Skocz do zawartości

[zapiecie] Abus 47/150HB230 ew. 47/150HB300

JustynaEn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

czy ktoś z Was używa tego zapięcia?

Czy jest wygodne w transporcie (chcę przypomocować na rurę podsiodłową), czy nie klekocze podczas jazdy?

Czy znaleźliście jakieś crash testy odnośnie tego zapięcia?

9/15 w skali bezpieczeństwa, zamek zabezpieczony przed manipulowaniem, stal "wzmocniona" (hartowana?)

Czy macie problem z przymocowaniem go do stojaków? 23 cm dł. to wystarczająco czy lepiej wziąć 30 cm?

Przykładowe zapięcie na Allegro:

http://allegro.pl/zapiecie-rowerowe-abus-47-150hb230-i4955478867.html

Napisano

Kryptonite to tez dobra opcja. Poczytam o nich troche :)

Może ktoś potwierdzić, czy u-locki mocowane na ramie podsiodlowej nie klekocza podczas jazdy  i nie obijaja roweru?

Napisano

@JustynaEn

bierz evolution 4, bo tańsze i wyższy poziom zabezpieczeń. Cena abusa mocno przesadzona w stosunku do jakości, wkładki w obydwu  u-lockach takie same

Co masz na myśli, pisząc o wyższym poziomie zabezpieczeń Kryptonite(ev. series 4) od Abusa (47)? Ten pierwszy ma co prawda 14 mm pałąk, drugi 12 mm, ale Abus ma zamek z kontrolą przed manipulacją (otworzenie wytrychem). O Kryptonicie nie znalazłam takiej informacji. Za to jest parę filmików o otwieraniu różnych zamków jednym kluczem, nie jestem pewna, czy to fake, (jeden wlaściel kilku zamkow moze miec 1 klucz do wszystkich), ale pojawiaja sie watpliwosci.. Tym bardziej, ze Kryptonite wypuscil kiedys model zamka, ktory mozna bylo otworzyc olowkiem..

Napisano

... Tym bardziej, ze Kryptonite wypuscil kiedys model zamka, ktory mozna bylo otworzyc olowkiem..

BOSZ... przestańcie już przytaczać ten przykład "z brodą".

Nie ołówkiem a plastikową rurką z długopisu lub flamastra,

no i nie tylko Kryptonite "promował" zamki z kluczami "rurkowymi".

...ale Abus ma zamek z kontrolą przed manipulacją (otworzenie wytrychem). O Kryptonicie nie znalazłam takiej informacji...

Kryptonite też - to jest ten sam typ zamka.

Ale na "pocieszenie" dodam, że już od dawna jest dostępny wytrych specjalnie do tych zamków

https://www.youtube.com/watch?v=GiJ3DzW_tII

Różne wytrychy można dziś bez problemu kupić, ale jakoś nie każdy wie jak to używać, więc...

...Za to jest parę filmików o otwieraniu różnych zamków jednym kluczem...

A to już inna bajka - zdarza się w przypadku wielu innych zamków czy nawet samochodów.

Kryptonite to tez dobra opcja. Poczytam o nich troche :)

Może ktoś potwierdzić, czy u-locki mocowane na ramie podsiodlowej nie klekocza podczas jazdy  i nie obijaja roweru?

Jeżeli na połączeniu podkowa/zamek jest luz, to siłą rzeczy będzie "klekot",

tym więcej i głośniej, im większe luzy tam występują.

Kryptonite Evo4 ma mniejsze luzy i mniej hałasuje niż Kryptonite NY (takowe posiadam).

W rowerze żony Evo4 zamontowany na rurze podsiodłowej nie koliduje z nią i nie obija,

jak również nie hałasuje uciążliwie jakoś - prawie wcale,

jedynie może trochę na większych wertepach typu "kocie łby" ;)

Uznane i renomowane marki tego typu produktów, to:

-Kryptonite

-Abus

-Trelock

No i wspomnieć wypada, że jest także nowy gracz na rynku - OnGuard.

