moment podciągnąć. Mam tak od 2 tygodni, do końca sezonu się przemęczę a potem wymiana.

• Mod Team
Napisano

hak jest prosty, do pancerza i linki doczepić się nie można, chodzi luźno...
Nie był bym tego taki pewny czy nie można sie doczepić :D Bo to mogą być złudne odczucia :P

Nie sugeruję ze tak jest, ale praca w serwisie nauczyła mnie ze tak może być :P A prosty hak często jest tak naprawdę krzywy :P

• Mod Team
Napisano

Jeszcze sprawdź hak. Tylko nie na oko, bo tak to nic możesz nie zobaczyć, do tego jest przymiar potrzebny. Jak nie posiadasz idź do serwisu, tam powinni mieć.

• Mod Team
Napisano

u mnie manetki są prawie nowe (deorki). póki co wymieniłem linkę z pancerzem i jest znaczna poprawa, ale idealnie nie jest niestety...

Jak już sprawdzisz hak i nic to nie zmieni to przyjdzie się pogodzić z faktem konieczności przeciągnięcia manetką przy zmianie w górę. W domu mam 4 rowery które siłą rzeczy doprowadzam do używalności. Na poziomie deore, slx wybrałem mniejsze zło czyli w dół bez problemu, w górę z lekkim przeciągnięciem manetki po za klik. I nie ma znaczenia czy nowe czy lekko ujechane.

Oczywiście jest też możliwe, że i w moim przypadku hak ma jakiś wpływ chociaż ja nie zdiagnozowałem.

• Mod Team
Napisano

Należy także wziąć pod uwagę, iż w dzisiejszych czasach powtarzalność jakościowa produktów bywa poniżej 50%

I tutaj tkwi problem. Wszystkie egzorcyzmy biorą w łeb jeżeli nie ma powtarzalności w jakości produktu.

• Mod Team
Napisano

Niestety jako mechanik który przerzucał kilogramy sprzętu wartego gorsze jak i miliony muszę powiedzieć, że to wyraźnie widać. Problem może tkwić w manetce ze nie ciągnie dostatecznie dużo linki. Brakuje tych dziesiątek mm.

• Mod Team
Napisano

I idąc tym tropem wymiana np. na xt może nie dać spodziewanego efektu pogłębiając frustrację użytkownika.

U mnie się udało, manetka xt załatwiła problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...