Gość Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Na razie nie mam licznika z termometrem, ale wiem że te która maja tę funkcję trochę przekłamują na słońcu. W sklepie motocyklowym widziałem za 30 parę zł termometr, który na Allegro kosztuje ok. 10 zł . Ma on osobny czujnik http://allegro.pl/cyfrowy-termometr-sonda-wyswietlacz-lcd-ad40-i5235304352.html . Jest sens się w to bawić?
mklos1 Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 @@Thomlodz, Z takim termometrem na rowerze, będziesz wyglądał co najmniej ekscentrycznie... Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać, mierząc temperaturę dokładnie... Poza tym w takiej cenie trudno mówić o dokładnym pomiarze.
Shiryu Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 No i jak rower będzie w słońcu, to nie ma takiej siły, żeby czujnik termometru też nie był, więc przekłamania i tak i tak wystąpią.
grzechu2410 Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 miałem ten sam termometr ... w samochodzie ...
swimfan Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Słonce , słoncem a jak jedziemy to tez kilka stopni idzie w dół. No chyba że rower na podwórku robi jako podórka dla termometru , to to ma sens:). Z termometrm jakis poglad temperaturowy jednak jest.
Kekacz Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Pytanie po co bawić się w dokładności? Zrozumiałbym w przypadku badań naukowych. Dodatkowo ten allegrowy to stosunkowo wielki, nieestetyczny grzmot. A że liczniki przekłamują w słońcu nie ma jakiegoś znaczenia, dla mnie przynajmniej. W końcu jadący znajduje się w tym samym otoczeniu i jeśli licznik w słońcu pokazuje 40*c to znaczy, że rowerzysta też znajduje się w tej samej temperaturze. Jaki sens miałoby umieszczanie sondy np. pod siodełkiem aby uzyskać odczyt temperatury w cieniu samemu podróżując po bezkresnej równinie bez centymetra osłony? Chyba tylko psychologiczny. Licznik może i często nagrzewa się o te 5*c mocniej niż otoczenie, ale to samo robi ubranie mające bezpośredni kontakt z ciałem więc na jedno wychodzi.
iza121 Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Jest sens się w to bawić? a jest sens w ogóle bawić się w termometr na rowerze? Co mi da informacja o tym, że jadę w 40 stopniach, kiedy już jestem w trasie?
Sandacz Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Nie ma sensu. Miły gadżet, ale nic nie wnoszący do "rowerowania". Jeśli pomiar temp. jest w funkcjach licznika, to można go przyjąć z "dobrodziejstwem inwentarza". Natomiast instalownie niezależnego termometru na bicyklu mija się z celem...
Gość Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Pytanie po co bawić się w dokładności? Zrozumiałbym w przypadku badań naukowych. Dodatkowo ten allegrowy to stosunkowo wielki, nieestetyczny grzmot. A że liczniki przekłamują w słońcu nie ma jakiegoś znaczenia, dla mnie przynajmniej. W końcu jadący znajduje się w tym samym otoczeniu i jeśli licznik w słońcu pokazuje 40*c to znaczy, że rowerzysta też znajduje się w tej samej temperaturze. Jaki sens miałoby umieszczanie sondy np. pod siodełkiem aby uzyskać odczyt temperatury w cieniu samemu podróżując po bezkresnej równinie bez centymetra osłony? Chyba tylko psychologiczny. Licznik może i często nagrzewa się o te 5*c mocniej niż otoczenie, ale to samo robi ubranie mające bezpośredni kontakt z ciałem więc na jedno wychodzi. No taki znowu grzmot to nie jest, zobacz wymiary Natomiast czujnik pod siodełkiem to ciągniecie przewodu. Myslałem, aby czujnik dac dzieś na widelcu czy pod kierownicą
Kekacz Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 5 cm szerokości i na dodatek wysokie to to. Duże wg moich rowrowych standardów.