Stosunkowo młody, ale ma całkiem ciekawe produkty i IMHO godny uwagi.

Sam z ciekawości kupiłem jeden z jego U-locków.

Magnum ONGUARD Brute LS  U-Lock LK8000

Co najciekawsze, w opisie zaznaczono, że nie posiada uchwytu do ramy, a ja dostałem w paczce uchwyt :D

Samo wykonanie spoko choć w porównaniu do Kryptonite...   ;)

Napisano

@JustynaEn

Moim zdaniem będzie OK, chociaż producenci każą sobie trochę słono płacić  za zabezpieczenia składane, szkoda tylko  że ma Normany zamek, a nie mechanizm dyskowy...

Co do wyższości kryptonite nad abusem mówie o atestach ART i Sold Secure (zerknij na mój profil)

Napisano
szkoda tylko  że ma Normany zamek, a nie mechanizm dyskowy...

Czy to znaczy, ze przy obecnym zamku Bordo mozna latwo otworzyc wytrychem?

http://www.abus.com/pl/Bezpieczenstwo-w-podrozy/Rowery/Zapiecia-rowerowe/Zabezpieczenie-skladane/Bordo-6000

Na stronie powyzej sa rozne cetryfikaty przypisane do tego zapiecia, m.in. ART i SOLD SECURE

Zastanawiam sie miedzy Abusem Bordo (o wiele drozszy, ale bardzo wygodny w transporcie i nad jakims lancuchem (bedzie taniej ale nie wiem czy nie bedzie latac, przesuwac sie podczas jazdy itd).

Ktore z tych 3 najlepsze?

Czy lancuch nie przesuwa sie podczas jazdy, czy raczej radzicie wozic w sakwach?

http://allegro.pl/zapiecie-rowerowe-abus-6000-90-czarne-i4987564140.html

http://allegro.pl/lancuch-zabezpieczajacy-rowerowy-iven-8210-85-abus-i4927934760.html

http://allegro.pl/zapiecie-kryptonite-evolution-series-4-1055-chain-i4993609803.html

Nie moge nigdzie znalezc specyfikacji Kryptonita, jakie ma certyfikaty i gdzie jest napisane ze zamek jest zabezpieczony przed manipulacja (jest tylko mowa o przewierceniu).

Napisano
@JustynaEn

bordo 6000 można otworzyć wytrycha, ale bardziej prawdopodobna będzie próba przecięcia niż manipulacja

z łańcuchów kyptonite, chociaż ten ma tylko 55 cm co moim zdaniem jest za krótkie. Lepiej brać wersje 90 cm. Mechanizm w zapięciach kryptonite jest ta sama, nic nowego nie wprowadzili, certyfikaty ma Sold secure+ ten sam ranking na stronie producenta co u-locki. 

.

Napisano

A ile może zająć otwieranie takiego zamka jak w Bordo, powiedzmy wprawionemu zlodziejowi? Czy wiele zlodziejow umie poslugiwac sie wytrychem?

Mechanizm w zapięciach kryptonite jest ta sama

Masz na myśli, ten sam co w Bordo?

Napisano

@JustynaEn

prawdopodobieństwo że ktoś użyje wytrychu jest minimalne, wręcz, nie słyszałem o tym aby ktoś w ten sposób kradł rower. Abus posiada zamki na wkładki które są nacinane z dwóch stron oraz mechanizm dyskowy, kryptonite obecnie używa tylko mechanizmu dyskowego. Bordo 6000 posiada zwykłe wkładkę natomiast bordo 6500 mechanizm dyskowy.

Napisano

Chyba wezme Kryptonite Evolution Series 4 chain, raczej 90 cm niz 55, tylko waga mnie martwi i przede wszystkim to, czy podczas jazdy nie biedzie ani halasowac ani obijac ramy.

Ktos ma doswiadczenia w wożeniu takiego lancucha na ramie, kierownicy, czy rurze podsiodlowej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...