Skocz do zawartości

[siodełko] z elastomerami półsportowe i dość lekkie

yotomeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam siodła z elastomerami tłumiącymi nierówności. Przesiadłem się z SELLE ROYAL ELLIPSE (zrzuciłem kilka kg i jakoś przestało się układac pod 4 literami) na SELLE ITALIA C2 GEL FLOW i brakuje mi trochę komfortu elastomerów (różnica między siodłami jest taka jak między jazdą na miękkiej oponie a napompowanej na prawie kamień). Szukam siodła będącego konstrukcją pośrednią między tymi siodłami. Rozstaw kości kulszowych około 120mm czyli szukam siodła o szerokości 140-150mm.

Byłem już zdecydowany na Selle Italia Max Flite Gel Flow ale podobno z trwałością jest słabo a i komfort ponoć dyskusyjny.

Najchętniej siodło z dziura (większa niż w SELLE ITALIA C2 GEL FLOW - ta jest zbyt mała) i masą poniżej 350g.

Pozycja jazdy 15-45 stopni.

Selle Royal Respiro sport 9029 HRT chyba nie jest na elastomerach a było by ok.

Znacie jakieś siodełka które powinienem wziąć pod uwagę? Może nie każdy producent chwali się elastomerami czy innym systemem tłumienia nierówności?

Napisano

Wydaje mi się, że szukasz siodełka o cechach, które wzajemnie się wykluczają. Dwa, wybrałeś C2. W porównaniu do Twojego poprzedniego jest to praktycznie kawałek deski, nie dziwi więc znaczna utrata komfortu. Trzy, szerokość to jedno, a sama budowa siodełka drugie.

Od siebie zaproponuję coś, co ani wielkich elastomerów, ani otworu nie ma, a wbrew pozorom może być niezłym pomysłem. WTB Pure, Rocket lub Speed.

Napisano

Wydaje mi się, że szukasz siodełka o cechach, które wzajemnie się wykluczają.

No właśnie niezupełnie - Selle Italia Max Flite Gel Flow wydawało się spełniać moje założenia ale ma problem z trwałością a i o komforcie zdania są podzielone... Nie wydaje mi się żeby to było jedyne tego typu siodło - ale pomimo poszukiwań nie znalazłem więcej więc pytam może ktoś coś widział...

Napisano

Opinie o wygodzie nigdy nie będą miarodajne. Każdy ma inną budowę i preferencje, w związku z czym jednemu siodełko przez wielu odradzane może pasować jak stworzone specjalnie dla niego, a drugiemu bardzo popularny model nie podejdzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...