Skocz do zawartości

[napęd] Skrzypienie przy pedałowaniu

Sadmar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,
Zdaje sobie sprawę, z tego jak często ten temat jest wałkowany jednak postanowiłem założyć i swój temat.
Jak w tytule, skrzypi przy pedałowaniu.

Czynności wykonane do tej pory:
- zdjęcie pedałów, rozkręcenie łożysk, nasmarowanie, pogubienie kulek, wyczyszczenie, smarowanie ponowne, założenie i dokręcenie
- wymiana suportu z klasycznego na kompakt (to był mój faworyt po rozkręceniu klasyka, wianki się po prostu wysypały razem z kulkami, były połamane, dźwięk jednak nie ustał po wymianie)
- czyszczenie łańcucha i smarowanie (bardziej zaszkodziło niż pomogło, teraz przeskakuje łańcuch na biegach 5 i 6 z tyłu gdy jest podjazd, na 7 i 1-4 działa normalnie)

Ogólnie:
Problem zaczął pojawiać się stopniowo jakiś rok temu. Najpierw zaczynało skrzypieć po przejechaniu 60-70km, potem coraz szybciej, aż doszło w tym miesiącu do tego, że skrzypi, stuka i puka, już na samym początku. Dziś była tragedia. Ale może to w związku z upałem i rozszerzalnością temperaturową materiałów? Zazwyczaj na chwilę przynajmniej pomagało choćby minimalne przekręcenie korby w tył, jednak dziś właśnie nawet to nie chciało pomóc, zmieniała się tylko charakterystyka dźwięku - inaczej stukało, skrzypiało.
Rower to typowy no-name z marketu - Go Sport żeby być dokładniejszym. Sprytnie ukrywa się pod nazwą Affix TTS. Jest z 2009 roku. Jakby ktoś szukał, to ten taki niebiesko-czarny. Na rowerze przejechałem jakieś 3 tys km:
2013 - 1.1 tys km
2014 - 0.9 tys km
2015 - 0.6 tys km
Oczywiście rower może być zmęczony życiem już, jestem tego świadom.
Moje pytania są następujące:
- co jeszcze może być przyczyną dźwięków jakże nieprzyjemnych dla ucha?
- co mogę zrobić aby pomóc temu biedakowi?
- czy mogą to być luźne tarcze zębatek? Powiedzmy, że jestem bardziej typem leniucha, któremu nie chciało się na podjazdach zmniejszać za bardzo przełożeń i wolał pedałować mocno, ale wolno. Być może to spowodowało że momenty wytworzone na tarczy największej z przodu ją poluzowały?

W razie gdybym o czymś zapomniał, proszę o przypomnienie, a ja zaraz dodam wymagane informacje. Dodam że wymiana korby raczej nie wchodzi w grę. Z prostej przyczyny, wymiana korby -> wymiana łańcucha -> wymiana wolnobiegu. W tym rowerze jest to już raczej nieopłacalne, i chyba na przyszły sezon zainwestuje po prostu w nowy rower.

Dziękuję bardzo za uwagę,
Pozdrawiam,
Marek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...