Skocz do zawartości

[przerzutka] zmiana top normal na low normal, czyli na odwrotną sprężynę

marco1973

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

obecnie mam przerzutkę Deore RD-M510. ostatnio przejechałem się na rowerze kolegi, który ma odpowiednik tej przerzutki z odwrotną sprężyną, czyli RD-M530. powiem szczerze że jazda z tym to nieporównywalny komfort, zwłaszcza na podjazdach. nie ma takiego siłowego przerzucania, bo przy naciąganiu sprężyny wózek schodzi w dół na mniejszą i nie trzeba się tak siłować. z kolei przy wrzucaniu na większą tarczę robotę robi za nas sprężyna, więc też nie ma siłowania. bardzo mi się to spodobało. jakie są wasze opinie w tym temacie?

no i przy okazji 2 pytania:

1. czy zmiana z top na down nie stanowi żadnego problemu? to tylko kwestia zmiany przerzutki czy manetki też mają znaczenie?

2. czy są jakieś inne nowsze modele Deore z odwrotną sprężyną pod napęd 9-rzędowy?

Napisano

Manetka może zostać. Raczej nie ma to znaczenia. Jedynie telewizorek będzie Ci pokazywał odwrotnie. Jak się mylę to proszę mnie poprawić.

Osobiście po 20 latach jeżdżenia z normalną sprężyną, 2 lata temu  przesiadłem się na odwrotną.  Mimo zrobienia 4 tyś km nie dałem rady się przyzwyczaić. Od czasu do czasu palec się mylił. szczególnie na maratonach. (Być może ma to związek z tym że prowadzę serwis rowerowy i niemal każdy rower po naprawie testuję. Zdecydowana większość z nich ma sprężynę zwykłą). W zeszłym roku wróciłem do standardowej przerzutki. Do odwrotnej nie wrócę mimo ich niepodważalnych zalet. Szczególnie pomocna była na podjazdach.

• 2 tygodnie później...
Napisano

ktoś może polecić gdzie kupić coś z odwrotną sprężyną? bo z tym jest naprawdę problem, ewidentnie widać ze 'low normal' to nie jest standard shimano...

Napisano

Myślimy że jesli chcesz odwrotną sprężynę to za znośne pieniądze trudno dostać coś lepszego :)

Przez kilka lat używałem takich przerzutek i faktycznie to rozwiązanie może podpasować.

Napisano

Trochę mam tylko obawy ze się przyzwyczaje a jak walnie to już będzie problem z dostaniem czegokolwiek na odwrotnej sprezynie skoro to niszowe i Shimano się z tego wycofuje. I znowu odzwyczajac się będzie trzeba i przyzwyczajać do tego co teraz mam. Poważny wbrew pozorom dylemat...

Napisano

http://wrower.pl/sprzet/przerzutka-tylna,3075.html

z tego wynika że wózek GS nie będzie pasował do mojego napędu

korba 44/32/22

kaseta 11-34

czyli pojemność przerzutki (44-22)+(34-11)=45 a więc wychodzi że powinienem mieć wózek SGS...

RD-M770 z wózkiem GS ma pojemność 33T a z wózkiem SGS 45T...

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CCsQFjAB&url=http%3A%2F%2Fsi.shimano.com%2Fphp%2Fdownload.php%3Ffile%3Dpdf%2Fum%2FSI-5W50A-001-ENG.pdf&ei=gakzVe-BKtLbavC6gPgC&usg=AFQjCNFUFCmvaRKbqzlIiebvSipLUv8njA&sig2=-05opEh43qPnoZbYw3gT0A&bvm=bv.91071109,d.d2s&cad=rja

szkoda bo już byłem zdecydowany dopłacić...

Napisano

Jeśli świadomie zrezygnujesz z przekosów i skrócisz łańcuch tak, że nie będzie dało się wrzucić 44/34 to GS spokojnie wystarczy.

Mi przed przebudową napędu SLX z długim wózkiem ogarniał napęd o pojemności 45T ze sporym zapasem. Siostrze założyłem krótki wózek do napędu o pojemności 34T tak od biedy i działa, ale musi pamiętać, żeby korzystać z blatu tylko na dolnej połowie wolnobiegu :teehee:

Napisano

jeśli ta RD-M530 z odwrotną sprężyną pochodzi mi tyle co jej odpowiednik z normalną, to spoko. zrobiłem na niej 15 tys. km bez zarzutu i pewnie długo jeszcze by pochodziła, bo nie ma kompletnie żadnych luzów...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...