Skocz do zawartości

[Łańcuch] Campagnolo Record vs Veloce w MTB

Pawlos88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Powoli chce zacząć kompletować nowy napęd, w innym temacie padło pytanie o kasetę, w tym poproszę o poradę w wyborze pomiędzy łańcuchami Campagnolo.

Chce pojechać tak jak do tej pory na trzy łańcuchy, śmigam MTB. W drugim rowerze mam Campe C9 Record i spisuje się świetnie, dlatego teraz też celuję w tego producenta. 

Czy warto dopłacać do Recorda czy już Veloce ma porządną trwałość? Gdzieś słyszałem, że te grupy różnią się głównie wagą?

• Mod Team
Napisano

Wg mojej wiedzy, campy nie różnią sie wytrzymałością, tudzież zużywalnością, a jedynie powłokami i wagą. Ale 100% tego pewien nie jestem.

Napisano

Mam podobny problem. W jednym rowerze jeżdżę na na 2 x Record C9 a do drugiego z napędem 10s zastanawiam się na tym Veloce bo cena Recorda nieco odstrasza. 

Veloce to cyt: "Ekonomiczna grupa przeznaczona dla  amatorów"  Ktoś wie jak to się ma np. do łańcucha XT ?

Napisano

Łańcuchy Campy mają mniejsze luzy początkowe na rolkach, nawet o 0,5mm. To z tego wynika głównie ich duża wytrzymałość bo już na starcie mają przewagę. Warunkiem jest jednak pomiar dokonany metodą przymiaru czyli od tulei do tulei. Jakby zmierzyć podziałkę łańcucha czyli od osi pinu do osi pinu to i Campa i Shimano i wszyscy inni producenci stosują jeden wymiar 2,54mm. Śmiem twierdzić, że wszystkie łańcuchy rozciągają się w podobnym tempie mierząc je po podziałce. To właśnie podziałka koła zębatego i łańcucha muszą być identyczne i to ich zmiana świadczy o zużyciu któregoś z tych elementów.

Wybierz Veloce, nie odczujesz żadnej różnicy. 

Napisano
Śmiem twierdzić, że wszystkie łańcuchy rozciągają się w podobnym tempie mierząc je po podziałce

Poprzedni HG 53 wyciągnąłem po 1,2 tyś (miarka wpadła), a dwie campy mają po 3,5 tyś i zero oznak zużycia.

Generalnie metodologie pomiaru mam w ...... interesuje mnie przebieg

Napisano

No to jesteś w błędzie bo przymiar w nowych łańcuchach Shimano potrafi wskazać niezłe zużycie. Czy to oznacza, że nowy łańcuch jest już jeżdżony, zużyty? Nie. 

Mam w domu kilka łańcuchów Shimano, każdy z nich przejechał dobre 3/4 tyś. km i przymiar pokazuje ich zużycie. Mam też 3 czy 4 łańcuchy Campy o identycznym przebiegu, w nich przymiar pokazuje, że są jeszcze dobre. Przymierzając długość tych wszystkich łańcuchów razem okazuje się, że są praktyczne identyczne, a wyciągnięcie sięga raptem 2/3 milimetrów. Czy mam wywalić łańcuchy Shimano skoro ich podziałka nie uległa praktycznie zmianie? Bzdura, okazuje się bowiem, że luzy na rolkach mają marginalne znaczenie dla łańcucha, najważniejsza jest podziałka łańcucha czyli wymiar 2,54m pomiędzy osiami pinów której żaden przymiar nie mierzy. 

Napisano

Kolego, zwyczajnie gadasz bzdury.

Łańcuch Shimano w ciągu 4tyś km zajechał mi cały napęd z korbą i kółkami przerzutki.

Campa C9 po 7 tyś była do wyrzucenia z mojej winy, a na tej kasecie założyłem łańcuch Shimano i dalej jeździ.

Napisano

Tak jak pisałem na początku, mam C9 Record w jednym rowerze i to naprawdę solidny łańcuch, sporo trwało zanim się rozciągnął chociażby do tych 0,25 na wskaźniku, a nalatane ma spooro, w dodatku w warunkach jesiennych i zimowych.

