wet Napisano 3 Lipca 2015 Autor Napisano 3 Lipca 2015 Kupuje używane hayes nine komplet, licytacja bcm wiec do 100 spokojnie sie wyrobie z nimi albo przedni hayes trail tez za grosze i potem tylni jakiś dokupie Tu link do tematu który założyłem odnośnie hamulców: http://www.forumrowerowe.org/topic/187211-hamulce-hydrauliczne-hayes-nine/?do=findComment&comment=1712438
zekker Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 To jest tylko 23%, dla roweru mtb to nie jest dużo, a piszemy tu o korbie mtb, więc w takiej korbie nie pozbywał bym się tak szybko młynka ... to chyba wszystko na temat 45* to jest przewyższenie 100m na odcinku 100m, czyli 100%, proste ? Jest jeszcze kwestia liczenia. 100% dla 45 stopni to z tangensa, dla sinusa (chyba łatwiej wyznaczyć niż bawić się w rzut przebytej drogi) to będzie około 70% i tak liczy chyba większość liczników. No nie bede sie spieral bo (za bardzo szanuje Twoj wklad w forum) jak np. http://www.altimetr.pl/podjazd-agrykola.html a to jest jakis bzik:), ktory za kolarzami pokonuje w ich tempie jak przyjezdzaja trenowac. 5-6% jest męczące i przy wielu kilometrach ten trud wychodzi. Na tak krótkich odcinkach to jest nic, takie nachylenie to mają wiadukty. http://www.altimetr.pl/podjazd-schroniskoorzel.html Tak się prezentuje ostatni najtrudniejszy odcinek z nachyleniem 20%: https://picasaweb.google.com/114429717076057867312/GorySowie20140722?noredirect=1#6055845376716338130 Osobiście odpadam powyżej 25% ale kosmos to jest jak ledwo co wpychasz rower, a czołówka wjeżdża: https://youtu.be/f7CIEEO16kk?t=35m40s (do 40m, trochę nudno ale widać wszystkie etapy podjazdu). Porównywać trudność z trasami szosowymi ciężko, bo to inna specyfika. Tutaj krótko ale ostro tam łagodniej (choć mają odcinki po >20%) ale znacznie dłużej.
Rulez Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Orła to ja robiłem na niezbyt dopasowanym do moich preferencji, stosunkowo ciężkim, zmulającym fullu, mimo ponad 40 na karku na Specu Stumpjumper FSR u siebie na wzniesieniach morenowych mam miejscami 25% krótki podjazd ziemny (nie droga) i mam ponad 50 na karku , i oby tak jeszcze pozostało ... życzę dobrej zabawy w terenie.
swimfan Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Jest jeszcze kwestia liczenia. 100% dla 45 stopni to z tangensa, dla sinusa (chyba łatwiej wyznaczyć niż bawić się w rzut przebytej drogi) to będzie około 70% i tak liczy chyba większość liczników. 5-6% jest męczące i przy wielu kilometrach ten trud wychodzi. Na tak krótkich odcinkach to jest nic, takie nachylenie to mają wiadukty. http://www.altimetr.pl/podjazd-schroniskoorzel.html Tak się prezentuje ostatni najtrudniejszy odcinek z nachyleniem 20%: https://picasaweb.google.com/114429717076057867312/GorySowie20140722?noredirect=1#6055845376716338130 Osobiście odpadam powyżej 25% ale kosmos to jest jak ledwo co wpychasz rower, a czołówka wjeżdża: https://youtu.be/f7CIEEO16kk?t=35m40s (do 40m, trochę nudno ale widać wszystkie etapy podjazdu). Porównywać trudność z trasami szosowymi ciężko, bo to inna specyfika. Tutaj krótko ale ostro tam łagodniej (choć mają odcinki po >20%) ale znacznie dłużej. Dokładnie MTB to inna bajka jak sie pokonuje 5-6 % po szosie:) A w tych Sowich bylem tylko akurat z dziewucha i schodzilismy w dół i sie zasatnawiałem jak z tego zjechac i się rozpierdzielic bo jakos ten zjazd konczyl sie na drodze ktora prowadziła przez miejscowosc:)- wtedy mialem jeszcze hayes nine i mogłby byc problem . Mi jakos odpowiadaja podjazdy do 4% moga byc nawet kilkunastokilometrowe, niestety klocek jestem sila w nogach jest ale jak rozpedzic cielsko z 3 cyfrowa waga pod gore:), nie jest latwo. Z biegiem lat i podjezdzaniu na roznych baikach na te same wzniesienia, przekonalem sie dobor przelozenia jak najbardziej jest wazny ale geometria ramy najwazniejsza:). @Rulez Ty nie za bardzo sie szarpiesz ja wiem ze wytrzymalos jest ,ale przy takich nachyleniach tetno skacze do 170 i wiecej:)
Rulez Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Skoro stary dziad podjedzie 25%, to młody tym bardziej powinien, ale nie o tym mowa, mowa była o wyższości korb, przy kole 26" i chęci podjeżdżania trudniejszych odcinków korba 2 tarczowa jest mało uniwersalna . Zmieniać na 2 tarczową a później bawić się jeszcze w zmianę zębatek to przegięcie, zwłaszcza w starym rowerze ...
