Skocz do zawartości

[łańcuch] CN-HG40 moje spostrzeżenia

perqsista

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sens jest bo jeśli kupisz lepszy łańcuch to nie zje tak szybko kasety. Nawet najlepsza kaseta ze słabym łańcuchem długo nie wytrzyma.

Napisano

Do drogiej kasety kupiłbym pewnie  odpowiednio drogi łańcuch. Sens moich "testów" był taki żeby się przekonać na czym jeździć z tanią kasetą. Wniosek jest taki, że na chwilę obecną liderem jest PC850. .

Jakbym miał kupić  łańcuch w cenie 2x kasety to wolę wymieniać trochę częściej kasetę wraz łańcuchem. Natomiast HG40 nie spełnia  wymagań godnego partnera nawet do taniej kasety bo faktycznie gdybym nie sprawdził to bym ją zajechał w okamgnieniu.

Napisano

To ja kupiłem kasetę za 50 zł i do tego łańcuch za 120 to jestem szalony :teehee:

1500 km na jednym łańcuchu z czego 3 maratony i kaseta wygląda jak nowa, a łańcuch ma "firmową" długość. Zobaczymy jak dalej...

Kasety praktycznie nie różnią się wytrzymałością i będę to powtarzał jak prawdę objawioną.

Napisano

No ja przejechałem prawie 1300 km na 3 łańcuchach o wartości w sumie 100 zł. Kaseta też wygląda jak nowa. Co prawda 2 łańcuchy Hg40 nadają się na śmietnik ale gdybym od razu zaczął od 2x . Sram pc850 to hoho ;)

Napisano

Akurat miałem wątpliwą przyjemność użytkować PC-850 - 3000 km po asfalcie i wyciągnięty na ponad 1% do tego raz mi się zerwał. Obecnie go siostra katuje razem z kasetą do śmierci.

Ja akurat tak miałem. Może trafił mi się wadliwy egzemplarz, ale potwierdziły się opinie o łańcuchach SRAM i raczej już do nich nie wrócę.

Napisano
No ja przejechałem prawie 1300 km na 3 łańcuchach o wartości w sumie 100 zł. Kaseta też wygląda jak nowa.

Powtórze się. Na podobnych podzespołach (3 tanie łańcuchy, ta sama kaseta) zrobiłem 7 000 km.  Kaseta juz nie wyglada jak nowa ale łańuchy nie przeskakują. Na samym HG40 ponad 2000 km. Jak Ty to robisz, ze łańcuch masz do wyrzucenia po ok. 430 km (1300/3)?

Napisano

Powtórze się. Na podobnych podzespołach (3 tanie łańcuchy) zrobiłem 7 000 km. Kaseta juz nie wyglada jak nowa ale łańuchy nie przeskakują. Na samym HG40 ponad 2000 km. Jak Ty to robisz, ze łańcuch masz do wyrzucenia po 430 km (1300/3)?

hmm ...to raczej pytanie do shimano. obydwa łańcuchy są rozciągnięte a używany w ten sam sposób pc850 wygląda jak nowy.
Napisano
Założyłem, że będę podmieniał łańcuchy mniej więcej po 300km bo zwykle tyle zajmuje mi zwykle doprowadzenie napędu do stanu wymagającego czyszczenia

U mnie stan wymagajacy czyszczenia to 120-150 km (czasem wiecej) a zmiana na nastepny co 500 km, takie same warunki terenowe. Wszystkie łańcuchy wyciagniete podobnie.

Napisano

Witam

Podziele sie z Wami moimi doswiadczeniami z hg40

ktoregos sezonu zamontowalem jak zwykle lancuch hg40 wraz z kaseta hg40

niestety po 700km lancuch zdechl zaczal juz nawet zrzerac kasete wiec w miejsce hg40

wstawilem connex 800 ktory osignal wynik hg40 dopiero po 3000km

roznica w cenie to jedynie 10pln

Faktem jest ze jezdzac do pracy jezdze bardziej silowo

obecnie jezdze na zestawie 2xconnex 800 kaseta hg51

zmiana lancucha co 500km

poprzedni zestaw przetrwal 7000 i jeszcze posmiga ale w innym pedzidle

Teraz koszta za 2 lancuchy + spinka razem z przesylka zaplacilem 100pln

kaseta to koszt okolo 50pln + przesylka

Wiec nie oszczedzaj na hg40 tylko dorzuc dyche lub dwie a lancuch wytrzyma Ci 4x dluzej

Napisano

Ja tam nie bedę wychwalał HG40 ale też złego słowa nie powem. Stosunek cena/jakość mi odpowiada, przy umiejętnym jeżdżeniu i konserwacji swoją rolę spełni. Connex będzie nastepny do testów.

Napisano

Przepraszam, ale co to jest "umiejętne jeżdżenie"?! Ja umiejętnie jeżdżę, nie wywracam się, robię sporo km i jakoś nie wyobrażam sobie możliwości dalszego używania HG40. Raz kupiłem, będąc nieświadomym. 700km i kosz. Jak masz mocniejszą nogę to i zapewne 400km nie przeżyje, ja ten łańcuch przeszedłem trzy sezony temu.

Napisano
Przepraszam, ale co to jest "umiejętne jeżdżenie"?! Ja umiejętnie jeżdżę, nie wywracam się, robię sporo km

Jazda kadencyjna oraz niezmienianie biegów pod pełnym obciążeniem.

Jak masz mocniejszą nogę to i zapewne 400km nie przeżyje,

Przeżyje. Mój przeżył już 2000 km i jeszcze chwilę "pożyje". Zrozum, że ja nie wychwalam tego lańucha jako najtrwalszy łańcuch świata.

