Skocz do zawartości

[hamulce] Jakie Hamulce hydrauliczne.

qarcin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

jestem nowy i jeśli nie to miejsce to proszę moderatorów o przeniesienie.

Zastanawiam się nad wymianą hamulców, obecnie w rowerze mam Tektro H0, no i niestety są straszne, a żeby wróciły do jakiej kolwiek sprawności polecono mi wymienić klocki z tarczami, jednocześnie radząc by lepiej dołożyć i wymienić na hydraulikę.

Jeżdzę przeważnie XC, troche dojazdowo do fajnych tras asfaltami. Szukam najlepiej całego zestawu przód + tył, tarcze na śruby 160 lub 180 mm, adaptery.

W moim budżecie mieszczą się takie zestawy jak:

1. Formula c1

2. Shimano br-m445

3. Shimano br-m395

4. Tektro HDC300

albo mechaniczne

1. Avid BB5

Problem w tym, że ważę około 100 kg, i hamulce naprawde muszą mieć siłę mnie zatrzymać, a i przydała by się modulacja, bo na obecnym zestawie o zatrzymywaniu i moduilacji moge zapomnieć.

Fajnie by było, jak by się odezwali uzytkownicy wymienionych zestawów hamulcowych o zbliżonej do mnie wadze. Ewentualnie jakie tarcze polecacie do poszczególnych zacisków. 

Z góry dzieki za odpowiedzi.

Napisano

A co to za tarcze, że też "polecono wymienić"? Czy ktoś już nie zacierał rączek, że kupisz u niego? ;)

Moje 97-kilogramowe dupsko + plecak + rower jak na razie dość skutecznie są w stanie zatrzymać Tektro Draco, czyli także niezbyt wysoka półka delikatnie mówiąc. Jeśli masz takie same tarcze jak w zestawie Draco, to po prostu bym je odtłuścił, a w kwestii zacisków dozbierał do popularnych i cenionych Deore m615 lub SLX m675 lub jakiegoś ich odpowiednika Avida jeśli będziesz wolał zestaw na DOTa zamiast oleju. IMHO albo zrób to porządnie albo szkoda czasu i pieniędzy.

• Mod Team
Napisano

Jak chcesz dobre hamulce to co najmniej Deore M615. Zestaw przód plus tył wyjdzie 430pln:

http://virtualbike.pl/pl/p/Shimano-Deore-BL-M615-BR-M615-zestaw-przod/1570

http://virtualbike.pl/pl/p/Shimano-Deore-BL-M615-BR-M615-zestaw-tyl/1571

do tego tarcze Deore, ze względu na Twoją wagę 180ki, 2x 69pln

http://virtualbike.pl/pl/p/Tarcza-hamulcowa-Shimano-Deore-SM-RT66/1045

Napisano

bardzo popularne w tańszych (do 2000zł) rowerach sa shimano 395 oraz 445, sam się nad nimi zastanawiałem ale koledzy odradzali ze wzgledu na problemy z przeciekami....teraz wszyscy je kupują wraz z nowymi rowerami (np. giant roam czy unibike viper czy kross evado), ciekawe co bedzie za rok czy dwa, by beda nadal zadowoleni.

poczytaj jest kilka tematow na forum

Napisano

Oba te hamulce są już stare. Sklepy wyprzedają je nowe po 220 zł za komplet. Nigdy nie były dobre. Zatrzymać rower zatrzymają, ale to zrobią też u-brake'i. Jeśli mówimy o jakiejś jakości, to nowe deore albo slx.

Napisano

Pozwolę zarekomendować jeszcze jeden model hamulców.

Jeszcze nie dawno jako zupełny przeciwnik Avida mogę napisać że w cenie ok 450zł możesz kupić nowe elixiry np. takie :http://allegro.pl/promocja-nowe-avid-elixir-5-biale-kpl-przod-tyl-i5065761769.html

Przede wszystkim założyć spieki metaliczne i zestaw niemalże doskonały. Siła i modulacja super , rozgrzane spieki niemalże wyrzucają mnie przodem na tarczach 160mm ( moja masa 85kg ). Serwis banalny i jak dotąd po 3000km mają u mnie ocenę bardzo dobry.

Pozdrawiam

Napisano

Jak chcesz dobre hamulce to co najmniej Deore M615. Zestaw przód plus tył wyjdzie 430pln:

http://virtualbike.pl/pl/p/Shimano-Deore-BL-M615-BR-M615-zestaw-przod/1570

http://virtualbike.pl/pl/p/Shimano-Deore-BL-M615-BR-M615-zestaw-tyl/1571

do tego tarcze Deore, ze względu na Twoją wagę 180ki, 2x 69pln

http://virtualbike.pl/pl/p/Tarcza-hamulcowa-Shimano-Deore-SM-RT66/1045

Hehe :D Mam taniej te hample :D 378 złociszy i przytną na odpowiednią długość :D Oczywiście w kartonie z paragonem itp.

