Skocz do zawartości

[3000-3500] mtb, w miarę uniwersalny.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam to mój pierwszy post na forum i naturalnei chodzi o zakup roweru. 

Przy okazji pozdrawiam wszystkich pasjonatów tego wspaniałego sportu.

Moje parametry:

waga: 70 kg,

wzrost: 185 cm,

Długość nogi (od kroku do spodu stopy): 83 cm

Wiem że nie ma rowerów do wszystkiego, jednak chciałbym kupić rower typu MTB, którym pojeżdżę po trudniejszym leśnym terenie, ale i kiedyś w przyszłości bez problemu by ogarnął jakiś cięższy górski zjazd,

czy też w którym mógłbym sobie z hopki skoczyć i się przy tym nie zabić.

Zależy mi na dobrych częściach, przede wszystkim hydraulicznych hamulcach, oraz powietrznym widelcu. Jeśli chodzi o koła, to 27,5" myślę że by było ok na mój wzrost.

Ufam że widełki jakie podałem, pozwolą mi coś takiego uzyskać. Rower musi być nowy (faktura). Składak nie wchodzi w grę, chcę kupić "gotowca".

Czy macie może w kieszeni jakiejś fajne linki?

Pozdrawiam,

Krzsyztof

Napisano

z 27,5 polecam http://allegro.pl/mtb-27-5-silverback-slade-1-deore-xt-recon-air-i5374291101.html

ktoś tu na forum się chwalił że wyrwał za 3700 zł http://www.forumrowerowe.org/topic/181049-3000zl-czy-kross-level-r6-2015-w-tej-cenie-to-dobry-pomysl/page-3

jak za taką kasę nie ma za bardzo konkurencji 

Czy też uważasz że powinienem pójść w koła 29"? Czy rower nie traci przy takim rozmiarze na zwrotności?

Napisano

Uważam, że warto przemyśleć temat, bo Twój wzrost w żadnym wypadku nie jest argumentem przeciw 29erom, a wszelkiej maści wertepy wygodniej pokonuje się na dużym kole. Tylko tyle i aż tyle ;)

Napisano

wzrost nie mówi nie ale czy tylko wzrost jest wyznacznikiem ?

jakby nie patrzeć 29 to mniejsza zwrotność 27,5 ma być niby złotym środkiem między prędkością jakie dają większe koła a zwrotnością jakie dają mniejsze

ja to ogólnie widzę tak bezdroża polne leśne drogi 29er daje więcej frajdy, można osiągać większe prędkości, rower lepiej pokonuje nierówności, można by rzec że leci jak przecinak, trudniejsze techniczne trasy góry wąskie ścieżki kamieniste podłoże itd zdecydowanie lepiej sobie radzi 27,5 większa zwinność łatwiej manewrować no i łatwiej wtoczyć mniejsze koło pod górę

osobiście mam 29er kolega ma 27,5 często się wymieniamy i tak jak mówię jak jedziemy w bardziej umiarkowany teren pola lasy to zdecydowanie szybciej i sprawniej pokonuje je swoim 29er, jak jedziemy w góry to kolega na mniejszym kole jest zdecydowanie szybciej na szczycie bo wszak nie zawsze największy wygrywa

Napisano

MTB 27,5 SILVERBACK SLADE 1 DEORE XT RECON AIR !!! (5374291101) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Niestety, sprzedawca jak dla mnie ma za dużo negatywnych komentarzy aby iść w ten rower. Mimo że mega mi się spodobał, dobry sprzęt i ładny design. 

Mówicie sporo o rowerach 29" nie rzucając żadnymi przykładami z podanego przedziału cenowego.

Napisano
Niestety, sprzedawca jak dla mnie ma za dużo negatywnych komentarzy aby iść w ten rower. Mimo że mega mi się spodobał, dobry sprzęt i ładny design.

to kup za pobraniem

Napisano

to kup za pobraniem

Obawiam się że nie znam się na tyle, aby móc w krótkim kurierowym czasie wyłapać potencjalny defekt.

