Zimoo Napisano 16 Czerwca 2014 Napisano 16 Czerwca 2014 Witam, mam problem. Posiadam 2 wolnobiegi, oba sa tylko i wylacznie na piescie. Mam problem z ich odkreceniem. Jeden ma pekniety pierscien i klucz skacze, jak moge to uratowac. Drugi jest spoko, ale nie ma jak tego chwycic. W obu prypadkach chcialbym odzyskac oba elementy. chyba ze nie bedzie takiej opcji, prosze o wasze propozycje. Ewentualnie moge lecic komus z gdyni to za oplata
Mod Team Puklus Napisano 16 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2014 Jak klucz skacze ... ? wyrobił sie wpust na klucz ? jak tak to nie odkręcisz, nie ma opcji.
Zimoo Napisano 16 Czerwca 2014 Autor Napisano 16 Czerwca 2014 wlasnie sie wyrobily te wypustki, a jakbym rozebral go? piasta ewentualnie moze isc do kosza.
Kiciok Napisano 16 Czerwca 2014 Napisano 16 Czerwca 2014 Wątpię, że go złożysz... Wolnobiegi ciężko się okręca. Jedyne co mogę polecić, to piastę w imadło, dobry klucz i długie ramię.
Zimoo Napisano 16 Czerwca 2014 Autor Napisano 16 Czerwca 2014 juz to robilem, aczkowiek piasta jest okragla i kreci sie na imadle ;/ dlatego zwrocilem sie do was z prosba
Kiciok Napisano 16 Czerwca 2014 Napisano 16 Czerwca 2014 Odzyskać chcesz wolnobieg, a nie piastę? Jeśli tak, to ściśnij ją tak, aż się skrzywi A najlepiej to wstaw fotki, Puklus ma wprawne oko i napisze Ci, czy w ogóle opłaca się z tym walczyć.
Zimoo Napisano 16 Czerwca 2014 Autor Napisano 16 Czerwca 2014 jutro zrobie zdjecie chce odzyskac wolnobieg gdyz jest on prawie nowy, a piasty pozatym wiem ze nie dam rady wyciagnac. Tak cos mi sie wydaje,
mechanik2 Napisano 16 Czerwca 2014 Napisano 16 Czerwca 2014 Jeśli chodzi o wyrobione gniazdo na klucz, lub nawet sytuacje gdy klucz jest nietypowy, to najłatwiej odkręcić tą nakrętkę z dwoma dziurkami (lewy gwint) przy pomocy młotka i punktaka, po wykręceniu zebrać masę kulek i przy pomocy np żabki można odkręcić to co zostało (ewentualnie zdjąć zapadki i złapać tam kluczem francuskim, łatwo na niego nałożyć rurę w razie konieczności przedłużenia), czasem tą nakrętkę zasłaniają jeszcze zębatki i trzeba najpierw je rozkręcić (modeli jest dużo, więc zdjęcia mogą się przydać). Dodam, że po takiej zabawie nie raz udało mi się złożyć ponownie...
Mod Team Puklus Napisano 16 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2014 jedyne co możesz zrobić to rozebrać do bębenka, i tym zaczepić i odkręcić ale już działał nie będzie
Zimoo Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Napisano 17 Czerwca 2014 Coz za pocieszenie dzis sprobuje rozkrecic caly wolnobieg i jakos to odkrecic.
Mod Team Puklus Napisano 17 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 17 Czerwca 2014 Nie ma innej opcji, inaczej koło w kosz, bo nie sadze by udało cie sie rozciąć wolnobieg tak by nie uszkodzić przy tym piasty
Zimoo Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Napisano 17 Czerwca 2014 NO NIESTETY ;c piasta sie wygiela ;D. Rozkrecilem wolnobieg jednak jedna jego czesc zostala na piescie ten trzpien. Jak go sciagnac? ewentualnie czy z innego wolnobiegu o takiej samej ilosci zebatek tez to bedzie chodzilo prawidlowo?
mechanik2 Napisano 17 Czerwca 2014 Napisano 17 Czerwca 2014 Żabką jakąś większą lub francuskim (w tym wypadku zdjąć zapadki i tam chwycić - nie będzie objeżdżał), do tego jeszcze przedłużenie i "trochę" siły. Tylko łatwo zgnieść...