W drugim rowerze, dojeżdżam obecnie dwa łańuchy XT i powiem krótko - nigdy więcej łańcuchów Shimano w moim rowerze, to jest plastelina, która po drodze demoluje resztę napędu. Stąd chcę znów Campe, inna jakość i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej, drogie to okrutnie ale napęd przejeździ sporo więcej tylko dylemat czy wystarczy niższa grupa czy wypadałoby iść w Recorda.

Napisano

U mnie po 2000km na HG53 kaseta i środkowy blat korby nie przyjęły C9, konieczna była wymiana kasety i blatu.

Na C9 z kasetą SLX zrobiłem na razie 500km jak na razie zero śladu zużycia.

Napisano

Bzdura, okazuje się bowiem, że luzy na rolkach mają marginalne znaczenie dla łańcucha, najważniejsza jest podziałka łańcucha czyli wymiar 2,54m pomiędzy osiami pinów której żaden przymiar nie mierzy. 

Przecież odległość między pinami 2,54 nigdy się nie zmienia. Chciałeś rozciągnąć stalowe ogniwo pedałując? Nie żartuj.

To co potocznie nazywamy rozciągnięciem łańcucha to w istocie wycieranie się rolek i zwiększanie wewnętrznej odległości między nimi. Odległość się zwiększa i żeby łańcuch mieścił się pomiędzy zębami to "ścina" ząb coraz wyżej.

Dlatego nie ma praktycznie żadnej różnicy pomiędzy nowym a zużytym łańcuchem. Nie bierz słów "rozciąganie łańcucha" dosłownie

Napisano

Bzdura totalna, że 2,54 nigdy się nie zmienia. Powieś obok siebie nowy łańcuch i taki z przebiegiem 5 tyś.km - zobaczysz różnicę w długości od 3 do nawet kilkunastu mm w zależności od jakości łańcucha.

Napisano

HerveyDent, no i widzisz jaką masz wiedzą na temat pracy elementów w łańcuchu. Łańcuch rozciąga się ale nie poprzez rozciąganie się blaszek, lecz poprzez powstawanie coraz to większego luzu pomiędzy blaszkami, a pinem, a to powoduje zmianę podziałki łańcucha co łatwo zaobserwować na zdjęciu kolegi lucassa. Taki wyciągnięty łańcuch już nie mieści się w ząbkach zębatki docierając ją do swojego nowego wymiaru, czytaj: zmienia jej podziałkę. I luzy na rolkach nie mają tu żadnego znaczenia pod warunkiem, że na każdej rolce są jednakowe, a tak jest, u niektórych większe (shimano) u niektórych mniejsze (campa). Drugim powodem zmiany podziałki jest wytarcie się rolek na zewnątrz, ale kto mierzy ich średnicę na codzień?

Przymiar to najgłupsze urządzenie jakie kiedykolwiek wyprodukowano bo dokonuje pomiaru zawsze od tego samego wymiaru bazowego, który ustalił jego producent i który jest niezmienny. Jak już wielokrotnie zmierzono, na łańcuchu Shimano jest znacznie większy luz roboczy, pierwotny. To dopiero ten wymiar powinien być w przymiarze uznany jako wymiar bazowy dla przymiaru, inny dla Shimano, inny dla Campy. A tak jak wspomniałem wcześniej, ta różnica to nawet 0,5mm!!! co skutkuje tym, iż już w nowym łańcuchu przymiar wskazuje częściowe zużycie. 

Jak ja bym mierzył łańcuchy? Zwykłą suwmiarką. Najpierw mierzę nowy łańcuch na X parze rolek ustalając wymiar początkowy (bazę), zapisuję sobie go na przyszłość, obliczam dodatkowe 0,75% więcej i wiem do ilu może mi się ten wymiar powiększyć. Druga metoda to po całości łańcucha, jak się wydłuży o powiedzmy 1cm idzie do kosza. Gwarantuję wam, że obie metody w +/- podobnym czasie pokarzą całkowite zużycie.

I na koniec suche fakty.

- CAMPA C9 - 132,0
- CAMPA C10 - 132,1

- SHIMANO HG73 - 132,4
- SHIMANO HG50 - 132,2
- SHIMANO CN5600 - 132,6
- SHIMANO CN6600 - 132,7

0,7mm!!!!!!! Głupi przymiar wpadnie niemal całkowicie, a to wymiary nowych łańcuchów. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...