kniaz Napisano 15 Listopada 2014 Napisano 15 Listopada 2014 O, to jest myśl. Tym bardziej, że pozycja na rowerze do triathlonu jest wyprostowana jeszcze bardziej niż na przełaju, nie wspominając o takim badziewiu jak np. cross, na którym to w zasadzie się leży a nie siedzi. No nie wziąłeś jeszcze pod uwagę, że do triathlonówki jak założysz szerokie opony to swobodnie dasz radę w terenie. Jakbym miał kupić rower kierując się "poradami" co poniektórych, to wyszedłbym na tym jak Zabłocki na mydle.
Tofi Napisano 15 Listopada 2014 Napisano 15 Listopada 2014 A może polecicie autorowi jeszcze triathlonówkę? A do czego mu MTB na szosie? Może jeszcze 200mm skoku, bo przecież może trafić na dziurę w drodze taką że mu się koło schowa? A najlepiej to jeszcze fulla z amortyzowaną sztycą :/ W lesie pewnie będzie jeździć ścieżką, a nie na przełaj ze skałek, więc tam nawet koza by sobie poradziła. Dużo zależy od techniki jazdy. Takim dość uniwersalnym rowerem jest roadrat, ale minimalnie przekracza budżet. Można zamówić samą ramę, do tego kierownica on one midget jakieś klamkomanetki i jakieś szersze kapcie i jest piękny monstercross, ale do tego trzeba chcieć mieć dobry rower, a nie podchodzić z założeniem, że cena załatwi wszystko.
erzurum Napisano 15 Listopada 2014 Napisano 15 Listopada 2014 crossy to naprawdę takie do niczego rowery, dlatego warto rozważyć zakup czegoś szybszego bardziej wyspecjalizowanego.
Tomek21001 Napisano 15 Listopada 2014 Napisano 15 Listopada 2014 Komfortowym przełajem jeżdżę po lesie,zarośniętych wydmach,szutrach,mieście. Ciągnę czasami cały dzień przyczepę z dwoma małymi psami albo extrawheela z bagażem na tydzień. Latem robię kilka tripów po asfalcie do 200km. Jak palma odbije to cisnę z kolesiem pod 40km/h aż któregoś z nas odetnie i jest ubaw. Crossa z górnej półki dawno sprzedałem,bo męczył przy szybszej jeżdzie i na dłuższych dystansach,w mieście sprawował się doskonale,mtb używam w górach,szosa wisi na haku,bo po paru akcjach na drodze cykam o życie i zdrowie. Mam ponad 40dychy na karku więc na przełajówkę zupełnie się nie nadaję,to rower do ścigania i noszenia,pozycja przecież jest niewygodna,trzepie po łapach i tyłku. Przełaj waży dobre 3 kilo mniej niż cross i 5 kilo mniej niż 29-er za 3500-4000 Nie wiem,nie znam się. Jeżdżę.
alagor96 Napisano 15 Listopada 2014 Napisano 15 Listopada 2014 czegoś szybszego bardziej wyspecjalizowanego. Tak, bo przecież autor napisał, że jest wyspecjalizowany i będzie jeździł tylko w jeden sposób.
RafalxM Napisano 15 Listopada 2014 Napisano 15 Listopada 2014 erzurum po prostu wie co dobre tzn one...te przełaje są bardzo dobre, tylko trzeba to sobie mocno wmówić - erzurum'owi się to udało, mi zresztą też ...z tym że ja bym polecał autorowi szukać crossa czy tam nawet 29er gdzie będzie miał możliwość zamocowania bagażnika - jeśli bierze pod uwagę mocowania fotelika i tym podobnych wynalazków to na pewno po chwili zacznie mu brakować prostego sposobu na mocowanie bagażnika przez brak otworów montażowych przy hakach (pod siodełkiem często bywają). @osis25 a jak masz zamiar zacząć jeździć teraz (czy bez względu na pogodę) to za chwilę będziesz uzbrajał rower w pełne błotniki , może warto pomyśleć o jakimś trekkingu ?
osis25 Napisano 16 Listopada 2014 Autor Napisano 16 Listopada 2014 Teraz nie mam zamiaru jeździć ani w zimę a nawet nie jeżdżę jak leje Powiedziałem żadnego przełaja nie kupię dla mnie ten rower jest za mało uniwersalny tak samo cross, co jest do wszystkiego to jest do niczego. Także stawiam na 29er. A za jakiś czas do 29er może dokupię szosę (może)
erzurum Napisano 16 Listopada 2014 Napisano 16 Listopada 2014 górski rower na szosę, wspaniały pomysł widać autor wątku się rozwija.
osis25 Napisano 16 Listopada 2014 Autor Napisano 16 Listopada 2014 Nie będę popierdzielał szosówką po polskich pięknych drogach, chodnikach i lasach super pomysł
mklos1 Napisano 16 Listopada 2014 Napisano 16 Listopada 2014 Stereotypowe myślenie. Przekonasz się sam za jakiś czas.
zadra1965 Napisano 16 Listopada 2014 Napisano 16 Listopada 2014 Kup 29 er o spokojniejszej geometrii , ja mam kilka rowerów- trekinga , szosówkę , miejski, górala 26 i 29 . Najbardziej uniwersalny jest według mnie 29 - opony mam mezcale i pasują do jazdy terenowej w moim rejonie , po mocniejszym napompowaniu spokojnie można jeżdzić trasy asfaltowe powyżej 100-150 km. Na trasy dłuższe lub wyjazdy z sakwami zdecydowanie treking.