Mod Team Puklus Napisano 17 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 17 Czerwca 2014 Ta ale żeby go założyć trzeba stary zdjąć ... co nie jest takie proste nie mogąc użyć klucza
Kiciok Napisano 17 Czerwca 2014 Napisano 17 Czerwca 2014 Kupić nowe koło... Po co ludzie sobie życie utrudniają? Koła pod wolnobieg drogie nie są. Nie ma co się denerwować.
dziobolek Napisano 18 Czerwca 2014 Napisano 18 Czerwca 2014 Jak już nowe koło, to chyba lepiej pod kasetę...???
BikoBiko Napisano 18 Czerwca 2014 Napisano 18 Czerwca 2014 Żabką jakąś większą lub francuskim (w tym wypadku zdjąć zapadki i tam chwycić - nie będzie objeżdżał), do tego jeszcze przedłużenie i "trochę" siły. Tylko łatwo zgnieść... Wydaje mi się, że lepiej chwycić dalej bo nie zaciskamy wtedy bezpośrednio na gwincie piasty , a nawet jak zgnieciemy to nie uszkodzimy samej piasty. A przed odkręcaniem popsikać WD-40 od strony szprych.
Garlock Napisano 18 Czerwca 2014 Napisano 18 Czerwca 2014 Zdaje sie, że piasta już jest zgniecona (wygięta?). Więc musztarda po obiedzie. Wypadałoby kupic nowa piastę i nowy wolnobieg (lub kasetę). Albo jesli ktos nie potrafi zaplatać samodzielnie koła kupic nowe koło.
Mod Team Puklus Napisano 18 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 18 Czerwca 2014 Kupić nowe koło... Młodyś a nie wiesz ... ja wiem, jak to było mieć w kieszeni 34.5zł i zastanawiać sie na co je wydać w rowerze który wymakał wkładu 4 cyfrowej kwoty ... Nie wiem czy tutaj motywy są podobne jednak nowe koło może sie nie opłacać lub inny powód może być. Bo najłatwiej to kupić nowy rower nie ?
Zimoo Napisano 18 Czerwca 2014 Autor Napisano 18 Czerwca 2014 nie no stac mnie na kolo chodzi o to ze to rower mojej mamy i chciala stara obrecz i piaste bo byly malowane pod nia. Piasty nie ma to chociaz wolnobieg bym chcial i szprychy wyciagnac dzieki puklus jeden racjonalnie mysli
Mod Team Puklus Napisano 18 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 18 Czerwca 2014 Jedyną opcją jak już mówiłem jest rozebranie dziadostwa do zapadek i wkręcenie w imadło albo inne cuś i odkręcenie i to pewnie w 3 osoby wolnobieg najlepiej odkręcać udarowo. Bez udaru siła musi być niekiedy ogromna a koło jest kiepską dźwignią. Można także zniszczyć zapadki, szlifując je, zakręcając tam klucz francuski z rurka . . . tak czy inaczej działać to już raczej nie będzie.
Garlock Napisano 18 Czerwca 2014 Napisano 18 Czerwca 2014 chodzi o to ze to rower mojej mamy i chciala stara obrecz i piaste bo byly malowane pod nia. Piasty nie ma to chociaz wolnobieg bym chcial i szprychy wyciagnac Ale ten wolnobieg jest uszkodzony. Nie ma ząbków do wykręcania. Nawet jak go odkręcisz i wyremontujesz, to za jakiś czas bedziesz musiał wymienić i znowu będziesz się męczył z odkręcaniem i ryzykowal zniszczenie kolejnej piasty.
Kiciok Napisano 18 Czerwca 2014 Napisano 18 Czerwca 2014 Jak już nowe koło, to chyba lepiej pod kasetę...??? Koło pod kasetę + kaseta, to już troszkę większy wydatek ...i nie będzie problemów z odkręceniem. Gdy się ma narzędzia, to wszystko się odkręci. Do kasety i tak musiałby dokupić bacik, bo bez tego ciężko.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.