Skocz do zawartości

[bagażnik] pęknięty bagażnik

frigodaw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie!
Dzisiaj zrozumiałem co to znaczy zima i ujemne temperatury. Byłem w szkole i rower stał na dworze przez kilka godzin. Wracając do domu, przed klatką podniosłem go na kilkanaście centymetrów i opuściłem go lekko aby śnieg opadł z kół (tak wiem co myślicie..). Po zaniesieniu go do piwnicy zauważyłem, że bagażnik jest w jednym miejscu pęknięty. Czy można to zespawać bądź inaczej reanimować? W przeszłości woziłem na nim ciężkie sakwy. Po zabiegach "uzdrawiających" chciałbym tam chociaż z 5kg włożyć... Można to zespawać? To raczej nie jest stal tylko jakiś inny metal. Aluminium? 

Skoro na tym bagażniku już nie powożę sobie nic ciężkiego, to co w zamian? Mam hamulce tarczowe (kłopot jeżeli chodzi o wybór bagażników). Coś polecicie? Masa sakw z ekwipunkiem myślę, że 25-30kg max.

Poniżej załączam zdjęcia.

post-181564-0-53966400-1420725607_thumb.jpg

post-181564-0-47149500-1420725608_thumb.jpg

Napisano

Bagażnik firmy bagażnik. Dokupowałem go dwa lata temu do nowego roweru. Zero informacji na jego temat.

Znalazłem właśnie coś takiego:
http://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/bagazniki-rowerowe/tylne/p,adapter-tylnego-bagaznika-do-roweru-z-hamulcem-tarczowym-art-064-sport-arsenal,180582.html?skad=googlepla&gclid=Cj0KEQiA8rilBRDZu_G8hszXraoBEiQABlB9Y_0LT0g0uWUlZN0ujaGQbHZLuQTGYBIfoNes5QlI5RQaArRH8P8HAQ
Warto kupić coś takiego i do tego dowolny bagażnik czy brać jednak specjalne dedykowane pod hamulce tarczowe?

Napisano

Praktycznie każdy metal da się pospawać, nawet te trudno spawane, ale nie wszystko da się pospawać wszystkim. Powinieneś znaleźć jakiś warsztat gdzie spawają aluminium. Technologia w jakiej to pospawają jest właściwie obojętna. Przed oddaniem spawaczowi usuń papierem ściernym z 1,5 cm farby w każdą stronę, ponieważ z reguły w takich warsztatach nie mają na to czasu i użyją szlifierki elektrycznej usuwając więcej niż trzeba (taka rurka gruba nie jest), lub tez możesz trafić na kogoś kto ma zły dzień i to oleje, a wtedy taki spaw cały będzie porowaty.

Ten twój bagażnik marki bagażnik to jakiś drogi był? Pytam się ponieważ nowe można znaleźć w cenach niewiele wyższych od takiej usługi spawania http://www.ebay.pl/itm/ALLOY-BIKE-Bicycle-DISC-BRAKE-REAR-PANNIER-RACK-ADJUSTABLE-FOR-24-28-25KG-/111545226061?pt=UK_SportGoods_CyclAcces_RL&hash=item19f89d134d

Napisano

Niestety ale to pęknięcie w tym miejscu eliminuje dalszą naprawę. Można się pokusić o zaspawanie, jest sporo zakładów spawajacych aluminium, ale koszta wyniosą ponad połowę wartości bagażnika a wytrzymałość będzie wątpliwa.

Możesz zastosować ten adapter albo kupić bagażnik dedykowany. Jednak wiadomo, że im mniej detali tym mniej elementów do popsucia się.

Napisano

Nie kupuj tego adaptera, to ścierwo nieprzeciętne. :) Trzyma się na ośce... a właściwie główny problem to fakt, ze się nie trzyma. 

EDIT: Poza tym, zauważ, że ten adapter rozwiązuje problem gdy nie masz mocowania na bagażnik w swojej ramie. Jeśli masz, to kup najzwyklejszy w świecie bagażnik i ew. w castoramie tulejki dystansowe i dłuższe śruby za 3-4 pln (same dłuższe śruby nie starczają, bo się złamią)

Napisano

Mam mocowanie tylko na te dwie małe srebrne części. Główne mocowanie trzyma się na ośce... Tarcze uniemożliwiają inne mocowanie.

Napisano

Ja po padzie tych adapterów pierwszego dnia utworzyłem sobie kombinowany adapter z obejm ze... zdemontowanej stopki, montowanych na seatstays (ma toto jakąś polską nazwę?) tuż powyżej mocowania hamulca. Bagażnik był co prawda wysoko, ale działało to bez zarzutu.

Możliwe, że mój patent to wyciąganie armaty na wróbla, albo że jest to spowodowane nietypowymi hakami w ramie mojego Focusa. :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...