Skocz do zawartości

[ból mięsni] ból mięśni uda

render

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dwie różne teorie znalezione w necie:

"do tego można by dorzucić że im bardziej do przodu pozycja czyt. pion z kolana przed osią to pedałuje się szybciej z mniejszą siłą czyli wyższa kadencja a im bardziej do tyłu to bardziej siłowo."

"Przesunięcie siodła do tyłu po prostu odciąża ręce. Tak samo jak mocne pedałowanie. I stąd natychmiastowy wniosek, że im ktoś mniej/słabiej jeździ, tym bardziej powinien mieć siodło z tyłu."

i tu dylemat kto mówi prawdę, jeden że siodełko do tyłu drugi do przodu by jeżdziiło się lżej :)

Ja wczoraj ustawiłem w/g teorii lekko ugięte kolano, siodełko do tyłu, pion w pozycji rzepkowo-osiowej. zobzczymy przy najbliższej okazj co to dało

Napisano

Na mnie ta pierwsza teoria nie dziala. Fakt, ze w tym samym czasie ustawialem wysokosc i pewnie to, ze bole kolan zniknely to wypadkowa obu ustawien. Poczytaj jak to sie ustawia. Ustaw wstepnie tak jak radza (konkretne pomiary dlugosci nog, os kolan, itp, a nie gdybanie) i traktuj to jakos pozycje wyjsciowa do eksperymentow. Wtedy sam ocenicz jaka pozycja jest dla Ciebie najwygodniejsza.

Napisano

Co innego gdy ból kręgosłupa czy tam pleców związany jest z jakimś zwyrodnieniem lub stanem zapalnym a co innego ze złym ustwieniem sprzetu. Przy zwyrodnieniu żadna zmiana pozycji już nie pomoże. Profilaktycznie można zastosować jakiś specyfik na rozgrzewkę mięśni, stawów itd. Np. Dip Hot za kilka groszy z apteki.

ja bym zrobił tak:

jeśli mnie boli kręgosłup w danej pozycji i ustawieniu siodełka, przesunąłbym je do tyłu i pojeździł. Jeśli ból powróci, zmieniłbym ustawienie siodełka do przodu. Jeśli powrócił ból ale jest mniejszy, to znaczy że trzeba przesunąć siodło jeszcze dalej do tyłu. Metoda prób i błędów. Easy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...