Skocz do zawartości

[Napęd] Kaseta na wolnobieg

kochciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam wszystkich,
jestem nowy na forum, ale mam pewien problem. Ma ktoś doświadczenia w zamianie kasety na wolnobieg? ma to sens? ale bardziej chodzi mi o to czy jest to w ogóle możliwe? czy po takiej zamianie mechanizm będzie działać poprawnie? czy szerokością też się to zmieści?
trochę znam się na rowerach, ale z taką modyfikacją jeszcze się nie bawiłem. Proszę o wyrozumiałość i ewętualne podpowiedzi/odpowiedzi :)

Napisano

Raczej nie bo robi się zazwyczaj na odwrót czyli wolnobieg-kaseta. Sam pomysł o tyle głupi, że wolnobieg to największy syf, kiła i mogiła.

Zrobić się da poprzez procedurę wymiany piasty.

Napisano

ok fajnie, tylko inna sprawa, mając kasetę, jest możliwość montarzu normalnych śrub mocujących na osi czy bez szybkozamykacza się nie obejdzie?

Napisano

Jeżeli masz kasetę w rowerze to nie zmieniaj na wolnobieg, bo to degradacja napędu. Pod kasetę jest inna piasta niż pod wolnobieg.

Napisano

ok fajnie, tylko inna sprawa, mając kasetę, jest możliwość montarzu normalnych śrub mocujących na osi czy bez szybkozamykacza się nie obejdzie?

Jeśli rozchodzi Ci się o to by zamiast szybkozamykacza mieć śruby to jest taka opcja. Wystarczy kupić piastę bez osi drążonej a taką która jest pełna. Shimano miało taką w ofercie i ta piasta nazywała się Hone FH-M600.

Napisano

Jeśli rozchodzi Ci się o to by zamiast szybkozamykacza mieć śruby to jest taka opcja. Wystarczy kupić piastę bez osi drążonej a taką która jest pełna. Shimano miało taką w ofercie i ta piasta nazywała się Hone FH-M600.

Ale posiadając piaste z szybkozamykaczem nie a takiej opcji? Wydaje się to logiczne we jednak wolę dopytac

Napisano

Jeśli masz obecnie oś 9mm to trzeba by znależć taką samą oś tylko pełną. Nie mam pojęcia czy taka operacja jest do zrobienia.

Skąd w ogóle masz takie dylematy. Boisz się czegoś w szybkozamykaczu czy jest inny powód. Można przecież kupić do osi drążonej szpilkę zamykaną śrubą z imbusem. Bardzo poprawia się wtedy sztywność takiej osi.

Napisano

Nie wiem czy rozumiesz że piasta pod wolnobieg to zupełnie inna bajka niż piasta pod kasetę. Różnica nie polega tylko na szybkozamykaczu/ nakretkach. mechanizm zapadkowy w opcji kaseta znajduję sie na pieście a w opcji wolnobieg w samym wolnobiegu czyli zespole zębatek. Szybkozamykacz to duża wygoda i nie widze w nim wad dlatego nie wiemy tu czemu chcesz to zmieniać ? Przy wolobiegu rozkład łożysk jest nie równomierny i na jednim z nich obciążenie jest dużo większe, dlatego stosuje sie tu pełna oś (na nakrętki) bo po prostu jest mocniejsza i wytrzymuje to obciążenie. Większość prób przeróbki piast pod wolnobieg na oś 9mm zazwyczaj kończy sie wygętymi ośkami... ale żeby próbować odwrotnie?? Czemu? 

Napisano

Jeżeli chcesz utrudnić kradzież kół lub "źarciki" które mogą ciebie zabić to dostępne są zastępniki dla szybkozamykaczy wymagające użycia klucza, a jeżeli zabezpieczyć przed kradzieżą to PitLock wymaga klucza dopasowanego do nakrętki.

Napisano

Zależy od piasty. Taniego kulkowego Joytecha czy Shimano bez większych problemów przerobisz na nakrętki. Kupujesz za kilka złotych dłuższą oś, wymieniasz i jeździsz. Gorzej z piastami na maszynach. Jeśli producent przewidział szybkozamykacz, za dużo roboty i kosztów, by się w to bawić. Choć istnieją takie piasty skręcane śrubami, choćby Dartmoor Vee-One.

Inna sprawa, że nie widzę specjalnie sensu takiej operacji.

Napisano

Przy wolobiegu rozkład łożysk jest nie równomierny i na jednim z nich obciążenie jest dużo większe, dlatego stosuje sie tu pełna oś (na nakrętki) bo po prostu jest mocniejsza i wytrzymuje to obciążenie.

Przy niektórych kasetach rozkład też jest jak w wolnobiegu. Uzurpator to tak ładnie nazwał "wypasione wolnobiegi" :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...