Skocz do zawartości

[wolnobieg] Jak odkręcić wolnobieg?

Rejkoks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Mam w kole wolnobieg i nie mam już żadnej śruby, a mimo to wolnobieg nie chce "zejść". Jak mam go okręcić? Dodałbym zdjęcia, ale można tylko do 18 KB, a zdjęcia mają po 100 KB.

Napisano
  W dniu 9.02.2015 o 12:47, seraph napisał:

No nie tak do końca trochę, bo konia z rzędem temu kto odkręci jeżdżony wolnobieg bez mocowania klucza w imadle.

To ja poproszę :002:

Klucz nasadowy, rurka na przedłużenie, dobrze zaprzeć się o ścianę i deptać ile sił w nodze.

Minus taki, że jak już pójdzie, to łatwo uszkodzić podłogę jak rurka z całym impetem walnie. Łatwo też o ześliźnięcie się nogi czy klucza i można siebie lub okolicę uszkodzić.

• 3 tygodnie później...
Napisano · Ukryte przez Fenthin, 25 Lutego 2015 - Brak powodu
Ukryte przez Fenthin, 25 Lutego 2015 - Brak powodu
  W dniu 9.02.2015 o 11:25, Rejkoks napisał:

Cześć. Mam w kole wolnobieg i nie mam już żadnej śruby, a mimo to wolnobieg nie chce "zejść". Jak mam go okręcić? Dodałbym zdjęcia, ale można tylko do 18 KB, a zdjęcia mają po 100 KB.

Tu masz narzędzie http://www.metal-mania.pl/pl/p/Klucz-do-demontazu-kasety-zebatek-Shimano-1670.54-UNIOR-/1074

• Mod Team
Napisano

Wg mej wiedzy oba wielowypusty są takie same. Rożnicą klucza kasetowego jest bolec, który wchodzić ma w drążoną oś ... co jest wg mnie idiotycznym pomysłem. Ja jednym kluczem odkręcam kasety i wolnobiegi.

Napisano

Ja też odkręcam jednym, ale dedykowanym do wolnobiegu i ma on lekki luz jak się odkręca kasetę. I właśnie widać przez ten luz zdarzyło mi się być świadkiem jak klucz do kasety w wolnobieg ledwo dał się wbić, a potem ciężko było go wyjąć.

Nie wiem, może to odosobniony przypadek? A ten bolec to rzeczywiście jest bzdura.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.