Skocz do zawartości

[Napęd 3x9] Nie zrzuca na 9.

luksusowy22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześc, mam problem z wyregulowaniem mojej przerzutki. Jest to deorka 9s, z przodu alivio. Kaseta i łańcuch 2k km temu był wymieniany, ale problem po wymianie również występował. przerzutka nie ma luzów, ogólnie jej stan oceniłbym na dobry. Problem polega na tym że nie chce zrzucić na najmniejszą zębatkę (9). Muszę leciutko jej palcem pomóc i dopiero zrzuca. W tej przerzutce idzie się dostać do sprężyny (pantografu?) wykręcając kołek, próbowałem przełożyć sprężynę a nawet! nawierciłem jeszcze jeden na obwodzie tej podkładki przy sworzniu i przełożyłem sprężynę, niby różnica w naciągu jest ogromna ale to nic nie pomogło. Hak wymieniłem. Nie mam juz pomysłu co jest grane, męczę się z tym już dłuższy czas.

Napisano

Na przerzutce masz śruby oznaczone L i H. Wkręć śrubkę trochę H lub trochę wykręć i powinno być git. Łańcuch ilu rzędowy?

Napisano

Oczywiśćie śrubkami regulacyjnymi manewrowałem, również kombinowałem z napręzeniem linki i nici. Dzisiaj może będę się bawił to wrzucę jakiś filmik i zdjęcia. Łańcuch oczywiście 9 :D bo jaki inny?

Napisano

Nie no , myślałem że wiesz miałeś 8 s i zmieniłeś na 9 dlatego pytam. Co to za przerzutka z tyłu siedzi? Może nie obsłuży 9 s.

Napisano

A Linke i pancerz sprawdzałeś? Byćmoże jest już przerdzewiała i ma trudności z poruszaniem się w pancerzu. Może należałoby wymienić?

Napisano

Czy jeśli odkręce linkę i wykręcę śrubę H to łańcuch powinnien spaśc na najmniejszą zębatkę, tak? A jeśli nie spadnie tzn że przerzutka jest walnięta?

Pancerze i linki sa ok, zastanawiam się tylko czy ostatni odcinek pancerza przy przerzutce nie jest za krótki.

Napisano

Czy jeśli odkręce linkę i wykręcę śrubę H to łańcuch powinnien spaśc na najmniejszą zębatkę, tak? A jeśli nie spadnie tzn że przerzutka jest walnięta?

Pancerze i linki sa ok, zastanawiam się tylko czy ostatni odcinek pancerza przy przerzutce nie jest za krótki.

Przerzutka może być sztywna na zawiasach pantografu. napuścić tam jakiegoś rozluźniacza albo smaru, podgrzać opalarką i rozruszać.

Napisano

Tak, jak odkręcisz linkę to łańcuch powinien spaść na najmniejszą zębatkę. Twierdzisz, że pancerze i linki są ok, po czym piszesz, że być może pancerz masz za krótki. Gdzie tu logika?

Napisano

Tak się właśnie zacieranie linki w pancerzyku zaczyna. Niechęć w zrzucaniu, na manetce dajesz 9 a przerzutka niechętnie zrzuca. Najpierw potrzebuje np jakiegoś wstrząsu czy szarpnięcia a potem robi się już tak ciasno, że trzeba palcem pomagać. Jeśli po odpięciu linki będzie pracowała płynnie, tj zawsze zrzuci na 9, to winna jest linka która jej tego nie ułatwia.

Napisano

Dopiero jutro będe coś działał, pisałem że pancerze są ok, bo są, niedawno wymieniane czyli nie są przyrdzewiałe, inaczej zużyte, jedyny mankament to być może ostatni odcinek za krótki, troche paradkos :P.

Wydaje mi się, chociaż ręki sobie nie dam uciąć że jak linka była zdjęta to łańcuch też nie chciał zejść na 9 tarcze, nawet przy regulacji H. Muszę to jeszcze raz sprawdzić.

Napisano

Witam

Stawiam na to co napisał tobo:

"Przerzutka może być sztywna na zawiasach pantografu. napuścić tam jakiegoś rozluźniacza albo smaru, podgrzać opalarką i rozruszać."

Też tak miałem po jesiennych błotkach w lesie.

Winą jest brak luzów na zawiasach. Wystarczy że syf się tam dostanie i jest problem.

Dlaczego na najmniejszej zębatce? Bo sprężyna jest już najmniej naciągnięta i już nie ma tej siły co na pozostałych zębatkach.

Pozdrawiam

Napisano

Krzyżowanie łańcucha? Ja wiem, że to nie powinno mieć znaczenia dla zrzucania na 9, ale tego przełożenia które chcesz zademonstrować NIE WOLNO używać!

Najmniejsze z przodu to kilka największych z tyłu, największe z przodu - kilka najmniejszych z tyłu. Może to łańcuch się broni oporem przed krzyżowaniem?

Napisano

a jak wrzucisz przód na 3 :) to tak samo się dzieje ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...