mort3n Napisano 17 Lipca 2014 Napisano 17 Lipca 2014 Cześć! ostatnio po umyciu swojego Trek'a coś mi zaczęło strzelać w rowerze w momencie gdy naciskam na pedały podczas jazdy. Mam pytanie co to może być, aczkolwiek mam pewną wątpliwość czy to czasami nie jest przyczyna.. Otóż gdy w tylnym kole złapię za dwie szprychy obok siebie to ocierają o siebie i wydają takie brzdygnięcie. W momencie jeśli naciskam na pedał i łańcuch kręci kasetą, a kaseta piastą te szprychy mogą się o sobie ocierać i wydawać te dziwne dźwięki? A może gdyby to było to, to szprychy ocierały by się o siebie nawet bez pedałowania, tylko od samego toczenia?
madhammmster Napisano 17 Lipca 2014 Napisano 17 Lipca 2014 Trochę podobnych problemów już było na forum co do szprych raczej nie powinny być tutaj problemem, najprawdopodobniej jeden z pedałów jest lekko obrobiony i po umyciu wypłukałeś z niego smar. Jeżeli faktycznie taki jest problem to najłatwiej będzie zdiagnozować to poprzez przełożenie dobrych pedałów z innego bike'a. Jeżeli problem ustanie to znaczy, ze czeka ciebie rozkręcenie starych pedałów (uważaj na luźne kulki łożysk !!!) wyczyszczenie ich z wszelkiego piasku i dokładne przesmarowanie lub po prostu przejście się do sklepu i kupno nowych jeżeli nie lubisz majsterkować
mort3n Napisano 20 Lipca 2014 Autor Napisano 20 Lipca 2014 Pedały to są jakieś no name'y ze starego roweru więc chyba nie ma co ich już reanimować.. idę właśnie przełożyć inne i zobaczę jak sprawa wygląda.. ale jeżeli to nie będą pedały to zostaje mi suport?
Mod Team Puklus Napisano 20 Lipca 2014 Mod Team Napisano 20 Lipca 2014 Jeżeli po umyciu to obstawiam łożyska, np piasty. Może też mycie w jakiś sposób wpłynęło na szprychy, nyple czy cały układ i zaczęło to dzwonić. Można zawsze to dociągnąć.
marcyk Napisano 20 Lipca 2014 Napisano 20 Lipca 2014 Witaj. Zdiagnozowałeś dokładnie skąd pochodzi ten dźwięk? Przód, tył roweru, mufa ? Czy trzask pojawia się tylko podczas pedałowania pod obciążeniem (z Tobą na rowerze) czy też przy swobodnym kręceniu korbami w miejscu z uniesionym tylnym kołem? Czy kręcenie "do tyłu" też uwalnia takie brzmienie ?
mort3n Napisano 21 Lipca 2014 Autor Napisano 21 Lipca 2014 Wczoraj niestety nie miałem czasu zmienić pedałów, ale dzisiaj zaopatrzyłem się w drugie i idę je właśnie zamontować, a co do dźwięku to był on słyszalny tylko pod obciążeniem podczas pedałowania. Po wymianie pedałów i krótkiej przejażdżce ścieżką rowerową nic już nie strzela, ale zobaczymy jak będzie po jeździe w terenie.
mort3n Napisano 24 Lipca 2014 Autor Napisano 24 Lipca 2014 Problem powrócił, przy pedałowaniu nawet z lekkim obciążeniem coś strzela ciuchutko.. może nie przeszkadza w jeździe ale na pewno denerwuje.. -,-
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.