Ale dziwi mnie jak ktoś opisuje, (w innym wątku) że zajeździł kasetę HG51 przez 500 km, a tutaj akurat łańcuch HG40  w ciągu 300 km.

Napisano

Jazda kadencyjna oraz niezmienianie biegów pod pełnym obciążeniem.

Przeżyje. Mój przeżył już 2000 km i jeszcze chwilę "pożyje". Zrozum, że ja nie wychwalam tego lańucha jako najtrwalszy łańcuch świata.

Ale dziwi mnie jak ktoś opisuje, (w innym wątku) że zajeździł kasetę HG51 przez 500 km, a tutaj akurat łańcuch HG40  w ciągu 300 km.

Hmm.. może młynków korbą nie kręcę ale też nie jeżdżę siłowo. Mierzę i ważę swoje: 190 cm.,  105 kg. wagi.  Biegi zmieniam prawidłowo, o napęd potrafię zadbać , jest czysty. Łańcuch prawidłowo smarowany. Hg40 jeździły niemal wyłącznie po mieście. Do zabawy mam inny rower (MTB) i lepszy napęd z którym nie ma problemów. Sram PC850 też nie wykazuje żadnych oznak zużycia przy tej samej technice jazdy lub jej braku jak kto woli ;) Poza tym cały czas mówię  wyłącznie o przymiarze, który da się włożyć w łańcuch stroną 75%. Gdybym nie sprawdził przymiarem to bym nie wiedział ze coś nie gra bo napęd nie sprawiał żadnych problemów przy jednym i drugim HG40. Nic nie przeskakiwało na żadnym przełożeniu wizualnie kaseta wygląda bardzo dobrze.

Napisano

Mój kolega na HG-40 zrobił z tego co pamiętam 4-5tys.km ale to kilka lat temu - może jakość była inna. Zmienił sam łańcuch i kaseta go przyjęła.

Już pisałem w innym wątku, kupiłem HG-40 i po 1200km  koronki były tak podjechane, że nowy łańcuch przeskakiwał. Po 1650km miał prawie 129mm zamiast 127mm, co daje ok.2% zużycia. Wyrzuciłem go bo mi szkoda korby. Więcej nie kupię łańcucha Shimano.

Napisano

@Filipog już nie panikuj, że po 1200 km padła Ci kaseta. Pisałem już, że jeżdżę na hg41 i łańcuchu hg40 i 3 łańcuch przyjął się po ponad 5k bez zająknięcia. Kupuj connexa jak masz ochotę i nie bój nic.
Zamówiłem Connexa 800 :)  Mam nadzieję, że to dobry zakup. Okaże się za kilka dni. Obecnie kaseta wygląda tak:

http://zapodaj.net/4878b60f1286a.jpg.html

http://zapodaj.net/1435c960171dc.jpg.html

http://zapodaj.net/d10b885bf6229.jpg.html

• 1 miesiąc temu...
Napisano

No dobra. Dzisiaj mi stuknęło 1000km na tym łańcuchu PC850. Przymiar nadal nie chce wejść na 75% zużycia. Teorię, jako bym zajechał 2 łańcuchy hg40 po 300km każdy, przez złą technikę jazdy uważam za obaloną. Po prostu to zły łańcuch jest ;)...

Napisano
Dzisiaj mi stuknęło 1000km na tym łańcuchu PC850. Przymiar nadal nie chce wejść na 75% zużycia.

Mi na HG-40 stuknęło 2558 km, przymiar nie wpada na 0.75%. KMC Z72 z bardzo podobnym przebiegiem już tak.

Napisano

Mi na HG-40 stuknęło 2558 km, przymiar nie wpada na 0.75%. KMC Z72 z bardzo podobnym przebiegiem już tak.

Jakie prędkości utrzymujesz na rowerze?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Spostrzeżeń ciąg dalszy. Utwierdziłem się w przekonaniu, że mój HG-40 padł dlatego, że jest badziewny a nie dlatego, że był słabo dbany.

Przetestowałem 3 tanie łańcuchy:

- HG-40 za 24zł

- UG-51 za 17zł

- Yaban S50 - fabrycznie wrzucany przez Krossa do tanich trekków! 15zł

HG40 - 1650km ---> zużycie ok.2%, będąc przesadnie precyzyjnym 1,8%; ok. 200-300km z sakwami

UG51 - 1350km ---> zużycie 1%, z czego ostatnie 500km po pagórkowatym terenie, tylko z sakwami ok.23-25kg, czyszczenie tylko szmatką i smarowanie. Rolki już słabo trzymają smar.

S50  - 600km ----> zużycie 1%, 150km z prędkościami powyżej 30km/h, reszta z sakwami w szybkim tempie, 100km przejechane siłowo na skutek urwania przerzutki i zrobienia singla :thumbsup:. Miał najcięższy żywot ze wszystkich.

Wnioski:

1. Najlepszy UG-51

2. Biorąc pod uwagę cenę i sposób użytkowania S50

3. Najgorszy HG-40.

Napisano

Wszystko zależy od tego czy ktoś sobie pedałuje pierdu pierdu czy ma parę w girach i ciśnie. Jeśli ważysz 50kg i pedałujesz rekreacyjnie czy wręcz spacerowo - spoko, kupuj. To szajs do kwadratu ale może warto oszczędzić te 20pln względem HG71.

Napisano

@up moja waga to ok. 90 kg a średnia z miesiąca ok 25 km/h (dla mnia wystarczy na rowerze crossowym). Po drugie ja ten łańcuch miałem zamontowany fabrycznie w kupionym rowerze a nie kupowałem go, dokupiłem tylko spinkę. Miałem wymienić nowy lańcuch, wyrzucić? Pociągnął tyle ile napisałem i wg mnie jest to dobry wynik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...