swimfan Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Wjade i ja:) spoko akurat na podjazdy to jestem ciety:) i nieodpuszczam . Po krotszej wymiania zdan wychodzi pewna regula:) na swoim przykladzie set 2 blaty i tyl 11-34 do 8-9 % mozna sie pokusic, powyzej tej wartosci trzeba zakladac 3, no chyba ze ma sie z 500 WAT w nogach:).
zekker Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Kwestia długości i nachylenia. Od 5 lat jeżdżę na 2 blatach i spostrzeżenia mam takie: korba 22-36, kaseta 11-32, podjazdy w miarę ok zarówno krótkie ostre jak i długie, czasem brakowało na dokręcenie na zjazdach korba 26-38, kaseta 11-36, długie ok, ale na krótkich ostrych jest gorzej i wyraźnie czuję, że brakuje siły lub lżejszego biegu Wcześniej miałem 22-32-38 (kasety nie pamiętam, 11-28 lub 11-32) i było za dużo żonglowania z przodu. Przy wcześniejszym układzie 28-38-48 z blatu praktycznie nie korzystałem. Nie są to największe możliwe rozpiętości korby ale trzeba też zachować w miarę płynne przejście pomiędzy zębatkami z przodu (dlatego przy wymianie zębatek zrobiłem różnicę o 2 zęby mniejszą). Dwa rzędy to pewien kompromis ale nadal uniwersalne rozwiązanie. Kłopoty zaczynają się przy jednorzędowych korbach, w moim mieszczuchu z piastą Inter8 wyraźnie brakuje mi zwłaszcza lżejszych przełożeń, z górki powyżej 40km/h też za bardzo nie dokręcę.
modrzew Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Jak się z typowej korby 3-blatowej zdejmuje młynek to jedno z dwojga, albo jest się terminatorem albo robi się guzik a nie podjazdy. Druga sprawa to mylenie specyfiki MTB i szosy, co innego podjazd po płaskim i twardym np. asfalcie a co innego po korzeniach, kamcorach, piachu i innych dziwnych rzeczach. Jeszcze inna sprawa to góry a bardziej płaskie regiony, na Mazowszu może być ostro w sensie nachylenia ale nie będzie długich podjazdów. Dokręcanie na zjazdach - znowu się myli szosa z MTB albo kupiło się nie ten rower. Korba 2-blatowa to imho świetny wynalazek, tylko trzeba wiedzieć czego się chce, a to się powinno wiedzieć na podstawie znajomości swojej specyfiki jazdy i terenu. Rower do wszystkiego nie istnieje.
zekker Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Jak się z typowej korby 3-blatowej zdejmuje młynek to jedno z dwojga, albo jest się terminatorem albo robi się guzik a nie podjazdy. Przy kasetach typu 11-42 (można dostać też koronki 45) robi się to pomału nieaktualne
modrzew Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 To nadal twardo w porównaniu z tym co można uzyskać z młynkiem Rozwiązanie dobre do napędów 1x, jest jeszcze kwestia sensownego stopniowania takiej kasety.
marcin_ostrów Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Ja właśnie się przesiadam na 30 i 10/42. Wiem że będzie więcej wypychu , ale chcę spróbować 1x . Zębatek 28 jeszcze nie robią niestety ...M
rapman242 Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Witam, przy obecnym rowerze posiadam kasetę 11-32 8 rzędowa i korbę z 3 blatami 44x32x22. Obecnie poruszam sie po zróżnicowanym terenie (szosa,scieżki rowerowe,parki, las) i mało kiedy używam najwiekszego blatu - praktycznie wcale. Obecnie jestem na etapie dobierania części do złożenia roweru na ramie Dartmoor Primal 27,5 (http://www.forumrowerowe.org/topic/186586-rower-zlozenie-roweru-xcamlekkie-enduro/) Chcę przejść na napęd 10 rzedowy z dwoma blatami z przodu. Czy wybór kasety 11-32 i korby 38-26 wydaje się logiczny i prawidłowy?
