Skocz do zawartości

[buty] Shimano M089 a M088. Czy coś faktycznie poprawiono?

pioters

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moje M163 na początku cisnęły w okolicy "języka" buta. Bez względu na to czy zaciskałem klamrę mocniej czy nie, ucisk w tym miejscu był uciążliwy. Po dwóch wypadach (każdy ~70km) but się ułożył. Ale czy w Twoim przypadku będzie tak samo tego nikt Ci nie zagwarantuje. Weź też pod uwagę to, że stopa w wyższych temperaturach i przy wysiłku trochę "puchnie" i jak teraz jest już but dopasowany na styk to może być problem. M089 mierzyłem, M163 kupiłem i odnoszę wrażenie, że te 163 są nieco szersze. Ale to wydatek o 100zł większy i już od Twojego portfela zależy.

Napisano

Ja kupowałem tutaj (z kodem zniżkowym), ale widzę, że ludzie je już tak rozdrapali, jak słynna chytra baba z Radomia ;) - został jeden rozmiar. pioters, dnia 23 Marz 2015 - 12:48 PM, napisał: Czy są dużo szersze (szczególnie przód tam, gdzie są palce) od M089? Myślę, że podobnie, to są dość wąskie buty, ale mnie przypasowały o wiele bardziej niż M089.

Rozmiar to akurat został taki, jaki by mi podszedł, zakładając, że rozmiarówka jest taka sama jak w Shimano, tylko czy jest taka sama? Shimano na kartonie przy rozmiarze 47 podaje 29,8cm, Spec. 30,2cm. Czy kupując Spece wziąłeś ten sam rozmiar co shimano?

• Mod Team
Napisano

Czy kupując Spece wziąłeś ten sam rozmiar co shimano?

Tak, zamawiałem ten sam rozmiar. Szitmano biorę zawsze 45 i w przypadku tych Rime, też wziąłem rozmiar 45.
Napisano

Hmm, a u mnie na odwrót, spd -1 lub taki sam niż normalny but. W czasie jazdy wolę, gdy but jest idealnie spasowany. Fakt, w nowych butach może być uczucie lekkiego ucisku, ale to się po parudziesięciu km zaczyna układać. Miałem SH M088, ale mi osobiscie nie podeszły ze względu na dość średnie wykonanie i nieco zbyt miękką podeszwę. Nowszy rocznik przedstawia się lepiej pod względem podeszwy i w sumie fajnie, że jest nieco węższy. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
Teraz tylko pytanie czy wersja wide fit czy zwykłą?

informacyjnie - otrzymałem info od jednego z zagranicznych  sklepów, że przy rozmiarze 47 różnica między wkładką buta standard a wide fit  to ok. 5mm w najszerszym miejscu.

Zgadzałoby się to z informacją podaną na stronie www innego sklepu o różnicy 6%.

Osobiście jeszcze się zastanawiam bo teoretycznie powinny być dobre ale z kolei ewentualny zwrot za granicę to już jednak jakiś koszt, jeśli wide fit też nie podejdzie. Nie rozumiem dlaczego polski dystrybutor nie oferuje w ogóle szerszej wersji.

.

Napisano

Nie rozumiem dlaczego polski dystrybutor nie oferuje w ogóle szerszej wersji.

Nie Ty jeden. Najpewniej nasz dystrybutor to sadysta który z uśmiechem na twarzy obmyśla jak by tu zawinąć nasze szerokie stopy w harmonijkę :D

Napisano

Moje M163 na początku cisnęły w okolicy "języka" buta. Bez względu na to czy zaciskałem klamrę mocniej czy nie, ucisk w tym miejscu był uciążliwy. Po dwóch wypadach (każdy ~70km) but się ułożył. Ale czy w Twoim przypadku będzie tak samo tego nikt Ci nie zagwarantuje. Weź też pod uwagę to, że stopa w wyższych temperaturach i przy wysiłku trochę "puchnie" i jak teraz jest już but dopasowany na styk to może być problem. M089 mierzyłem, M163 kupiłem i odnoszę wrażenie, że te 163 są nieco szersze. Ale to wydatek o 100zł większy i już od Twojego portfela zależy.

Napisano

Właśnie rozważam nad kupnem SH-M089. Tylko mam jeden problem mieszkając w małej mieścinie nie mam możliwości nigdzie ich przymierzyć. Będzie to moja pierwsza styczność z SPD i nie wiem jak dobrać. Z tego co tu piszecie to 1/2 rozmiar większy. W butach na codzień, do biegania korzystam z rozmiarów 42,5-43. I tutaj mam dylemat czy rozmiar 44 był by odpowiedni by nie odsyłać kilka razy. 

