yotomeczek Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 Szukam siodła z elastomerami tłumiącymi nierówności. Przesiadłem się z SELLE ROYAL ELLIPSE (zrzuciłem kilka kg i jakoś przestało się układac pod 4 literami) na SELLE ITALIA C2 GEL FLOW i brakuje mi trochę komfortu elastomerów (różnica między siodłami jest taka jak między jazdą na miękkiej oponie a napompowanej na prawie kamień). Szukam siodła będącego konstrukcją pośrednią między tymi siodłami. Rozstaw kości kulszowych około 120mm czyli szukam siodła o szerokości 140-150mm. Byłem już zdecydowany na Selle Italia Max Flite Gel Flow ale podobno z trwałością jest słabo a i komfort ponoć dyskusyjny. Najchętniej siodło z dziura (większa niż w SELLE ITALIA C2 GEL FLOW - ta jest zbyt mała) i masą poniżej 350g. Pozycja jazdy 15-45 stopni. Selle Royal Respiro sport 9029 HRT chyba nie jest na elastomerach a było by ok. Znacie jakieś siodełka które powinienem wziąć pod uwagę? Może nie każdy producent chwali się elastomerami czy innym systemem tłumienia nierówności?
Fenthin Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 Wydaje mi się, że szukasz siodełka o cechach, które wzajemnie się wykluczają. Dwa, wybrałeś C2. W porównaniu do Twojego poprzedniego jest to praktycznie kawałek deski, nie dziwi więc znaczna utrata komfortu. Trzy, szerokość to jedno, a sama budowa siodełka drugie. Od siebie zaproponuję coś, co ani wielkich elastomerów, ani otworu nie ma, a wbrew pozorom może być niezłym pomysłem. WTB Pure, Rocket lub Speed.
yotomeczek Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Napisano 12 Czerwca 2015 Wydaje mi się, że szukasz siodełka o cechach, które wzajemnie się wykluczają. No właśnie niezupełnie - Selle Italia Max Flite Gel Flow wydawało się spełniać moje założenia ale ma problem z trwałością a i o komforcie zdania są podzielone... Nie wydaje mi się żeby to było jedyne tego typu siodło - ale pomimo poszukiwań nie znalazłem więcej więc pytam może ktoś coś widział...
Fenthin Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 Opinie o wygodzie nigdy nie będą miarodajne. Każdy ma inną budowę i preferencje, w związku z czym jednemu siodełko przez wielu odradzane może pasować jak stworzone specjalnie dla niego, a drugiemu bardzo popularny model nie podejdzie.
radziuGD Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 poszukaj sklepu z siodłami testowymi, ja mam rozstaw 130 i na max slr gel flow dobrze mi się jeździ na szosie.
yotomeczek Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Napisano 14 Czerwca 2015 A długo je ujeżdżasz? Są ślady zużycia? Seria Max ma większe otwory i to chyba na plus tym siodłom trzeba zaliczyć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.