Charle Napisano 11 Kwietnia 2015 Napisano 11 Kwietnia 2015 Witam, Od momentu zakupu w moim rowerze koło miało lekką ósemkę. Po zjechaniu z większego krawężnika ósemka pogłębiła się i doszedł dość głośny dzwięk na wolnobiegu. Oddałem rower do serwisu gdzie scentrowano koło. Ósemka się pomniejszyła i dzwięk stał się trochę mniej słyszalny. Usłyszałem, że felga jest już prosta, ale opona sama w sobie nie jest zbyt dobrze odlana stąd delikatna ósemka i ewentualny dzwięk. Zgadzacie się z tym, czy raczej polecacie inny serwis? Pozdrawiam, Karol
copone Napisano 11 Kwietnia 2015 Napisano 11 Kwietnia 2015 Nie możesz zakręcić kołem (jeżeli masz v-brake to zobacz czy obręcz równo chodzi , jeżeli nie to to palec albo inny odnośnik) i będziesz wszystko wiedział.
Mod Team sznib Napisano 11 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 11 Kwietnia 2015 Gdyby mi scentrowali koło zamiast nacentrować definitywnie szukałbym innego serwisu .
Charle Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Napisano 12 Kwietnia 2015 Sama obręcz moim zdaniem nie odchyla się, nie mniej jednak koło już tak i daję to taki niepokojący dzwięk. Dodam, że opony to rapid rob 27,5 x 2,25.
copone Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 Zdejmowałeś te opony z obręczy? Jest prawdopodobieństwo, że są źle odlane ale również źle założone.
tobo Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 Zakładając że serwisant próbował wyeliminować wszystkie przyczyny bicia to próbował również ułożyć oponę na obręczy. Zazwyczaj jest to wykonalne wysokim ciśnieniem/płynem do mycia naczyń/ew odpowiednim narzędziem.
Charle Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Napisano 12 Kwietnia 2015 A czy istotne może być tutaj to, że opona toczy się w kierunku strzałki "rear" zamiast "front"?
MMMAAACCC7 Napisano 12 Kwietnia 2015 Napisano 12 Kwietnia 2015 istotne może być też że masz krzywą oś
Charle Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Napisano 13 Kwietnia 2015 Powiedzcie proszę, czy zostawienie takiej ósemki wpływa niekorzystnie na samą obręcz? Czy w takim wypadku należy zmienić oponę?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.