Skocz do zawartości

[2x10] dobór wielkości blatów do korby

Eazy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gdybym miał się zakładać, to obstawiałbym, że tak. Niestety na forum nikt jeszcze nie chwalił się taką kombinacją, wiec póki co tylko teoretyzuję ;)

dynasys od dynasys11 różni się zasadniczo tym, że oś obrotu wózka nie jest wspólna  z osią obrotu górnego kółeczka co poprawia opasanie kasety.

Tak wiec na moje, rd-m 10s na kasecie 11rz będzie działało tak samo po wuju jak na kasecie 10sp z dokładaną koronką 42.

Napisano

Witam!

Planuje włożyć do roweru napęd 2x10. Przód 40-28 tył 11-36. Przerzutka tył ma być xt i teraz pytanie jaki wózek ma być? Średni czy długi?

Napisano

Witam! Planuje włożyć do roweru napęd 2x10. Przód 40-28 tył 11-36. Przerzutka tył ma być xt i teraz pytanie jaki wózek ma być? Średni czy długi?

(40-28)+(36-11)=37 A więc potrzebujesz przerzutki która ma pojemność 37 lub większą. O ile pamiętam XT SG ma 35T , a SGS 43T także bierz długi wózek.

Napisano

Bujda

Gdyby to była bujda to by oznaczało że nie napisałem prawdy i długi wózek nie będzie działał poprawnie. Jeżeli ty dobierasz przerzutkę inaczej to ok , ale nie pisz że to bujda bo możesz kogoś tym wprowadzić w błąd. 

Pozdrawiam

Napisano

Bujda , GS wystarczy . Nie wrzucasz nigdy skrajnych przełożeń więc GS ogarnie .

W 2x10 o to chodzi żeby wrzucać skrajne przełożenia. Ustawiasz przód w zależności od terenu i jeździsz po całej kasecie zapominając o przedniej przerzutce.
Napisano

GS ogarnia korbę 24/38  i kasetę 11-36 jest tylko drobny problem przy 24 na przedzie i koronkach 11 oraz 13 na tyle (łańcuch ociera sam o siebie na wózku), z racji że 28/40 to tylko 12 zębów róznicy, więc ewentualne ocieranie mogłoby wystąpić w kombinacji 28/11, a tego faktycznie raczej się nie używa.

PS. A nie myslałeś o 1x10 38/11-42?  stracisz po jednym biegu od góry i dołu, a oile prościej w napędzie i kokpicie się zrobi.

Napisano

Bujda , GS wystarczy . Nie wrzucasz nigdy  skrajnych przełożeń więc GS ogarnie .

Bujdą to jest kategorycznie twierdzenie, że nigdy się nie wrzuca ;)

Ja mam przerobioną korbę 3-blatową pod 2 blaty z zachowaniem linii łańcucha i dla mnie większa tarcza ma pracować z całą kasetą i już. A tam gdzie nie mogę podjechać wrzucam dopiero młynek. Czyli ma to działać bez zastanawiania się czy to już mam z przodu coś zmieniać czy nie i bez bajek o przekosach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...