Aquamoeba Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam. Pojawił mi się problem z napędem. Korba shimano z suportem holowtech 2. Gdy jadę powoli wszystko jest ok, natomiast gdy przyśpieszam (czyli zaczynam mocniej naciskać na pedały) bądź jadę pod górę z okolic korby słychać skrzypienie. Pojawia się zarówna na prawym jak i lewym ramieniu. Zdjąłem korbę, rozkręciłem suport po czym wszystko wyczyściłem i przesmarowałem. To samo zrobiłem ze sztycą podsiodłową. Niestety nie wyeliminowało to skrzypienia.
krism4a1 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 A pedały? wyeliminowałeś potencjalną przyczynę (same pedały, gwint w korbach) Kiedy (ile km) wymieniałeś suport/ łożyska?
Aquamoeba Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Napisano 7 Kwietnia 2015 Po przeczyszczeniu i smarowaniu na "chwilę" ucichło później pojawiło się z lewej strony po czym z obu tak więc myślę, że to nie pedały. Dla pewności dzisiaj się nimi zajmę. Ostatnio zerwał mi się gwint w lewej misce od suportu więc wymieniłem suport na nowy. I właśnie to mnie dziwi bo nowy skrzypi.
krism4a1 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Więc może to problem na gwincie? Pedały potrafią skrzypieć właśnie na gwincie w korbie to może też miska ma taki problem?
Aquamoeba Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Napisano 7 Kwietnia 2015 No niestety sam nie przegwintuje ramy tak wiec muszę oddać na jakiś zakład dzięki za info.
krism4a1 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Gołym okiem widać/ nie widać uszkodzeń na gwincie w ramie?
Aquamoeba Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Napisano 7 Kwietnia 2015 Gwint w ramie ewidentnie jest zjechany https://www.dropbox.com/s/w75s3itthjeppx4/Screenshot_2015-04-07-12-05-18.png?dl=0 mam nadzieję, że poprawa gwintu wyeliminuje skrzypienie
krism4a1 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Ten ciemniejszy początek gwintu wygląda tak jakby go w ogóle nie było, jeśli tak to boję się, że tam nic już nie pomoże. To aluminiowa rama czy stal?
Aquamoeba Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Napisano 7 Kwietnia 2015 Alu. W serwisie stwierdzili ze da się ten gwint poprawić. Jak na razie to dałem mniejszą podkładkę dystansową i złapało dobrze gwint i po za skrzypieniem to nie zauważyłem aby suport się odkręcił (a sprawdzałem po każdym wypadzie). Niestety na nową ramę będzie mnie stać dopiero w przyszłym roku -.- tak więc po za poprawą tego gwintu nie widzę innej opcji ;/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.