thestansfield Napisano 22 Października 2014 Napisano 22 Października 2014 Czołem, mam problem z doborem korby do suportu, który jest w moim rowerze. Chciałbym kupić korbę shimano FC-M 131 42T, jednakże na jednym ze zdjęć zauważyłem na korbie od wewnętrznej strony pierścień z wieloma ząbkami (zdjęcie nr 1), na starej korbie wygląda to zupełnie inaczej (zdjęcie nr 2), natomiast zdjęcie nr 3,4 przedstawia mój suport. I pytanie jest następujące czy te ząbki na obu korbach mają jakieś znaczenie, czy model fc-m131 będzie pasował do mojego suportu? Dodam, że suport działa sprawnie tzn. nic nie przeskakuje, nie chrobocze, nie ma luzów, jedynie co to nie obraca się tak super swobodnie. Nie znam nazwy suportu (w opisie roweru jest tylko informacja CARTRIDGE BEARING, a poprzednia korba to SR SUNTOUR CW-T102, 42/34/24).
Mod Team Puklus Napisano 22 Października 2014 Mod Team Napisano 22 Października 2014 Jedyne czym powinieneś sie martwić to długość ośki. Jeżeli stara korba czyli jak rozumiem obecny suport były do siebie dopasowane, nowa korba także musi pasować. W skrócie, jeżeli suport masz np 122mm, powinieneś nabyć korbę o kórej producent napisał ze powinna pracować na osi 122. I tyle żadne ząbki nie sa istotne
Sagitt77 Napisano 22 Października 2014 Napisano 22 Października 2014 Te ząbki nie mają znaczenia. Ważny jest sposób mocowania kobry czyli "na kwadrat". Jednakże musisz sprawdzić długość suportu - na twoim suporcie powinna być napisana długość w mm lub sam ją zmierz suwmiarką i sprawdź w necie czy do korby, którą chcesz kupić taka długość jest odpowiednia. Jest to ważne gdyż za długi lub za krótki suport będzie powodował problemy przy regulacji przedniej przerzutki.
thestansfield Napisano 22 Października 2014 Autor Napisano 22 Października 2014 Ok, dziękuję bardzo za pomoc. Ośka ma 122,5 mm także ta korba będzie pasować idealnie. A czy ten lekki opór przy obracaniu osi (palcami) to jakiś zły symptom? Czy może to być wina zabrudzenia i czy da się taki suport przeczyścić i nasmarować ponownie? Rower ma około 5 lat ale nie ma przejechanych 2k km i w tym czasie nic tam nie było ruszane.
Mod Team michuuu Napisano 22 Października 2014 Mod Team Napisano 22 Października 2014 . A czy ten lekki opór przy obracaniu osi (palcami) Małe ramie i dlatego czujesz opór. Jak założysz korbę to oporu nie wyczujesz, Niewielki opór dają uszczelnienia. Jeżeli nie chroboczę, rzęzi, zgrzyta to jest ok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.