Nie wiem dlaczego wszyscy upierają się przy tarczach 180 mm? Nawet ambitnemu amatorowi wystarczą w zupełności 160 mm. Myślę, że ciężko jest w Gdyni spalić tarcze ;)

• Mod Team
Napisano

Przy wadze rowerzysty ~ 100kg 180ki raczej nie będą przesadą. Wiadomo że więcej da wymiana klocków na metaliki, ale to dodatkowy wydatek jakaś stówka z hakiem na dzień dobry.

Napisano

No widzicie Panowie i Panie,

generalnie właśnie szukam takiego zestawu zdjętego z nowego roweru, formula wydawała mi sie całkiem dobra z dostepnych komentarzy w internecie, i to w cenie 1 deore 615, pytanie czy ogarnie.

W takim razie moze formula c1 i tarcze 180 wystarcza mi, tylko co będzie jak kupie i sie okaże, że są za słabe :)

Dodam, że tarcze 180 w sklepie mi od razu radzili :).

A wracając jeszcze o spalenie tarczy , to faktycznie o to sie nie boje, górki w 3-city sa fajne, ale bez szaleństwa, 15  minutowych zjazdów się nie znajdzie.

Napisano

Od razu niech sobie 203 właduje ;)

Waga wagą, komplet np. 180 przód 160 tył będzie ok, to nie długie zjazdy żeby większe tarcze dawały jakieś wymierne korzyści.

Napisano

Weź te C1 . Wystarczą ci w zupełności, tymbardziej jeśli kiedyś założysz dobre klocki . 615 są mocniejsze ale niewiele.

C1 mają jedną wadę - jak klocków zostaje z 40-50% to należy dolać płynu do zbiorniczka wyrównawczego w przeciwnym razie klamka zaczyna dochodzić do kierownicy .

Napisano

Shimano br-m445 i Shimano br-m395 hamują gorzej niż Avidy BB5, zwłaszcza jeżeli chodzi o modulację. Testowane własnoręcznie (niedotyczy przełaja, ale wiadomo: klamkomanetki... ;) ). Tylko do Avidów trzeba dobre klamki typu FR5.

Napisano

Mówię całkiem serio... Może modele sprzed roku albo aktualne są lepsze, ale modele z 2012 hamowały słabo - w deszczu tragicznie słabo, a zimą poniżej zera były mega miękkie.

Napisano

Z hamulcami to jest tak - mój kolega przy wadze 95 kg jeździł na Tektro Draco i hamowały przyzwoicie .Ja miałem w tym okresie formuła rx niby ileś klas wyżej i była porażka tak więc też trzeba mieć odrobiny szczęścia do hebli.Dużo moich znajomych używa Shimano Deore i bardzo są zadowoleni.Tak jak koledzy wyżej napisali postaw na Deore lub Slx.

lekki-rower.blogspot.com

Napisano

.Ja miałem w tym okresie formuła rx niby ileś klas wyżej i była porażka tak więc też trzeba mieć odrobiny szczęścia do hebli.

Formule są mocno humorzaste , jeden komplet T1 hamował dobrze a inny mimo 100% sprawności miał mniej mocy niż 596 i klamka była jakaś dziwnie miękka mimo braku bąbelków w układzie . C1 można spokojnie brać.

W dodatku o sprawności hamulców zależy czystość oraz jakość klocków , wielkość tarczy , stopień jej powycinania i inne tego typu rzeczy , ba nawe to jak dokładnie jest ustawiony zacisk względem tarczy .

• Mod Team
Napisano

Nie zapominajmy jeszcze o ważnych aspektach użytkowych hamulców hydraulicznych takich jak łatwość i koszt serwisu oraz bezawaryjność. Shimano ze swoją nową serią hebli jest już dość długo na rynku i można powiedzieć że ich wyroby są generalnie bezawaryjne. Do tego bardzo proste i najtańsze odpowietrzanie w porównaniu z konkurencją. Nie trzeba kupować specjalnych zestawów, wystarczy strzykawka i wężyk za kilka groszy, ewentualnie, żeby wszystko było cacy lejek za kilkanaście pln.

Napisano

W poprzednim rowerze wymienilem Avid Elixir 1 na Shimano SLX (m675) tarcze byly Avida do tego (180/160), klocki metaliczne oryginal od SLXa i powiem ze bylo super (przy mojej wadze 105kg). W obecnym rowerze mam Tektro Draco 2 i jest slabo... Zapewne niedlugo zostana wymienione na SLXa/XT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...