Gość Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 5 cm szerokości i na dodatek wysokie to to. Duże wg moich rowrowych standardów. A taki http://allseasonscyclist.com/2012/02/08/stemcaptain-stem-cap-thermometer-for-bicycles/ widzieli?
rzezniol Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Tyko za 25$ kupisz licznik z pomiarem temperatury więc ... Cały czas nie odpowiedziałeś na pytanie: Po co ci termometr na rowerze ? Pozdro
Gość Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Po co ci termometr na rowerze ? Bo lubię . A szczególnie zimą jak mozna mieć satysfakcję że np. 5 stopniowy mróz nie odstrasza od jazdy rowerem
Tofi Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Garmin tempe cena to około £20. Celowość? Taka sama jak warunki pogodowe w endomondo czyli są na tym świecie osoby które potrafią wykorzystać tą informację. Czujnik ma pewną bezwładność. Rano dopiero po kilku minutach od wyjazdu pokazuje właściwą temperaturę ale jest dokładny.
andybike Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Proponuję sondę takiego termometru umieścić w kolarzu, w miejsu gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę. Dzięki temu będzie można śledzić czy organizm się nadmiernie nie przegrzewa lub nie wychładza np. zimą
redwhite Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Osobny termometr wg mnie bez sensu, w liczniku jak najbardziej przydatny.
Gość Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Osobny termometr wg mnie bez sensu, w liczniku jak najbardziej przydatny. No to chyba temat wyczerpany. Można jeszcze spytać o liczniki z termometrem, ale w innych tematach już chyba było
Tofi Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Jeszcze nie do końca wyczerpany Proponuję sondę takiego termometru umieścić w kolarzu, w miejsu gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę. Dzięki temu będzie można śledzić czy organizm się nadmiernie nie przegrzewa lub nie wychładza np. zimą Mówisz i masz http://www.bmedical.com.au/shop/core-body-temperature-capsule-ingestable-jonah.html Ok temat wyczerpany osągnąłem wyższą warstwę absurdu.
Gość Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Mówisz i masz Equivital Core Body Temperature Capsule Ok temat wyczerpany osągnąłem wyższą warstwę absurdu. E no to juz przesada... A jak juz sobie zartujemy to http://www.hdspot.pl/agd/12597-higrometr-termometr-z-sonda-82cm-kabel-50-do-70-.html http://www.polskicaravaning.pl/pl/article/show/id/1349 - prędkośc wiatru chyba jest wazna dla rowerzysty? http://multisort.pl/product/Turystyczna-stacja-meteorologiczna,10946.html
zws Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Nie ma sensu zakładać osobnego, jeśli jest w liczniku. Natomiast sam termometr w rowerze, nie ważne czy w liczniku czy zewnętrzny, jest potrzebny do oszacowania jakie zestawy ubrań są odpowiednie dla danych temperatur i aktywności. Pomaga to później ubierać się w miarę odpowiednio przed wyjazdem na podstawie temperatury za oknem.
rzezniol Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Pomaga to później ubierać się w miarę odpowiednio przed wyjazdem na podstawie temperatury za oknem. Tylko do tego służy termometr właśnie zaaaa ... oknem Mimo ze mam termometr w liczniku to ubieram się na podstawie wskazań termometru domowego. No chyba że nie masz termometru za oknem i trzymasz licznik na parapecie . Pozdro
phoe Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Licznik bezprzewodowy Kellys'a taki za 70-80zł ma termometr, nie chce mi się szukać modelu, popatrz na allegro. Działa to dobrze bo sam taki mam.
redwhite Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Mimo ze mam termometr w liczniku to ubieram się na podstawie wskazań termometru domowego. Robię tak samo lecz mimo wszystko lubię wiedzieć jak faktyczna temperatura panuje podczas jazdy.
Gość Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Licznik bezprzewodowy Kellys'a taki za 70-80zł ma termometr, nie chce mi się szukać modelu, popatrz na allegro. Działa to dobrze bo sam taki mam. KCC-16WL? http://allegro.pl/licznik-bezprzewodowy-16f-kellys-kls-kcc-16wl-i5381514278.html No nie wiem, czytałem ze Kellys to słowacka marka, zapewne liczniki produkowane sa w Chinach. A za niewiele więcej można kupić markową Sigme 16.12 http://www.ceneo.pl/20302823. Te bezprzewodowe jakoś do mnie nie przemawiają
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.