Skocz do zawartości

[suport / korba] korba skrzypi przy mocnym naciśnięciu na pedały

Aquamoeba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 

Pojawił mi się problem z napędem. Korba shimano z suportem holowtech 2.  Gdy jadę powoli wszystko jest ok, natomiast gdy przyśpieszam (czyli zaczynam mocniej naciskać na pedały) bądź jadę pod górę z okolic korby słychać skrzypienie. Pojawia się zarówna na prawym jak i lewym ramieniu. Zdjąłem korbę, rozkręciłem suport po czym wszystko wyczyściłem i przesmarowałem. To samo zrobiłem ze sztycą podsiodłową. Niestety nie wyeliminowało to skrzypienia.

Napisano

Po przeczyszczeniu i smarowaniu na "chwilę" ucichło później pojawiło się z lewej strony po czym z obu tak więc myślę, że to nie pedały. Dla pewności dzisiaj się nimi zajmę. Ostatnio zerwał mi się gwint w lewej misce od suportu więc wymieniłem suport na nowy. I właśnie to mnie dziwi bo nowy skrzypi.

Napisano

Alu. W serwisie stwierdzili ze da się ten gwint poprawić. Jak na razie to dałem mniejszą podkładkę dystansową i złapało dobrze gwint i po za skrzypieniem to nie zauważyłem aby suport się odkręcił (a sprawdzałem po każdym wypadzie). Niestety na nową ramę będzie mnie stać dopiero w przyszłym roku -.- tak więc po za poprawą tego gwintu nie widzę innej opcji ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...