Skocz do zawartości

[kaseta / łańcuch] Trekking Trans Alp

tentypmich

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Problem ciąg dalszy ?

W moim trans alp - po przekroczeniu 4000km - zaczynają się pojawiać problemy... otóż mam aktualnie problem z napędem, problem polega na tym, że na tylnej kasecie lubi mi samoistnie przeskoczyć przerzutka np z 8 na 7 i wraca na 8 (przy mocniejszym pedałowaniu) i to samo jest na przełożeniu 7-6.

Przerzutka tył to Deore XT - łańcuch nie wiem, ale podobno zużyty w jakieś 50%, przerzutki były regulowane w serwisie i zmiana przełożeń jest jak najbardziej w porządku, ale najbardziej irytujące jest to, że lubi mi przeskakiwać to przełożenie (w jak najmniej odpowiednim momencie). Dodatkowo jak pedałuje odczuwam "brak płynności" ?

Dodatkowo wg mnie łańcuch jest luźny - nie wiem czy to dobrze ?

Proszę o poradę co z tym mogę zrobić ew, jaką zakupić kasetę i łańcuch?

Napisano

Jak łańcuch jest luźny to masz za długi ( do tego wyciągnięty) oraz być może za słaby naciąg sprężyny wózka w przerzutce.

natomiast po objawach to napęd kończy żywot i tak, wiec tylko wymiana - ewentualnie zajechanie tego co masz do końca.

Napisano

Jeśli biegi samoczynnie przeskakują między sąsiednimi to raczej problemem jest źle wyregulowany napęd a nie wyciągnięty łańcuch. 

Napisano

właśnie regulacja była robiona dwukrotnie... Problem jest przy 8-7 i 7-6, na wyższych przełożeniach tego nie ma..

A jaki łańcuch i kasete polecacie ?

Napisano

Właśnie przed czyszczeniem tego napędu była regulacja robiona w serwisie, po wyczyszczeniu też trochę pojawił się problem z ta przerzutką tylną, oraz piszczy te kółka w wózku ? można je wymienić ?

Napisano

Można można, po wymianie na jakieś tanie zamienniki praca napędu znacznie się poprawia. Sprawdził bym też pancerze i linkę - wbrew pozorom mają duży wpływ na zmianę przerzutek. 

- sprawdzone i wymienione razem z pancerzem.

Niestety, ale to nie przeskakuje z 8 na 7 bieg tylko po prostu po kasecie na 8 biegu...

Kaseta i łańcuch do wymiany.

Dziękuje za sugestie i odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Napisano

Jak łańcuch jest luźny to masz za długi ( do tego wyciągnięty) oraz być może za słaby naciąg sprężyny wózka w przerzutce.

natomiast po objawach to napęd kończy żywot i tak, wiec tylko wymiana - ewentualnie zajechanie tego co masz do końca.

Jeśli biegi samoczynnie przeskakują między sąsiednimi to raczej problemem jest źle wyregulowany napęd a nie wyciągnięty łańcuch.

Nie chciałem się spierać, ale mi to wyglądało na "puszczanie" łańcucha, a użytkownik opisał to jak opisał nie mając doświadczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...