Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] regulacja - Kands Maestro 2015.

Marcino1983

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam mały problem z ustawieniem przerzutek. na przedniej ciegle lancuch zachacza o wózek przerzutki. powiedzcie mi czy tez w swoich Kandsach Maestro macie podobne problemy z przerzutkami czy to tylko kwestia dobrego ustawienia i na zadnym biegu nic nie zachacza?

Napisano

jeżeli łańcuch trze o "prowadnik" przerzutki przedniej w ustawieniu przód-największy blat, tył- biegi 8-6, to rzeczywiście zła regulacja, jeżeli na tych jest ok a na wyższych biegach zaczyna trzeć to jest to normalne [przekos]...a jeżeli łańcuch trze mimo ustawiania i mimo braku używania skrajnych przełożeń to zwróć uwagę, czy na przedzie w prowadniku przerzutki łańcuch "niechodzi" lewo-prawo-> wtedy masz możliwość skrzywionego blatu[mało prawdopodobne], skrzywionej ośki w suporcie[mało prawdopodobne] lub krzywo osadzonej korby[ też mało prawdopodobne ale już bardziej możliwe :)]

najpierw bym "walczył" z ustawieniem zakresów przerzutki [śrubki przy przerzutce] i z odpowiednim naciągiem linki [baryłka przy manetce]

Napisano

Ze swojej strony dorzucę jeszcze wysokość wózka nad największym blatem (zewnętrzna część wózka 1-3mm nad zębami blatu) oraz równoległość zewnętrznej części wózka do tejże największej zębatki. To absolutnie pierwsze czynności do wykonania przed regulacją linką i śrubkami o paciorku na szczęście (kiedy nie wychodzi) nie wspominając.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Słuchajcie, nadal mam problem z regulacją przerzutek...  Tylna przerzuca dobrze biegi i nie ma z nia problemow natomiast o wózek przedniej przerzutki na niektorych biegach ociera sie łancuch. Np z przodu jest najwieksza tarcza i z tylu tez najwieksza. Albo z przodu mala tarcza i tylu tez mala. Wiem ze na tych skrajnych biegach nie powinno sie jezdzic ale czy przy dobrze wyregulowanej przezutce lancuch nie powinien ocierac o wozek przedniej przerzutki na zadnym  biegu..(nawet tych skrajnych).?

Napisano

Jak będziesz jeździł na skrajnych przełożeniach, to łańcuch zawsze będzie Ci ocierał o prowadnicę. Nie krzyżuj łańcucha to problem zniknie.

• Mod Team
Napisano

Czyli ogólnie mówiąc na tych skrajnych biegach łańcuch ma prawo ocierać o wózek przedniej przerzutki?

Da sie to wyregulować by nie tarło, ale:

- musisz mieć dość dobrej klasy sprzęt min deore,

- musisz mieć idealnie dobrane kąty przerzutki do ramy,

- musisz mieć idealnie dobrany suport / podkładki,

- musisz mieć idealnie pasującą korbę do przerzutki,

- musisz to idealnie wyregulować.

Albo, zmień lewą manetka na taka z mikroindeksacją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...