Skocz do zawartości

[suport?] dziwne trzaski i stukanie podczas naciskania na pedał

mort3n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! ostatnio po umyciu swojego Trek'a coś mi zaczęło strzelać w rowerze w momencie gdy naciskam na pedały podczas jazdy. Mam pytanie co to może być, aczkolwiek mam pewną wątpliwość czy to czasami nie jest przyczyna.. Otóż gdy w tylnym kole złapię za dwie szprychy obok siebie to ocierają o siebie i wydają takie brzdygnięcie. W momencie jeśli naciskam na pedał i łańcuch kręci kasetą, a kaseta piastą te szprychy mogą się o sobie ocierać i wydawać te dziwne dźwięki? A może gdyby to było to, to szprychy ocierały by się o siebie nawet bez pedałowania, tylko od samego toczenia?

Napisano

Trochę podobnych problemów już było na forum ;) 

co do szprych raczej nie powinny być tutaj problemem, najprawdopodobniej jeden z pedałów jest lekko obrobiony i po umyciu wypłukałeś z niego smar. Jeżeli faktycznie taki jest problem to najłatwiej będzie zdiagnozować to poprzez przełożenie dobrych pedałów z innego bike'a. Jeżeli problem ustanie to znaczy, ze czeka ciebie rozkręcenie starych pedałów (uważaj na luźne kulki łożysk !!!) wyczyszczenie ich z wszelkiego piasku i dokładne przesmarowanie lub po prostu przejście się do sklepu i kupno nowych jeżeli nie lubisz majsterkować :)

Napisano

Pedały to są jakieś no name'y ze starego roweru więc chyba nie ma co ich już reanimować.. idę właśnie przełożyć inne i zobaczę jak sprawa wygląda.. ale jeżeli to nie będą pedały to zostaje mi suport?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli po umyciu to obstawiam łożyska, np piasty. Może też mycie w jakiś sposób wpłynęło na szprychy, nyple czy cały układ i zaczęło to dzwonić. Można zawsze to dociągnąć.

Napisano

Witaj.

Zdiagnozowałeś dokładnie skąd pochodzi ten dźwięk? Przód, tył roweru, mufa ? Czy trzask pojawia się tylko podczas pedałowania pod obciążeniem (z Tobą na rowerze) czy też przy swobodnym kręceniu korbami w miejscu z uniesionym tylnym kołem? Czy kręcenie "do tyłu" też uwalnia takie brzmienie ?

Napisano

Wczoraj niestety nie miałem czasu zmienić pedałów, ale dzisiaj zaopatrzyłem się w drugie i idę je właśnie zamontować, a co do dźwięku to był on słyszalny tylko pod obciążeniem podczas pedałowania.

Po wymianie pedałów i krótkiej przejażdżce ścieżką rowerową nic już nie strzela, ale zobaczymy jak będzie po jeździe w terenie.

Napisano

Problem powrócił, przy pedałowaniu nawet z lekkim obciążeniem coś strzela ciuchutko.. może nie przeszkadza w jeździe ale na pewno denerwuje.. -,-

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...