Skocz do zawartości

[wolnobieg] pilna pomoc

Zimoo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem. Posiadam 2 wolnobiegi, oba sa tylko i wylacznie na piescie. Mam problem z ich odkreceniem. Jeden ma pekniety pierscien i klucz skacze, jak moge to uratowac. Drugi jest spoko, ale nie ma jak tego chwycic. W obu prypadkach chcialbym odzyskac oba elementy. chyba ze nie bedzie takiej opcji, prosze o wasze propozycje. Ewentualnie moge lecic komus z gdyni to ;) za oplata

Napisano

Odzyskać chcesz wolnobieg, a nie piastę? Jeśli tak, to ściśnij ją tak, aż się skrzywi :D

A najlepiej to wstaw fotki, Puklus ma wprawne oko i napisze Ci, czy w ogóle opłaca się z tym walczyć.

Napisano

jutro zrobie zdjecie ;) chce odzyskac wolnobieg gdyz jest on prawie nowy, a piasty pozatym wiem ze nie dam rady wyciagnac. Tak cos mi sie wydaje,

Napisano

Jeśli chodzi o wyrobione gniazdo na klucz, lub nawet sytuacje gdy klucz jest nietypowy, to najłatwiej odkręcić tą nakrętkę z dwoma dziurkami (lewy gwint) przy pomocy młotka i punktaka, po wykręceniu zebrać masę kulek i przy pomocy np żabki można odkręcić to co zostało (ewentualnie zdjąć zapadki i złapać tam kluczem francuskim, łatwo na niego nałożyć rurę w razie konieczności przedłużenia), czasem tą nakrętkę zasłaniają jeszcze zębatki i trzeba najpierw je rozkręcić (modeli jest dużo, więc zdjęcia mogą się przydać).

Dodam, że po takiej zabawie nie raz udało mi się złożyć ponownie...

• Mod Team
Napisano

Nie ma innej opcji, inaczej koło w kosz, bo nie sadze by udało cie sie rozciąć wolnobieg tak by nie uszkodzić przy tym piasty :D

Napisano

NO NIESTETY ;c piasta sie wygiela ;D. Rozkrecilem wolnobieg jednak jedna jego czesc zostala na piescie ten trzpien. Jak go sciagnac? ewentualnie czy z innego wolnobiegu o takiej samej ilosci zebatek tez to bedzie chodzilo prawidlowo?

Napisano

Żabką jakąś większą lub francuskim (w tym wypadku zdjąć zapadki i tam chwycić - nie będzie objeżdżał), do tego jeszcze przedłużenie i "trochę" siły.

Tylko łatwo zgnieść...

Napisano

Żabką jakąś większą lub francuskim (w tym wypadku zdjąć zapadki i tam chwycić - nie będzie objeżdżał), do tego jeszcze przedłużenie i "trochę" siły. Tylko łatwo zgnieść...

Wydaje mi się, że lepiej chwycić dalej bo nie zaciskamy wtedy bezpośrednio na gwincie piasty , a nawet jak zgnieciemy to nie uszkodzimy samej piasty.

A przed odkręcaniem popsikać WD-40 od strony szprych.

Napisano

Zdaje sie, że piasta już jest zgniecona (wygięta?).  Więc musztarda po obiedzie. Wypadałoby kupic nowa piastę i nowy wolnobieg (lub kasetę).

Albo jesli ktos nie potrafi zaplatać samodzielnie koła kupic nowe koło.

• Mod Team
Napisano

Kupić nowe koło...

Młodyś a nie wiesz ... ja wiem, jak to było mieć w kieszeni 34.5zł i zastanawiać sie na co je wydać w rowerze który wymakał wkładu 4 cyfrowej kwoty ... Nie wiem czy tutaj motywy są podobne jednak nowe koło może sie nie opłacać lub inny powód może być.

Bo najłatwiej to kupić nowy rower nie ? :D

Napisano

nie no stac mnie na kolo :P chodzi o to ze to rower mojej mamy i chciala stara obrecz i piaste bo byly malowane pod nia. Piasty nie ma to chociaz wolnobieg bym chcial i szprychy wyciagnac ;) dzieki puklus jeden racjonalnie mysli :P

• Mod Team
Napisano

Jedyną opcją jak już mówiłem jest rozebranie dziadostwa do zapadek i wkręcenie w imadło albo inne cuś i odkręcenie i to pewnie w 3 osoby :D wolnobieg najlepiej odkręcać udarowo. Bez udaru siła musi być niekiedy ogromna a koło jest kiepską dźwignią.

Można także zniszczyć zapadki, szlifując je, zakręcając tam klucz francuski z rurka . . . tak czy inaczej działać to już raczej nie będzie.

Napisano

chodzi o to ze to rower mojej mamy i chciala stara obrecz i piaste bo byly malowane pod nia. Piasty nie ma to chociaz wolnobieg bym chcial i szprychy wyciagnac

Ale ten wolnobieg jest uszkodzony. Nie ma ząbków do wykręcania. Nawet jak go odkręcisz i wyremontujesz, to za jakiś czas bedziesz musiał wymienić i znowu będziesz się męczył z odkręcaniem i ryzykowal zniszczenie kolejnej piasty.

Napisano

Jak już nowe koło, to chyba lepiej pod kasetę...???

Koło pod kasetę + kaseta, to już troszkę większy wydatek

...i nie będzie problemów z odkręceniem.

Gdy się ma narzędzia, to wszystko się odkręci. Do kasety i tak musiałby dokupić bacik, bo bez tego ciężko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...