bike5 Napisano 15 Października 2014 Napisano 15 Października 2014 Mam mostek i kierownice dobrej firmy która robi osprzęt do rowerów MTB.. problem w tym ze po 1.5 miesiąca jazdy obluzowała mi sie kierownica i wykręciło mi ręce i prawie zaliczyłem glebę..Zdziwiłem się bo sam skręcałem owy mostek z kierownica , (przykręcałem go mocno ale nie na chama). Dokręciłem go jeszcze raz teraz zdecydowanie mocniej.Po 2 miesiącach biore imbus do ręki by sprawdzić czy śruby sa dobrze dokręcone i o dziwo znowu trzeba bylo je lekko dokrecić..Zastanawiam sie czy to normalne ze trzeba co jakiś czas dokrecać czy może cos nie tak z mostkiem ??? Jakby ktoś miał doświadczenie w tym temacie proszę o podzielenie się opinią...
rkopec16 Napisano 15 Października 2014 Napisano 15 Października 2014 użyj loctite to nie powinny sie odkręcać
kemot1974 Napisano 15 Października 2014 Napisano 15 Października 2014 sprawdź czy nie uszkodziłeś gwintów ( autopsja )
rambolbambol Napisano 15 Października 2014 Napisano 15 Października 2014 Lakier do paznokci. Tańszy 10krotnie od Loctite a równie skuteczny.
bike5 Napisano 15 Października 2014 Autor Napisano 15 Października 2014 Gwinty są dobre , sprzęt jest nowy...Loctive wydaje sie być dobrym wyjściem :-) Zastanawia mnie to czy to nie wina tych podkładek pod śrubami które są półkuliste a nie płaskie jak w innych.. lakier do paznokci , no tu mnie zaskoczyłeś :-)..w Sumie po wyschnięciu mógłby mocno despolić gwint sruby z otworem..Ale czy da sie to potem w razie czego odkręcić ?
rambolbambol Napisano 15 Października 2014 Napisano 15 Października 2014 Da się odkręcić. Sam używam już tylko lakieru do paznokci. Loctite mały niebieski to koszt koło 30zł. Najtańszy lakier w kiosku ruchu to koszt 2zł. Resztki lakieru z gwintu usuniesz ... uwaga ... zmywaczem do paznokci.
bike5 Napisano 15 Października 2014 Autor Napisano 15 Października 2014 czy mostek z rurą sterowa od Amortyzatora tez warto skręcić dodając Loctive na gwint ??
Plastyk Napisano 15 Października 2014 Napisano 15 Października 2014 Jeśli pilnujemy stanu połączeń to nie trzeba asekuracyjnie smarować wszystkiego Loctitem/lakierem/kropelką. Jeśli już gdzieś problem występuje zanim zaczniemy wszystko zalewać klejami do gwintów sprawdźmy czy nie ma przeszkód między łbem śruby a elementem, jakieś zadziory, drobiny piasku. Jak jest czysto i się odkręca to kleimy czym popadnie, najwyżej nie zadziała. No może nie używać Loctite'a 270 (zielonego) bo...
tobo Napisano 15 Października 2014 Napisano 15 Października 2014 Kręcę trochę przy rowerach, składam je też, w całkiem dużych ilościach i nie pamiętam żeby jakiekolwiek śruby były pokryte loctitem. Jeśli śruby zostały dokręcone z odpowiednim momentem i w odpowiedni sposób (pokrywa mostka przykręcona z równymi odstępami na górze i na dole, śruby przykręcone równomiernie) to coś takiego jak piszesz nie ma prawa się dziać. Być może gniazda śrub są zdeformowane a śruby mają uszkodzony gwint. Śruby są stalowe, gniazda alu. Ja bym taki mostek wymienił.
bike5 Napisano 16 Października 2014 Autor Napisano 16 Października 2014 Tez tego nie wykluczam , bo bezpieczeństwo liczy się najbardziej....Chodź szkoda mi wymieniać nowy mostek ale nie wykluczone ze ma ukrytą wadę jako nowy.
jasinski21444 Napisano 16 Października 2014 Napisano 16 Października 2014 Kręcę trochę przy rowerach, składam je też, w całkiem dużych ilościach i nie pamiętam żeby jakiekolwiek śruby były pokryte loctitem. Jeśli śruby zostały dokręcone z odpowiednim momentem i w odpowiedni sposób (pokrywa mostka przykręcona z równymi odstępami na górze i na dole, śruby przykręcone równomiernie) to coś takiego jak piszesz nie ma prawa się dziać. Być może gniazda śrub są zdeformowane a śruby mają uszkodzony gwint. Śruby są stalowe, gniazda alu. Ja bym taki mostek wymienił. W większości moich mostków śruby mające za zadanie trzymać kierownice na swoim miejscu były pokryte loctite'm na końcu Ewentualnie pod główką śruby były wsadzone podkładki sprężynujące
crupez Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Połączenia rura sterowa-mostek, mostek-kierownica mam poskręcane nierdzewkami bez grama kleju momentem 5Nm, nic się nie odkręca, a srogie wertepy rower widzi przynajmniej raz w tygodniu.
lukas1 Napisano 19 Października 2014 Napisano 19 Października 2014 Jak to mowia dobry moment nie jest zly, ja mam mostek kiera 4 Nm i tez gra, obawiam sie ze wiekszosc daje o wiele Za duzo i albo nierowne naprezenia albo gwinty uszkodzone
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.