Skocz do zawartości

[piasty] Standardy mocowania piast do ramy

dawid

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Napisano

A czy jak z tyłu mam zwykłą oś z szybkozamykaczem to, z tego co zrozumiałem czytając początek, nie mogę przejść na sztywną oś bo do tego potrzeba jest inna rama?

Napisano

W standardowe haki 135x9 sztywnej osi 142x12 nie wsadzisz, ale masz możliwość zastosowania Thru Bolt , czyli osi 10mm (jest całkowicie kompatybilna z normalnymi hakami).

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Czy ktoś orientuje się jak zastąpić oś x12 DT by można było zapiąć rower w trenażer TACXA? Czy coś takiego jak oś piasty e-thru 12mm do trenażerów da rade?

Napisano

na tył nie ma sensu thru bolt, no chyba że masz full suspension- w hardtail'u nie ma co usztywniać ;) na przód thru bolt warto według mnie

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Tak się przyjęło nazywać piastę z szybkozamykaczem. Widełki roweru opierają się o oś średnicy 9mm, dopiero w niej jest wydrążony otwór i wchodzi szybkozamykacz o średnicy 5mm żeby docisnąć widełki do konusów (zakładam że wiesz co to konus). Oś o średnicy 5mm na chłopski rozum była by zbyt cienka żeby utrzymać wagę roweru z rowerzystą.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Ponieważ dawno nic się nie działo w temacie standardów mocowania kół to firma Marin przedstawia kolejny standard:
Boost QR - 110mm/9mm qr dla przedniego koła i 141mm/9mm qr dla tylnego koła.

Aktualnie nie ma chyba żadnych piast w tym standardzie, ale da się temat ugryźć:

Dla tylnego koła piasty DT w standardzie boost 148/12mm + andcapy 135/9mm qr

Dla przedniego koła jedynie 240s boost 110/15mm + endcapy 100/9mm qr

Ewentualnie można dorobić adaptery 110/9mm qr takie jak są do zwykłych piast 15mm, jak by ktoś potrzebował to mogę zlecić dorobienie takich adapterów

Napisano

W sumie ciekawe rozwiązanie, nie jest to czasem dedykowane do rowerów szosowych/przełajowych? Rozumiem, że ma to przynieść zalety szerszego kątu szprych, z możliwościami szybkiej wymiany kół.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam a czy moze ktos objasnic standardy zacisków do systemów 142x12 ? Kupilem rame carbonowa (romet monsun) z hakiem tylnym pod system 142x12 ale byla bez zacisku. I teraz wzialem z alle pierwszy lepszy zacisk 142x12 w opisie mial (kcnc syntace) dlugosc byla ok ale nie dalo go sie wkrecic ( za maly skok gwintu) w zacisku byl za drobny gwint. Wiec zwrot. Zamowilem kolejny DTSwiss 142x12 thru axle...dokladnie taki: https://m.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/zaciski-piast-rowerowych/p,zacisk-piasty-tylny-rws-mtb-142-12-mm-thru-axle-dt-swiss,795.html

( opisalem problem sprzedawcom zalewniali ze spoko bedzie pasowac ale tzw du..a)

Gwint na oko mniej drobny niz w poprzednim ale dalej zbyt gesty i znowu nie mozna wkrecic w hak....nie pasuje kolejny zwrot. 3 tydzien zamawiam zaciski zaden nie pasuje wtf? Do lata nie zaloze kola...

Moze ktos przy okazji na dopelnienie tematu opisac standardy hakow i zaciskow oraz gwintow jakie tam wystepuja?

Pozdr

Napisano

Wielkie dzieki. Wiec jak sadze dwa razy przyslali mi cos ze skokiem gwintu 1 ( syntace a za drugim razem sam nie wiem co ) a najwyrazniej mam 1.5 albo 1.75 tylko jak to zmierzyc zeby miec pewnosc, czy 1 -1.5 to skok w milimetrach pomiedzy sasiednimi zwojami?

Wesolych swiat

Pozdrawiam

Napisano

Zmierzyć można grzebieniem do gwintów, ale Romet stosuje zaciski shimano czyli najprawdopodobniej M12x1,5

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Zmierzylem na tyle na ile sie dalo i wychodzi ze moj hak ma 10mm gwintu a skok wszystko wskazuje na 1.5mm miedzy zwojami. Szerokosc zewnetrzna widelki plus hak to ok 168mm. Najbardziej pasuje e-thru ale ma 17mm gwintu kiedy u mnie jest 10, choc to chyba nie problem.

Pozdr

• 2 tygodnie później...
Napisano

Najprosciej

Ponad tydzien czekalem i nie odpisali a przez telefon robia wielkie oczy ( uszy raczej) i mowia zeby sprawdzic jaka piasta i do piasty dobrac.... nie maja w ofercie a co siedzi nie wiedza sami...

Wiec ogarniecie wlasnego podworka bez komentarza....

Przymierzalem w sklepie nawet rozne oski najblizej byla shimano 171mm dluga gwint m12x1.5 wkreca sie ale jest 3mm za dluga albo ma 3mm za malo gwintu. Taka mala rzecz a 3 tydzien problem...

Moze ktos z forum ma monsuna i moglby zapodac symbol?

A w miedzyczasie pytam w sklepach ktore maja je w ofercie.

Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...