modrzew Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 To w końcu enduro czy ścieżki rowerowe, parki i las? Do tego pierwszego nie wziąłbym innej kasety niż 11-36, bo imho lepiej mieć nadmiar miękkich niż twardych przełożeń w takim zastosowaniu, a i tak znajdziesz miejsca gdzie będziesz pchał.
rapman242 Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 To w końcu enduro czy ścieżki rowerowe, parki i las? Obecnie ścieżki i las na obecnym rowerze - Unibike Fusion. A pytanie odnosiło się do roweru , na którym chiałbym pojechać dalej niż tylko do parku- XC i AM Do tego pierwszego nie wziąłbym innej kasety niż 11-36, Czyli korba 38-26 zostaje a kasetę zmienić na 11-36.?
modrzew Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Ostatecznie i tak musisz przekonać się na własnej skórze. To tak jakbyś pytał się na forum czy but 42 będzie dobry czy może za ciasny Pojedź w górki na tym co masz to się przekonasz jakie przełożenia są Ci potrzebne. Zresztą chyba coś próbowałeś w terenie skoro ciągnie do ambitniejszej rzeczy, i co - nie masz własnych wniosków? Tak BTW, XC też ma różne oblicza. Ściganctwo w płaskich maratonach to też XC i tu spotyka się całkowicie sztywne rowery z twardymi przełożeniami Jest to dość odległa bajka od enduro.
Rulez Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Obecnie ścieżki i las na obecnym rowerze - Unibike Fusion. A pytanie odnosiło się do roweru , na którym chiałbym pojechać dalej niż tylko do parku- XC i AM Czyli korba 38-26 zostaje a kasetę zmienić na 11-36.? Obecnie miałeś przełożenie 22/32 czyli - 0,688, przy przełożeniu nowej korby i kasety 36z będzie 26/36 czyli - 0,722 (bardziej twardo), a teraz wnioski ... pierwszy - kaseta 34 to będzie za mało, kaseta 36 może wystarczyć ... a może nie , to zależy od terenu w jaki się wybierzesz (ścieżki i las a akurat wystarczy bez problemu), bo jak czytam posty na forum, to większość uważa za teren to, co można spokojnie na crossie objechać .
rapman242 Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Obecnie miałeś przełożenie 22/32 czyli - 0,688, przy przełożeniu nowej korby i kasety 36z będzie 26/36 czyli - 0,722 (bardziej twardo), Przy przełożeniu 22/32 jazda czy to po płaskim czy zróżnicowanym terenie nie sprawia mi trudności,więc przy 26/36 mocy mi nie powinno zabraknąć. Tak BTW, XC też ma różne oblicza. Dlatego potrzebuję coś uniwersalnego i wydaje mi się, że taki zestaw będzie dla mnie idealny. Wszystko okaże się na trasie. Ps: Czy przy tej pojemności przełożen tzn. (38-26)+(36-11)= 37 przerzutka Shimano SLX RD-M675 powinna być SGS http://cycle.shimano-eu.com/content/seh-bike/en/home/mtb/shifting---braking/rear-derailleur/rd-m675-sgs.html ? czy GS http://cycle.shimano-eu.com/content/seh-bike/en/home/mtb/shifting---braking/rear-derailleur/rd-m675-gs.html ?
Rulez Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Pojemność twojego napędu to : http://www.moreactivities.com/kalkulator-pojemnosci-napedu-rowerowego/# A pojemność przerzutki z wózkiem GS to 35, czyli w teorii za mało, w praktyce powinno wystarczyć...
rapman242 Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 A pojemność tej przerzutki to 35, czyli w teorii za mało, w praktyce powinno wystarczyć... Typ GS jest do 35 a SGS do 47. Tylko czy przy moim 37, wózek SGS nie będzie za długi bez potrzeby?
Rulez Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Za długi nie może być, może być za krótki, wtedy łańcuch wisi - ale przerzutka obsługuje całą kasetę ... to nie jest tak, że jak przerzutka ma ma pojemność 35 to nie da się zmienić przełożenia ...
rapman242 Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Za długi nie może być, może być za krótki, wtedy łańcuch wisi - ale przerzutka obsługuje całą kasetę ... to nie jest tak, że jak przerzutka ma ma pojemność 35 to nie da się zmienić przełożenia ... Bardziej mi chodziło o to , że po co mam ladować mechanizm z niepotrzebnie długim wózkiem narażając go na uszkodzenia mogące wyniknąć z mniejszej odległości do podłoża. Chyba ,że moje obawy są nieuzasadnione Czyli reasumując założyć GS czy SGS??
Rulez Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Odległość od podłoża dolnego kółka wózka w napędzie 3 rzędowym jest taka sama ... i chyba tam jakoś nagminnie nie zahacza ... ja bym brał średni wózek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.