Skocz do zawartości

[wolnobieg]problem

patrykreset

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem z wolnobiegiem? piastą? gdy jade od czasu do czasu przeskoczy cała zębatka z łańcuchem z trzaskiem.Czy ktoś konkretnie potrafi powiedzieć czy wina leży po stronie piasty czy wolnobiegu dodam ze piasta była wymieniana na nowa w serwisie krossa po sezonie.

Napisano

W sensie że zębatka na piaście przeskakuje? Czy raczej łańcuch skacze po koronkach? Jeśli to drugie to pewnie zużyty napęd, dobrze by było jakbyś wrzucił zdjęcie.

Napisano

no dokładnie jak by zębatka na piaście przeskakiwała z takim trzaskiem aż można przelecieć przez kierownice.Miałem juz problem z tym ale wymienili w krossie piastę na nowa i teraz wyruszyłem na rower i to samo:P

Napisano

To raczej nie jest problem piasty. Wolnobieg jest nakręcany na gwint i nie bardzo ma tu co przeskakiwać. Moim zdaniem to problem z zapadkami/sprężynkami w wolnobiegu. Wymiana powinna pomóc.

Napisano

A to masz kasetę, a nie wolnobieg. To zmienia postać rzeczy. To jeśli piasta była zmieniana i dalej przeskakuje to już nie wiem gdzie może byc problem. Jesteś pewny, że to nie jest po prosty zużyty napęd? Zęby na kasecie nie są takie zaostrzone? Na jakich przełożeniach Ci to przeskakuje? Jaki przebieg ma ten zestaw?

Napisano

piasta była wymieniana (po sezonie) trochę pojeździłem max 30km i było dobrze lecz wczoraj czyściłem łańcuch i kasetę i jak by problem wrocił ale nie chce mi się wierzyć ze znowu to wina piasty. No wydaje mi się ze łancuch nie przeskakuje tylko kaseta z takim trzaskiem....hyyy sam juz nie wiem co to moze być a na zestawie w sumie z 1200 przejechałem.

Napisano

10:1 ze lancuch skacze ... tak jak napisali wczesniej wrzuc zdj kasety i korby (w miare dobrej jakosci i bez artystycznych efektow)

• Mod Team
Napisano

Czyli piastę można wykluczyć. Zdjęcia zrobiłeś jak byś miał 1.5 roku ... bez myślenia, na drugim zdjęciu sporą cześć kasety zasłania pancerz... no ale co tam :D każdy ma rentgen w oczach :D A no i oczywiście krytyczne zębatki ... no musi na nich być łańcuch ... a co nie ma tak lekko :D

Już nie wspominając ze poszedłeś przed blok pojeździć ... a zdjęcia zrobione w ciemnej piwnicy :D

Napisano

Na tych zdjęciach zęby na kasecie wyglądają w miarę dobrze. Dodaj od razu zdjęcie korby, bo i na korbie może przeskakiwać. A najlepiej jakbyś się przejechał i spróbował zlokalizować gdzie dokładnie jest problem.

• Mod Team
Napisano

Tak dla potomności ... wszystkie zdjęcia są ... złe :D poza ostatnim, na nim wydać ze napęd zajechany ... do wymiany.

Napisano

Łańcuch wygląda na stan tragiczny, wyciągnięty zniszczył kasete. Kaseta i łańcuch da wymiany, ciekawe czy korba jeszcze się nie poddała.

Napisano

ojjj chlopie, ale cie wyd... porobili :D nie dosc ze zaplaciles za wymiane (chyba) sprawnej czesci to jeszcze czeka cie kolejny wydatek na naped
serwis 1 : 0 patrykreset
swoja droga albo typowo cie oszukali, albo sa na tyle tepi ze nie potrafia stwierdzic zajechanego napedu, niezaleznie od werdyktu napisz forumowiczom kogo maja unikac w twoich stronach

Napisano

Serwis krossa zrobił mi to za free a rower wysłałem do ich głównej placówki patrykreset 1: -1 serwis. Hehe dzięki za pomoc panowie jutro zamawiam nowe części

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...