Skocz do zawartości

[łańcuch] Czy jest zużyty?

karol24041998

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam korbę Shimano FS-M615, kasetę Deore HG50 i łańcuch HG54. Ostatnio powiedziano mi w sklepie rowerowym, że jest zużyty. Więc kupiłem nowy DEORE XT CN-HG95. Na nowym łańcuch przeskakuje na każdej koronce w kasecie i korbie. Po założeniu starego jest znowu ok. Porównując oba łańcuchy wizualnie są takie same (szer wew, szer zew, odstęp od rolek itp.

Moje pytanie jest takie: Czy mogę stwierdzić, że stary łańcuch jest ok? Ktoś wie o co w tym wszystkim chodzi?

Z góry dziękuję za odpowiedź :DD

Napisano

dokładnie, teraz to już tylko pozostaje zajeździć stary napęd(kasetę, łańcuch i koronki w korbie),

a jak już się nie da jeździć, dokupić nową kasetę i nowe koronki do korby(masz dwublat, pewnie większa koronka będzie do zmiany, młynek powinien się nadać)

mi napęd(kaseta, zębatki 15 i 17) nie chciał już przyjąć nowego łańcucha po 2 miesiącach i jakiś 1200km, więc wróciłem do starego łańcucha i będę musiał jeździć do wykończenia kasety

Napisano

mi napęd(kaseta, zębatki 15 i 17) nie chciał już przyjąć nowego łańcucha po 2 miesiącach i jakiś 1200km, więc wróciłem do starego łańcucha i będę musiał jeździć do wykończenia kasety

Teraz jak to czytam , to mi się przypomniało jakiego majstra kiedyś widziałem :D Miał już tak wyjechany łańcuch że już się ciągnął po ziemi , ale jechał :D 

Napisano

Teraz jak to czytam , to mi się przypomniało jakiego majstra kiedyś widziałem :D Miał już tak wyjechany łańcuch że już się ciągnął po ziemi , ale jechał :D

mam nadzieję że mi się nie uda dopuścić do takiego stanu  :teehee:

Napisano

mam nadzieję że mi się nie uda dopuścić do takiego stanu 

Oby. Lecz są jednak na świecie rzeczy o których się fizjologom nie śniło :D

• Mod Team
Napisano

Porównując oba łańcuchy wizualnie są takie same (szer wew, szer zew, odstęp od rolek itp.

Weź wbij w drewnianą futrynę dwa malutkie gwoździki, z małymi łebkami, tak żeby weszły w dziurkę w ogniwie łańcucha. Gwoździki obok siebie oczywiście. No i powieś obok siebie na tych gwoździkach nowy łańcuch i stary.

Napisano

Ta metoda da pogląd tylko i wyłącznie wtedy, kiedy łańcuchy mają identyczna liczbę ogniw. Na ponad 100 ogniwach spokojnie łańcuch urósł o ponad 1 ogniwo...

Poza tym mierzenie teraz, kiedy nowy nie "siadł" to już i tak tylko i wyłącznie informacyjnie - jeździj aż ten zacznie skakać i wymień cały napęd.

Napisano

Weź wbij w drewnianą futrynę dwa malutkie gwoździki

Wystarczy kawałek deski , szkoda futryny. Może mało widać , ale jednak. 

• Mod Team
Napisano

Ta metoda da pogląd tylko i wyłącznie wtedy, kiedy łańcuchy mają identyczna liczbę ogniw.

A dlaczego to? Porównując pierwsze ogniwa łańcuchów są na tej samej wysokości. Im niżej tym większa rozbieżność, zależnie od różnicy w rozciągnięciu łańcuchów, ale porównując nowy i zużyty łańcuch różnicę widać już na pierwszych 10 ogniwach.

Wystarczy kawałek deski , szkoda futryny.

Mi tam futryny warsztatowej nie szkoda :P

Napisano

Mi tam futryny warsztatowej nie szkoda

Ja niestety nie posiadam warsztatu a wszelki serwis wykonuję pod wiatą lub w domu 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...