axiomax Napisano 15 Sierpnia 2014 Napisano 15 Sierpnia 2014 Witam Posiadam rower CUBE AMS Race 29er (2012) http://www.bikekatal...be.AMS.29.Race/ Koła DT Swiss CSW MA 2.0. (OEM dla cube). Po około 15000km mam luz w przedniej piascie. Co to za piasta? Odpowiednik DT Swiss? Ktoś serwisował? Jekie "bebechy" wewnatz (łożyska, oś wewn)? Pisałem do Ski Team gdzie zakupiłem rower, do dt4you.pl i Cube.de? I nikt nie potrafi powiedzieć co w środku piast tych kół. Producent roweru jak na razie nie odpisuje. . Servis w sezonie (tez musza zaeksperymentowac)- mozna zapomniec - zapisy na połowe września, poza tym (tryb pracy nie pozwala mi dotrzec do servisu w godzinach działania. Samodzielne eksperymentowanie bez części zamiennych - tez unieruchamia mnie na 2-3 tygodnie. Pozostaje mi wybić łożyska? Nie znajac budowy piasty? Pozdrawiam Dariusz M
szybkilopez Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 Budowa piast dt swiss jest prosta i spokojnie samemu można podziałać przy wymianie łożysk. Tak to jest z kołami robionymi dla konkretnego odbiorcy trudno znaleźć odpowiednik firmowy. Z tego co piszą na zagranicznych forach to te piasty są mieszanką piast 350, a 370 także trzeba samemu zdjąć adaptery i zobaczyć jakie łożyska idą. Najczęściej stosowane to 6902 (28x15x7) takie u siebie wymieniałem i też koła firmowe dt swiss model M1700 i dowiedzieć się jaka tam piasta idzie można duuużo czasu stracić na szukaniu. Z wybiciem nie powinno być problemu najtrudniej jest wybić pierwsze bo trzeba wsadzić coś cienkiego między tuleję, a łożysko, ale da się to zrobić. Do osadzenia można zrobić prowizoryczną praskę z dłuższej śruby dwóch podkładek i nakrętek. Dla zobaczenia jak są zbudowane piasty dt swissa możesz przejrzeć ich serwisowe manuale. Będziesz wiedział co i jak.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.