Napisano

W moim przypadku sprawdziła się opcja: numer większe niż cywilne/sportowe, czyli: noszę na codzień 41 (luz ok. 5mm), wziąłem M089 42. 41 były "na styk" (skarpetki o średniej grubości), i biorąc pod uwagę ich sztywność, mogło by to być niekomfortowe.

Napisano

Również zakupiłem buty SH-M089. Normalnie noszę obuwie w rozmiarze 42 (niezwykle rzadko 43), natomiast w Shimano 43 były u mnie "na styk" - trochę nawet ciasnawe... Przymierzyłem więc 44 i super - leżą świetnie - z odpowiednim lekkim luzem.

• 4 tygodnie później...
Napisano

informacyjnie - otrzymałem info od jednego z zagranicznych  sklepów, że przy rozmiarze 47 różnica między wkładką buta standard a wide fit  to ok. 5mm w najszerszym miejscu.

Zgadzałoby się to z informacją podaną na stronie www innego sklepu o różnicy 6%.

Osobiście jeszcze się zastanawiam bo teoretycznie powinny być dobre ale z kolei ewentualny zwrot za granicę to już jednak jakiś koszt, jeśli wide fit też nie podejdzie. Nie rozumiem dlaczego polski dystrybutor nie oferuje w ogóle szerszej wersji.

.

Zamówiłem ostatecznie z bike-discount szerszą wersję M089 WIDE FIT . Przyszły kilka dni temu. Czuć, że są trochę szersze, aczkolwek dyskomfort w okolicach małego palca w prawym bucie podczas przymiarki też był. Zdecydowanie mniejszy dyskomfort, ale jednak.

Mimo to zdecydowałem się wkręcić bloki i pojeździć. Po pierwszym wyjeździe ok. 30km miałem uczucie trochę podrętwiałych stóp w obu nogach, po drugim buty zrobiły się zdecydowanie luźniejsze - nie wiem czy nawet nie za bardzo. Aktualnie wygodniej mi się jeździ w grubszej skarpecie niz cienkiej rowerowej.

Czy wide fit był  lepszym wyborem w porównaniu do standardu -  cięzko powiedzieć bo do standardowych nie zdecydowałem się wkręcić bloków (czułem spory ucisk na palcu, a po wkręceniu bloków i testowej jeździe już bym ich nie zwrócił). Tu mieści się grubsza skarpeta więc na pewno nie będzie problemów na jesień. Dodam, że zanim nie zacząłem butów używać na rowerze to po domu czułem się jakbym chodził w adidasach.

Okazuje się, że zakup pierwszych butów SPD, bez możliwości wcześniejszego wpięcia bloków i nawet krótkiej przejażdżki nie jest taki prosty bo stopa całkiem inaczej pracuje/rusza się niż w innych butach (czy to sportowych czy innych).

Jakby ktoś chciał to mogę pomierzyć dokładniej wkładkę buta w rozmiarze 47 wide fit.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Właśnie przymierzałem się do zamówienia M089 z MALL.PL bo była promocja 299zł z wysyłką jak za nowe buty to pomyślałem, że się opłaca.

Jednak na OLX znalazłem lekko używane M088 z blokami 51 paragonem zakupu z roczną gwarancją i pudełkiem oraz przesyłką pobraniową za 100zł. Buty "podobno" przejechały około 300km, ogólnie już mi przyszły ale osobiście zobaczę je dopiero w sobotę. Podobno wyglądają jak nówki podeszwa jak ze sklepu, bloki też mało co porysowane a są w kolorze czarnym także spoko raczej zakup się udał i będę zadowolony. Rozmiar 44, poprzednio jeździłem w M071 w rozmiarze 43 i były z cienką skarpetką na styk no ale ten podwójny rzep to raczej do rekreacyjnej jazdy  niż do duszenia po terenie.

Czy w różnicy ceny 100zł do 300zł to był dobry zakup? Ja myślę, że najlepszy jakiego mogłem dokonać. Buty są jeszcze rok na gwarancji a model jest o 10 lat młodszy od poprzednich M071 i ma klamrę, którą tak wiele osób wychwala. Ja to sprawdzę w praktyce i dam znać czy rzeczywiście czuć różnicę w sztywności.

M071 mają index sztywności na poziomie 3

M088 mają index sztywności na poziomie 6

W skali na 11. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...