tentypmich Napisano 14 Czerwca 2014 Napisano 14 Czerwca 2014 Witam. Problem ciąg dalszy ? W moim trans alp - po przekroczeniu 4000km - zaczynają się pojawiać problemy... otóż mam aktualnie problem z napędem, problem polega na tym, że na tylnej kasecie lubi mi samoistnie przeskoczyć przerzutka np z 8 na 7 i wraca na 8 (przy mocniejszym pedałowaniu) i to samo jest na przełożeniu 7-6. Przerzutka tył to Deore XT - łańcuch nie wiem, ale podobno zużyty w jakieś 50%, przerzutki były regulowane w serwisie i zmiana przełożeń jest jak najbardziej w porządku, ale najbardziej irytujące jest to, że lubi mi przeskakiwać to przełożenie (w jak najmniej odpowiednim momencie). Dodatkowo jak pedałuje odczuwam "brak płynności" ? Dodatkowo wg mnie łańcuch jest luźny - nie wiem czy to dobrze ? Proszę o poradę co z tym mogę zrobić ew, jaką zakupić kasetę i łańcuch?
BikoBiko Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 Jak łańcuch jest luźny to masz za długi ( do tego wyciągnięty) oraz być może za słaby naciąg sprężyny wózka w przerzutce. natomiast po objawach to napęd kończy żywot i tak, wiec tylko wymiana - ewentualnie zajechanie tego co masz do końca.
tobo Napisano 15 Czerwca 2014 Napisano 15 Czerwca 2014 Jeśli biegi samoczynnie przeskakują między sąsiednimi to raczej problemem jest źle wyregulowany napęd a nie wyciągnięty łańcuch.
tentypmich Napisano 15 Czerwca 2014 Autor Napisano 15 Czerwca 2014 właśnie regulacja była robiona dwukrotnie... Problem jest przy 8-7 i 7-6, na wyższych przełożeniach tego nie ma.. A jaki łańcuch i kasete polecacie ?
dovectra Napisano 16 Czerwca 2014 Napisano 16 Czerwca 2014 yczyść napęd pozrządnie nasmaruj i reguluj a może ci linka się zaciera?
tentypmich Napisano 16 Czerwca 2014 Autor Napisano 16 Czerwca 2014 Właśnie przed czyszczeniem tego napędu była regulacja robiona w serwisie, po wyczyszczeniu też trochę pojawił się problem z ta przerzutką tylną, oraz piszczy te kółka w wózku ? można je wymienić ?
MikeSkywalker Napisano 17 Czerwca 2014 Napisano 17 Czerwca 2014 Można można, po wymianie na jakieś tanie zamienniki praca napędu znacznie się poprawia. Sprawdził bym też pancerze i linkę - wbrew pozorom mają duży wpływ na zmianę przerzutek.
tentypmich Napisano 19 Czerwca 2014 Autor Napisano 19 Czerwca 2014 Można można, po wymianie na jakieś tanie zamienniki praca napędu znacznie się poprawia. Sprawdził bym też pancerze i linkę - wbrew pozorom mają duży wpływ na zmianę przerzutek. - sprawdzone i wymienione razem z pancerzem. Niestety, ale to nie przeskakuje z 8 na 7 bieg tylko po prostu po kasecie na 8 biegu... Kaseta i łańcuch do wymiany. Dziękuje za sugestie i odpowiedzi. Pozdrawiam.
BikoBiko Napisano 19 Czerwca 2014 Napisano 19 Czerwca 2014 Jak łańcuch jest luźny to masz za długi ( do tego wyciągnięty) oraz być może za słaby naciąg sprężyny wózka w przerzutce. natomiast po objawach to napęd kończy żywot i tak, wiec tylko wymiana - ewentualnie zajechanie tego co masz do końca. Jeśli biegi samoczynnie przeskakują między sąsiednimi to raczej problemem jest źle wyregulowany napęd a nie wyciągnięty łańcuch. Nie chciałem się spierać, ale mi to wyglądało na "puszczanie" łańcucha, a użytkownik opisał to jak opisał nie mając doświadczenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.