Skocz do zawartości

[Łańcuch] Kupno nowego, niedrogiego łańcucha do roweru.

NG312

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Myślę że powinienem wymienić już łańcuch (spokojnie mam ponad 2000 km, oraz dwa zerwania) w moim rowerze.

Rower - to nielubiany wyrób marketowy, który o dziwo sprawuje się od dłuższego czasu bez zarzutu - myślę nad stopniowym doprowadzaniem go do lepszego stanu. Aktualnie myślę że najpierw na wymianę pójdzie łańcuch, potem może korba. Rower jak to na marketówkę przystało ma 7 biegów z tyłu (choć jako posiadacz tego zła powinien napisać przerzutek, coby było zgodne z jego deklarowaną specyfikacją :D).

Szukam czegoś niedrogiego (czego po prostu nie jest żal do takiego daremnego roweru włożyć) i żebym mógł sobie spokojnie jeździć. 

Aktualnie myślę nad Shimano HG50. 

Myślę, że do 60-70 zł w sklepach stacjonarnych w okolicach Zabrza byłoby absolutnym maksimum jakie dałbym. Dodam że może być wysyłka, ale wtedy w tej kwocie ma się zmieścić przesyłka za pobraniem

I jeszcze zapytam - co myślicie o tanich skuwaczach do łańcucha z Allegro i innych jako narzędzia na trasie?

Napisano

Zobacz czy kaseta i korba mają jakąś firmę, jeśli są no-name, to daj UG51 i powinno śmigać.

Gdyby to był porządny napęd, to polecanym łańcuchem jest Connex, mój UG jeszcze nie jest totalnie rozciągnięty, więc na razie nie miałem okazji przetestować tamtego...

Kasetę i korbę umyj, polecam szczotkę i płyn do mycia silników.

Jako ciekawostkę polecam przejrzeć i ocenić samemu. http://www.forumrowerowe.org/topic/158730-lancuch-shimano-hg40-hg50-kmc-z51-po-1400km/

Napisano

Generalnie całe tylne koło, z 7 biegowym napędem zostało zamontowane z innego dziada, ale takie szczegóły to jeszcze ogarnę. Osobiście nie widzę przeciwwskazań by wartość roweru mocno wzrosła po wymianie łańcucha, bo następnie planuję wymienić przednią korbę, myślę nad Shimano FC-M131 - aktualna jest w średnim stanie - największa zębatka jest uszkodzona, łańcuch z niej zawsze spada (stąd jeżdżę na środkowej), a najwyższa i tak dla mnie była za mała (jeździłem już na większej), ale będę musiał jeszcze ogarnąć w przyszłości czy to będzie współpracowało z moim gratem. Z wstępnych oględzin (dziś go nie będę czyścił).

Tylna piasta ma oznaczenie Shimano Parallax. http://i57.tinypic.com/2hxrtad.jpg Myślę że koło jest w oryginale.

Napisano

Może być, ale nasmarować to nie problem, oczywiście po uprzednim wyczyszczeniu z brudu i pozostałości starego smaru, który to może mieć bardo gęstą konsystencję (czyt. zeschnięty).

Jakiego typu kaseta? (Do smarowania piasty dobrze będzie ją zdjąć.)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...