Skocz do zawartości

[Zapięcie] Kryptonite Series 2 inna alternatywa ?

Mar9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zamontowałem Kryptonite Series 2 ( ciężko było znaleźć miejsce) niestety ociera mi o lewy pedał, nie wspomnę już nie wygonie się jeździ czym większym przy nodze. Jak dla mnie zapicie może i dobre, ale raz ze za ciężkie a dwa ciężko gdziekolwiek je wozić. Jest jakaś alternatywa do tego zapięcia nie koniecznie unlock ?

post-170391-0-82452600-1419611848_thumb.jpg

Napisano

Próbowałeś kombinować z mocowaniem?

Na początek obróciłbym uchwyt, tak żeby nie był prostopadle do ramy, a skosem w przód. Zapięcie powinno mniej odstawać od ramy.

Sugerowałbym też skierowanie zamkiem ku górze, bo w tej chwili woda i błoto z opon leci prosto w rygle.

Napisano

Powiem szczerze gdybym miał kupować drugi raz to zapięcie to bym zrezygnował, strasznie nieporęczne. Jedyny duży plus że nie tak łatwo je przeciąć w porównaniu do innych.

Napisano

Nieporęczne - tak, ale... pomyśl o bagażniku, coś za coś. Moim zdaniem łatwiej będzie przeciąć prawie każdy przedmiot do którego będzie przyczepiony ten zamek niż on sam, więc sens - sam nie wiem. Jak dojeżdżasz do pracy, czy gdzieś i zostawiasz na wiele godzin rower bez opieki to pewnie te zapięcie będzie optymalne, tak jak wspomniałem coś za coś.

Jak zostawiasz rower na wiele godzin to pomyślałbym o nowym na tyle szpetnym, że pies z kulawą nogą nie tknie, choćby na sznurek do płotu przywiązał.

Napisano

Zależy do czego porównywać - tańsze zapięcia są słabsze od Kryptoloka ale niewiele droższy Evo Series 4 sporo lepszy, przynajmniej taki wniosek płynie z "cięć" dostępnych w sieci. 

Co do montażu - możesz spróbować takiego jaki sprawdził się u mnie - uchwyt przykręciłem poniżej sztycy do rury podsiodłowej i przylega bezpośrednio do ramy, miejsca jest na tyle że spokojnie można pedałować. 

Jedyne co trzeba zrobić żeby maksymalnie "przytulić" ulocka do ramy to okleić ją w miejscu styku taśmą izolacyjna i np. kawałkiem dętki - u mnie obijający u-lock zniszczył powłoki aż do gołego aluminium. 

SAM_4624-Kopia_zps4076cfb1.jpg

Napisano

Rower na długo nie zostaje sam. zazwyczaj max jakieś 30 - 60 min. Zaopatrzę się jeszcze w jakieś zapięcie linkowe 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...