Skocz do zawartości

[przerzutka] tylna Sram X.5 czy X.7

mp3playerfan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Ze względu na to że jeżdżę po lesie i po błocie gdzie Shimano XT RD-771 bardzo szybko nie daje sobie rady z błotem zastanawiam się nad przerzutką tylną Sram.

Dlatego kupiłem ostatnio bo były w dobrej cenie manetki SRAM TRIGGER X-5 3x8.

Z tego co się orientowałem to różnica pomiędzy przerzutka tylną Sram X.5 a X.7 to około 40 zł.

Czy warto dopłacić do X.7? ( X.7 krótki wózek X5 średni wózek)

Czy faktycznie Sram w błocie lepiej działa niż Shimano?

Pozdrawiam

Napisano

Witam ponownie

Obydwie przerzutki mogę kupić w wersji ze średnim wózkiem.

Myślałem jednak że z krótkim wózkiem jest bardziej polecana ze względu na to że mniej można zahaczyć o jakiś korzeń albo coś w tym stylu.

Czy ta ta z krótkim wózkiem może kasety 11-32 - nie obsłużyć?

Korba FC-m590 44x32x22.

Czym się x.5 różni od X.7 ? 

Dzięki za odpowiedzi prośba o jeszcze :)

Pozdrawiam

Napisano

Ta z krótkim nie obsłuży takiej rozpiętości napędu - korba 3 tarcze 44-32-22 i kaseta 11-32 , Różnica między X5 a X7 to precyzja działania - każdy kto mógł porównać to zauważy.

Poza tym, z powodu budowy X5 nie w każdej ramie da się ustawić - co sam sprawdziłem - tam gdzie X5 nie dało się ustawić 7 podchodziła  bez problemu.

Napisano

Witam

Czyli polecacie średni wózek X.7 - dla mnie ok.

A z tym błotem to faktycznie lepiej sramy działają, czy mam się nie napalać że będzie lepiej?

Bo naprawdę wystarczy trochę błota i RD-M771 zaczyna żyć własnym życiem :(

Myślałem o zmianie kółeczek ale nie wiem czy to coś da i stąd moje zainteresowanie systemem Sram'a.

Pozdrawiam

Napisano

Już Ci koledzy napisali, że z taką korbą będzie kłopot przy średnim wózku więc mało kto takie rozwiązanie poleci. Co się tak boisz długiego wózka??

Co do błota to podobno lepiej chodzi Sram.

Napisano

Już Ci koledzy napisali, że z taką korbą będzie kłopot przy średnim wózku więc mało kto takie rozwiązanie polec

Beskid , pisaliśmy o wózku krótkim . Średni sramowski wózek ogarnia normalnie kasetę 12-36 i korbę 22/32/42 .

Nigdy łańcucha nie brakowało .

Napisano

Beskid , pisaliśmy o wózku krótkim . Średni sramowski wózek ogarnia normalnie kasetę 12-36 i korbę 22/32/42 .

Nigdy łańcucha nie brakowało .

Kurna zmęczony jestem :wallbash:  i sądziłem, że rozprawiacie o średnim oraz długim. Sorki.

Napisano

Średni wózek obsłuży cały zakres takiego napędu- sprawdzone osobiście.

Miałem taki sam zestaw z przerzutką X5 na średnim i obsługiwała bez problemu cały zakres, jeszcze był zapas.

W błocie sram chodzi lepiej, nie mówiąc już o tym że nie tłucze  tak jak shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...