Skocz do zawartości

[do 3000] rower na wertepy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A może cośr z wyprzedaży velo by Ci przypadło do gustu np: rozmiar 19 gangsta 8.0 rst first, x7 - http://velo.pl/rowery/gorskie/cross-country-26/agang/gangsta-80-2012 - z tym że kółko 26. Na kółkach 29 z powyższej wyprzedaży można coś jeszcze znaleźć ale niestety trzeba będzie więcej dopłacić.

Cześć,

rzeczywiście fajna jest ta specyfikacja. Ciekawi mnie tylko to, że to model 2012. Rzeczywiście przez ponad dwa lata stało na magazynie, czy to są po prostu jakieś wielokrotne zwroty, które próbuje się upchnąć na rynku? To jest ostatni egzemplarz, dostępny tylko w jakimś jednym sklepie na śląsku. Plusem na pewno jest to, że to polska firma

Rulez,

napisz mi proszę, dlaczego uważasz 26'' za muzealny eksponat? Patrzyłem na dostępność części i generalnie najwięcej jest dla 26'', potem 29'', na samym końcu 27,5''. Czy to po prostu taka jest perspektywa, że w przyszłości 29'' będzie rozmiarem wiodącym? Z czego to wynika?

pozdrawiam

Napisano

Zobacz sobie na dostępność nowych konstrukcji rowerów 26" z "wyższej" czy nawet "średnio wyższej" półki, będziesz wiedział dlaczego muzealny.

Poza tym na większym kole jeździ się lepiej, za wyjątkiem pewnej grupy rowerów MTB.

Napisano

Dla niektórych jeździ się lepiej, dla niektórych gorzej, myśle osobiście, że na pewno 29' nie będzie wygodne dla ludzi poniżej 170cm wzrostu ;)

• Mod Team
Napisano

że na pewno 29' nie będzie wygodne dla ludzi poniżej 170cm wzrostu

Jak potraktujesz 29" jak crossówkę z szerszą oponą to i mniejszy będzie zadowolony kwestia wielkości ramy.

Napisano

Ten temat jest założony przez osobę o wzroście 182 cm, więc jaki sens ma wyjeżdżanie z 170 cm ? , dla zakładającego temat rower z kółkiem 26" to jak wyciągani sprzętu z muzeum i kropka.

A dla 170 cm polecę raczej 27,5" niż 26" ...

Napisano

Ech, epicka dysputa nad wyższością jednych kół nad drugimi... Nie byłbym sobą gdybym czegoś nie dopowiedział :voodoo: Jeżdżę czasem z pewnym człowiekiem, on na 29-erze, ja na 26". Na długich dystansach i gładkich trasach trudno mi za nim nadążyć. Ale z kolei na krętych leśnych ścieżkach gdzie trzeba czasem "zarzucić ogonem" albo gdzieś wskoczyć itp. jadę raczej przodem i zdecydowanie rzadziej zaliczam gleby. Na 29" jeździ się szybko, ale panowanie nad rowerem jest gorsze.

Zależy co autor miał na myśli; jeżeli las w sensie dukty, szutry, dużo kilometrów to jak najbardziej 29-er. Jeżeli naparzanie po dziwnych szlakach z prędkością 10 km/h to raczej 26 lub 27,5.

BTW, w zawodach dual o dziwo częściej wygrywają ludzie na kołach 24", bo 26-ery są zbyt mułowate :laugh:

Napisano

Zapomniałeś jeszcze o kole 27,5", komu nie podchodzi 29" może wziąć 27,5", gdzie różnicy zwrotności nie zauważy, a jazda będzie bardziej komfortowa i łatwiejsza technicznie.

Natomiast ta wstawka częstszych glebach z powodu koła 29" jest naciągana jak cholera   :blink:

Ponad to dobrze dobrany rower z kółkiem 29" wcale nie jest tak mułowaty jak to usiłujesz wcisnąć .

Napisano

Wg mnie wszystko jest kwestią gustu, niektórym będzie lepiej na 26', niektórym na 27,5, a niektorym na 29' To porównanie chyba mówi wszystko - 

;) Rowery są prawie tak samo równo szybkie. Co do dual i downhill'u - tam konieczne są małe koła, wsadzenie 27,5/29 do downhillu byłoby jak przestrzelenie sobie kolana.
Napisano

Nie wiem czy faktycznie jesteś tak tępy jak na to wygląda po twoich ostach, nikt tu nie proponuje kół 29" do DH  :teehee:

Napisano

Może ty jesteś tępy, bo tylko dałem odpowieź, do odpowiedzi w której było wspomniane o dualu i dh, a nie zaczynałem  nowego wątku ;) Ciągle tylko mówie tylko o tym, że wielkość kół to kwestia gustu.

Napisano

Model który przedstawiłem to firma Czeska a dystrybucja polska, a sprzedawany prawdopodobnie dlatego że 26' z wyższej/średniej półki ciężko jest sprzedać, nie zbijając z ceny. Zresztą inne 26'stki na velo też są dość tanio. Co do części zamiennych to przez okres twojego użytkowania nie będzie z tym jakiegokolwiek problemu. Tylko pierwsze musisz dokonać wyboru pomiędzy tymi trzema rozmiarami :)

Napisano

@ all

Panowie,

gdybyście mogli nie przerzucać się inwektywami, byłoby mi milej :) Dzięki Wam jeszcze raz za wszystkie porady, są bardzo cenne. Rzeczywiście robię raczej kilometrówki i wolę zdecydowanie przejechać więcej niż mniej, choć zdarza się, że rzeczywiście przejadę się szlakiem, który wymaga manewrowania. Jednakże trasy jak z filmu zaprezentowanego przez Fenrir-a nie są dla mnie (przynajmniej nie w tym tempie), jestem głową rodziny wielodzietnej i staram się to zawsze mieć z tyłu głowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...