Skocz do zawartości

[Łańcuch ] Wymiana po ponad 2 latach

xDRedi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki wszystkim za pomoc kupuje 804.Pozdrawiam

Witam mam wątpliwości czy brać Connex 800,804 808 czy warto dopłacać za ogniwa pokryte niklem ? Mam jeszcze jedno pytanko czy nowy łańcuch czyścić przed pierwszym nałożeniem i nakładać olej  ? 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam. Wymieniłem łańcuch na connex 808 i teraz mam inny problem, mianowicie łańcuch przeskakuje na kasecie na najmniejszchych zembatkach(5,6,7,8). Czyli muszę wymienić jeszcze kaseę? Jeśli tak to proszę o podanie kaset 8 rzędowych które, były by lepszej jakości.Pozdrawiam

Napisano

Niestety nieda się jechać na przerzutkach np 3-6 bo cały czas skacze łańcuch a jest nowy i mi go trochę szkoda.Dzięki za pomoc kupię tą kasetę Shinano, chyba że są jakieś lepsze?

Napisano
łańcuch przeskakuje na kasecie na najmniejszchych zembatkach(5,6,7,8)

A nie mówiłem? :whistling:  Wymień kasetę nawet na najtańszą - kasety praktycznie nie różnią się wytrzymałością, bo to od łańcucha zależy żywotność napędu. Droższe mają tylko lepsze powłoki i są lżejsze.

Napisano

kasety praktycznie nie różnią się wytrzymałością, bo to od łańcucha zależy żywotność napędu. Droższe mają tylko lepsze powłoki i są lżejsze.

To sprawdzone osobiście czy tylko domysły?
Napisano

A co, boli kupno wyższej grupy? ;)

Porównaj sobie jak będziesz mógł. Sam mam w tej chwili na stanie Acerę hg3000 i Alivio hg4000, różnią się powłoką. Wyżej pojawiają się aluminiowe pająki dla zbicia masy, a xtr to niemal grupa "one race only". U Srama pewnie podobnie. To taki mit, że wyższa grupa = trwałość.

Napisano

Pod napęd 8rz naprawdę porządna była kaseta XT. To co zostało w tym najwyższa Alivio to kwesta o której napisał @seraph. Z tym, że o ile pamiętam to wszystko od Altusa HG31przez Acerę HG41 do HG51 mają niklowaną powierzchnię.

@modrzew problem w tym że tu jest rozmowa o kasatach 8rz więc zbicie masy XT/XTR'y są bez celowe bo ich nie ma.

Napisano

Nie o to chodzi czy boli czy nie. Stać mnie na kupno powiedzmy średniej półki ale jeśli różnice polegają głównie na masie to dla kilkunastu gramów nie widzę potrzeby dopłacać. Jeżdżę dużo i najbardziej zależy mi na trwałości.

Napisano

W trwałości nie ma różnicy, bo wszystkie są z hartowanej stali. To, że łańcuch niszczy zębatki, a nie odwrotnie jest bardzo łatwo wyjaśnić. Nie wyobrażam sobie jakiegoś magicznego mechanizmu wpływania zębów na niszczenie łańcucha...

Im łańcuch jest dłuższy tym bardziej nie mieści się miedzy zębami, więc coraz mniej "ciasno" siedzi na zębatce. Zmniejsza się powierzchnia styku rolka-ząb, rośnie nacisk i szczyt zęba zaczyna być ścinany. Jego powierzchnia staje się coraz bardziej stroma, łańcuch opiera się coraz wyżej i tnie do momentu gdy opiera się zbyt mało, żeby się utrzymać i zaczyna wyskakiwać...

Idealny (hipotetyczny nierozciągający się łańcuch) jedynie ugniatałby ząb, który z czasem robiłby się tylko coraz węższy, ale jego powierzchnia byłaby tak samo nachylona. Takie zużycie trwałoby setki tysięcy km.

Z idealnej kasety, której zęby nie wycierałyby się wcale wyciągający się łańcuch w końcu i tak by wyskoczył, bo zwyczajnie przestałby pasować do zębatek.

Wniosek: Kaseta Alivio i wystarczy, ale łańcuch bierzemy najlepszy na jaki nas stać.

Napisano

Trzy tygodnie temu trzymałem w rękach 41 i 51. Niczym się dla mnie wizualnie nie różnią, poza tym, że 51 ma ciut więcej wcięć, mniej żelastwa. 31 nie jest niklowana, jest czarna, ale 41 od 51 różni się dla mnie tylko sposobem montażu.

Napisano

Jeszcze jedno mam pytanie czy ta kaseta 41 będzie pasowała w miejsce starej kasety i czy może warto jeszcze coś wymieniać przy okazji np benbenek mocowania kasety?

Napisano

Na bębenek 8rz wejdzie każda kaseta od 7rz do 10 włącznie więc nie ma tematu. Jak bębenek pracuje normalnie to nie ma powodu by go ruszać.

Napisano

Pytam dlatego bo mój brat ma unibike flash i ma 7 przerzutek i ma inny bębenek. On też potrzebuje nowego łańcucha i na 7 rzędową też pidejdzie connex 808?

Napisano

Ma inny bębenek czyli pewnie krótszy. Są takie i wtedy tylko max kaseta 7rz.

Tak ten łańcuch również będzie pracował na kasecie 7 rzędowej bez problemu.

Napisano

Pytam dlatego bo mój brat ma unibike flash i ma 7 przerzutek i ma inny bębenek. On też potrzebuje nowego łańcucha i na 7 rzędową też pidejdzie connex 808?

Twój brat ma 2 przerzutki, przednią i tylną. 7 to ma przełożeń z tyłu.

Bębenki są kompatybilne, kasety też. Inny system to wolnobieg, ale Ty go nie masz.

Napisano

Masz tego Flash, że tak wyrokujesz o kompatybilności bębenka i kaset?? Raczej jest tam piasta z bębenkiem 7rz więc skoro ktoś pisze, że jest inny to jest inny. Tym bardziej, że jest w nim piasta RM30.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...