Tofi Napisano 16 Listopada 2014 Napisano 16 Listopada 2014 http://www.forumrowerowe.org/videos/view-374-rowerowy-lamer-jaki-rower-kupic-odc-02-gorski-vs-trekkingowy-zagranie/
modrzew Napisano 16 Listopada 2014 Napisano 16 Listopada 2014 osis25, masz samochód? Na te same drogi to pewnie jest przynajmniej Landcruiser jak nie Defender?
osis25 Napisano 25 Listopada 2014 Autor Napisano 25 Listopada 2014 No to po dłuższym czasie i zastanawianiu się wybieram rower 29er na łagodniejszej ramie. I teraz pytanie czy za 3500zł idzie kupić coś konkretnego i czy warto dopłacac np 1000zł i kupić coś ciutkę lepszego ?? Możecie coś poradzić polecić ?? Jakieś konkretne modele gdzie cena = jakość osprzęt. Chodzi mi o najlepszy osprzęt do ceny roweru. Co sądzicie np o tym http://allegro.pl/rower-romet-rambler-29er-r-line-5-0-wyprzedaz-25-i4738951649.html w porównaniu do SOLA 2 ??
erzurum Napisano 25 Listopada 2014 Napisano 25 Listopada 2014 Nie warto dopłacać, za oszczędzoną kasę dokup sobie oponki, cienkie, w końcu na tym górskim rowerze 95% czasu będziesz spędzał na drogach asfaltowych. Już Ci współczuję.
osis25 Napisano 25 Listopada 2014 Autor Napisano 25 Listopada 2014 Jeżeli współczujesz i zapewne polecasz rower przełajowy, którego nie chce
modrzew Napisano 25 Listopada 2014 Napisano 25 Listopada 2014 A wiesz chociaż dlaczego koniecznie chcesz rower z założenia nie przeznaczony na asfalt?
osis25 Napisano 25 Listopada 2014 Autor Napisano 25 Listopada 2014 Ja nie wiem czy to tak trudno zrozumieć że nie chcę roweru przełajowego jeździłem i nie jest to rower dla mnie. Postawiłem na rower dla mnie bardziej uniwersalny 29er a do tego kupię sobie węższe opony dziś przymierzałem się do tych 2 modeli http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/haibike-2014/rowery-mtb-29/haibike-big-curve-rx-29 http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/haibike-2014/rowery-mtb-29/haibike-big-curve-rx-pro-29 Co sądzicie o tych modelach warto dokładać do tego droższego ? Czy szukać czegoś innego ?? Pierwszy miałbym za 3 tyś a ten 2 za 4tyś
erzurum Napisano 25 Listopada 2014 Napisano 25 Listopada 2014 tu masz podobne zapytanie http://www.forumrowerowe.org/topic/173583-3000-4000-porownanie-dwoch-rowerow/ i tutaj też http://www.forumrowerowe.org/topic/102711-rower-do-5000zl/page-20
osis25 Napisano 25 Listopada 2014 Autor Napisano 25 Listopada 2014 Ale brak odpowiedzi A mnie sie troszkę spieszy
erzurum Napisano 25 Listopada 2014 Napisano 25 Listopada 2014 prosta sprawa, jeśli masz kasę to bierz tego za 4k, wszystko w nim lepsze. amortyzator, korba, hamulce etc. będziesz miał porządny rower w góry. Jeśli jednak chcesz jeździć tylko po parku z żoną i dzieckiem to ten tańszy w zupełności Ci wystarczy.
osis25 Napisano 25 Listopada 2014 Autor Napisano 25 Listopada 2014 A czemu tak sie upierasz w przełajówce ? Dla mnie to rower mało uniwersalny.....
olek19 Napisano 25 Listopada 2014 Napisano 25 Listopada 2014 to ten silverback sola 2 w tej cenie zdecydowanie lepiej się prezentuje w porównaniu do tych haibaików ma porządne hamulce, przednią piastę na sztywną dużą oś
alagor96 Napisano 26 Listopada 2014 Napisano 26 Listopada 2014 @@erzurum, Nie chcesz poradzić, tylko wylewać tu jakieś swoje żale, to się nie odzywaj. Tyle w temacie.
osis25 Napisano 27 Listopada 2014 Autor Napisano 27 Listopada 2014 Ok wybór padnie na jeden z tych dwóch http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/fuji/fuji-2015/hardtail/fuji-tahoe-29-1-3-disc-29-494441 http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/bulls-2014/mtb-29-/bulls-copperhead-29 Co bardziej polecacie ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.