Napisano

Obawiam się że nie znam się na tyle, aby móc w krótkim kurierowym czasie wyłapać potencjalny defekt.

Jak tam wolisz ale ja bym zaryzykował. Taki rower w tej cenie to naprawdę super okazja. Nawet jakbyś miał 100zł dorzucić do późniejszej regulacji w serwisie (jakby coś było źle ustawione lub hample zapowietrzone) to i tak ogólnie wyjdziesz na dużym plusie. Raczej wątpię żeby rower miał jakieś większe usterki.

Napisano

Jak tam wolisz ale ja bym zaryzykował. Taki rower w tej cenie to naprawdę super okazja. Nawet jakbyś miał 100zł dorzucić do późniejszej regulacji w serwisie (jakby coś było źle ustawione lub hample zapowietrzone) to i tak ogólnie wyjdziesz na dużym plusie. Raczej wątpię żeby rower miał jakieś większe usterki.

Jakby to ująć, w tej cenie nie spodziewam się żadnych usterek. Płacisz prawie 4k to wymagasz chyba co?

Jeśli miałbyś porównać tego silverbacka do tych 29" które zostały w wątku wymienione, co byś powiedział?

Napisano

w porównaniu do tego unibike za 3999 to moim zdaniem silver jest lepszy. ma lepsze manetki, amor, obręcze, tylną piaste, sztywną oś z przodu, kasetę, łańcuch, przednią przerzutkę. trochę gorsze są hamulce ale również bardzo dobre. Jest trochę lżejszy i tańszy.

Wiadomo że nowy rower powinien być sprawny w 100 %.

Napisano

Jakby to ująć, w tej cenie nie spodziewam się żadnych usterek. Płacisz prawie 4k to wymagasz chyba co?

Z takim podejściem już nie jeden trafił "jak śliwka w kompot". Nawet kupując stacjonarnie z wielokrotność tej kwoty można mieć niefart i konieczna jest reklamacja. Tak naprawdę to nie wiem czego się obawiasz konkretnie w przypadku tego Silvera. Co by jednak nie pisać Unibike Expert jest naprawdę bardzo solidną ofertą.

Napisano

Mówicie sporo o rowerach 29" nie rzucając żadnymi przykładami z podanego przedziału cenowego.

nie cały procent na jakieś 12 tys klientów no wiesz pewnie i najlepsze sklepy na świecie mają jakiś odsetek niezadowolonych klientów

poszukaj na forum było o tych rowerach silverbacka dość sporo tematów szczególnie na jesieni

bo ja nie skreślałbym tego roweru tak szybko ciężko będzie znaleźć w tych pieniądzach rower na takim osprzęcie bo masz tu recon golda z pushlockiem, cały napęd na xt nawet manetki, hample deore

Napisano

w porównaniu do tego unibike za 3999 to moim zdaniem silver jest lepszy. ma lepsze manetki, amor, obręcze, tylną piaste, sztywną oś z przodu, kasetę, łańcuch, przednią przerzutkę. trochę gorsze są hamulce ale również bardzo dobre.
tak wygrywa
Napisano

Cholera już miałem zamawiać kiedy wrzuciłeś mi tego silverback sola 2 :D

Z tego co widzę, ma deko słabszy sprzęt. Widelec przede wszystkim co?

Nigdy się bym nie namyślił. Kupiłem Slade 1.
W poniedziałek fotki wrzucę.

Napisano

No to czekamy :thumbsup:  Jakby były nie daj boże jakieś problemy (np. z regulacją) to pytaj i szukaj na forum a nie leć odrazu do serwisu. Są to rzeczy banalne do zrobienia a pieniążki zaoszczędzisz.

Napisano

czy mógłbym prosić o jakieś opinie o marce radon ponieważ żadnych na necie nie znalazłem a w sklepie rowerowym nawet nie chcieli o nich rozmawiać tylko wciskali własny sprzęt, pytam ponieważ przymierzam się do zakupu ZR Team 29 7.0

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...