Rajlor Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 Witam wszystkich ! Jestem nowy na forum, jednak przychodzę z nękającym mnie problemem od długiego czasu. Otóz śruba lubiła się obluzowywać, pewnego dnia pożyczyłem rower bratu i po prostu ją zgubił. Teraz jestem bez śruby w korbie, nie ważne jak mocno dokręcę pedał i tak po pewnym czasie się luzuje i po prostu wypada z jednej strony. Byłem w 6 serwisach rowerowych, nigdzie nie mieli takiej śruby. Macie pomysł, co mogę zrobić? Gdzie mogę kupić taką śrubę? Rama ns bikes suburban 24. Z góry dzięki za pomoc!
andybike Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 Hmmm, może coś takiego ? http://allegro.pl/sruba-korby-octalink-tl-662d-uszczelka-m15x1-i4590749701.html
djzatorze Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 Panie, przecież to nie Octalink, korba jest BMXiarska. Hm?
andybike Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 Wiem, ale wydawało mi się, że może gwint będzie pasował
Rajlor Napisano 29 Września 2014 Autor Napisano 29 Września 2014 Będzie pasować ta BMXiarska? Kupować?
djzatorze Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 Możesz chyba wykręcić tą z drugiej strony, wymierzyć i porównać z wymiarami podanymi na stronie.
Rajlor Napisano 29 Września 2014 Autor Napisano 29 Września 2014 Próbowałem. Nie idzie ani o milimetr, "przyssało się" cholernie mocno, ni rusz Zmierzyłem dokładnie wejście tego gwintu i od wewnętrznej do wewnętrznej krawędzi wyszło 8.8-9mm, dokładniej to wygląda tak :
djzatorze Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 · Ukryte przez Fenthin, 29 Września 2014 - Brak powodu Ukryte przez Fenthin, 29 Września 2014 - Brak powodu Najlepiej jak wykręcisz śrubę z drugiej strony. Tak to pewności nie będzie. Jak nie chce się odkręcić to WD-40 nalej i pozostaw na 5 minut.
Plastyk Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 Jak już określisz rodzaj gwintu (najlepiej na takiej śrubie - średnica, skok) to szukaj podobnej śruby w dużych sklepach z elementami złącznymi (Fabory, Darmet etc.). Nie znajdziesz takiej samej, ale będzie stosunkowo tanio i będzie w ogóle Jeśli nie masz w pobliżu przedstawiciela takiej firmy, to nie wiem tylko czy wyślą ci taką pierdółkę.
tobo Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 Teraz jestem bez śruby w korbie, nie ważne jak mocno dokręcę pedał i tak po pewnym czasie się luzuje i po prostu wypada z jednej strony. Napisz jeszcze raz, po polsku, co się dzieje. Nie masz śruby w korbie, to rozumiem, ale co ma do tego dokręcanie pedału i co się luzuje i wypada?? Jeśli robi się luz - bez śruby - to oczywiste że będzie spadać. Jeśi robi się luz mimo obecności śruby - ramę korby ma zdeformowane gniazdo.
Rajlor Napisano 30 Września 2014 Autor Napisano 30 Września 2014 Próbowałem dokręcać śrubę pedału BEZ śruby korbowej. Gdy śruba [jeszcze] była to z tego co pamiętam, raz się obluzowała i nie miałem jak jej mocno dokręcić gdyż byłem z nim na wakacjach. Właśnie wtedy brat ją zgubił.
triper Napisano 30 Września 2014 Napisano 30 Września 2014 Nadal nie kumam co ma pedał do mocowania korby w suporcie.
Rajlor Napisano 30 Września 2014 Autor Napisano 30 Września 2014 Chodziło o to, żebym mógł w ogóle jeździć... Pedał nie ma NIC wspólnego ze śrubą korby... Trochę rozumu
Rulez Napisano 30 Września 2014 Napisano 30 Września 2014 To po jaką cholerę piszesz coś o pedałach i ich dokręcaniu
triper Napisano 30 Września 2014 Napisano 30 Września 2014 Rajlor jak byś miał rozum to byś poszedł do sklepu ze śrubami. Tam by ci dobrali odpowiednią. Mam na myśli sklep branżowy a nie market budowlany. A to że pisałeś o pedale podczas gdy problem tkwi gdzie indziej to bezsens i robienie bałaganu. Idź do swojego pierwszego posta i zobacz ile niepotrzebnych informacji w nim zawarłeś. Piszesz jak analfabeta.
Rajlor Napisano 30 Września 2014 Autor Napisano 30 Września 2014 Jeździłem parę tygodni bez śruby, a pedał był mocno dociśnięty na samej śrubce bez suportu. Napisałem na tym forum, ponieważ pedał zaczął się luzować i wypadać, a problemem jest zarówno wypadający pedał jak i brak śruby. Jakby pedał jakoś się trzymał i mógłbym jeździć to nawet bym nie pisał tutaj Trochę to pogmatwane ale to miałem w głowie pisząc posta, przepraszam, że inaczej to zinterpretowałeś
triper Napisano 30 Września 2014 Napisano 30 Września 2014 Czy ty w ogóle odróżniasz pedał od ramienia korby ? Nie wydaje mi się byś wiedział co piszesz. Zatem po kolei: - Pedał nie ma nic wspólnego z suportem i śrubą, pedał ma swój własny gwint i jest wkręcany w korbę, więc nie pisz więcej o pedale bo się nie zrozumiesz z nikim. - To czego potrzebujesz to śruba łącząca korbę z pakietem czy też inaczej pisząc środkiem suportu. Nie wiem w sumie czego oczekujesz po forum ? Że ktoś zapakuje do koperty taką śrubę i ci ją wyśle ? Zadaj sobie trud, poszukaj w google takiej śruby po nazwie korby, albo po symbolu środka suportu. A jak nie to wysil się i idź do sklepu rowerowego niech tam ci podpowiedzą. Lub sklep ze śrubami na pewno da radę. To nie jest technologia kosmiczna, potrzebujesz śruby.
Rajlor Napisano 30 Września 2014 Autor Napisano 30 Września 2014 Masz rację, chodziło mi o ramię korby. Sorry
djwiocha Napisano 2 Października 2014 Napisano 2 Października 2014 Jak coś to zawsze możesz wykręcić śrubę z drugiej strony i wstawić w suport (w oś) pręt gwintowany i nakrętki z podkładkami po obu stronach. Ale zdecydowanie bardziej polecam udanie się do sklepu ze śrubami. Nie do marketu, ani do żadnego metalowego tylko do takiego gdzie mają tylko śruby ale za to wszystkie. Wiem że taki ciężko znaleźć ale skoro udało mi się znaleźć taki u mnie we Włocławku to chyba w każdym mieście będzie. PS. Dobry sklep to taki w którym gdy zapytasz się o np. śrubę M5 na imbus 4 mm to sprzedawca zapyta się czy z niskim czy z wysokim łbem, jaka twardość i czy pełen gwint ma być
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.