mechanik2 Napisano 9 Czerwca 2014 Napisano 9 Czerwca 2014 Witam. Mam zamontowaną kasetę HG na 7 biegów oraz korbę FC-M202, do tego niestety łańcuch UG i mam spory dylemat, kaseta jest jeszcze w niezłym stanie, korba już ma kilka zębów zjechanych, generalnie przerzutki chodzą ok, tylko dokucza mi szum wydobywający się z napędu (hak stosunkowo prosty). Rozwiązania mam 3: -jeździć aż się rozpadnie i potem zmienić napęd, -kupić nowy łańcuch HG40, -kupić UG51, bo jednak reszta nie jest pierwszej nowości. Jak tak czytam, to z łańcuchem HG kaseta HG powinna współpracować lepiej i powinno to również przedłużyć jej żywot, jednak nie mam za bardzo pomysłu które rozwiązanie na dłuższą metę okaże się bardziej ekonomiczne... Ewentualnie mogę zrobić zdjęcie stanu zębatek.
mklos1 Napisano 9 Czerwca 2014 Napisano 9 Czerwca 2014 Stwierdzenie "zjechany ząb" niewiele mówi. Wrzuć foto.
mechanik2 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Napisano 10 Czerwca 2014 Kaseta jest prawie jak nowa, z korbą ciut gorzej + jajowaty blat, na drugim właśnie widać co miałem na myśli z zjechanymi zębami, takich jest kilka, reszta normalne, najczęściej i tak używam trzeciego blatu, więc nie zauważyłem jakiś problemów z tym związanych. Co do HG40, to z niektórych wypowiedzi można wywnioskować, że jest lepszy niż UG51, z innych znowu że jednak też się nieźle rozciąga. Zostały jeszcze KMC i ewentualnie droższe Connexy, gdyby miało to pozytywnie wpłynąć na trwałość kasety, to może bym się skusił na inwestycję. Co do korby, to rozglądałem się za korbą z blatem 52, bo 48 to mało po przyzwyczajeniu do kolarki, jednak są strasznie drogie...
vitesse Napisano 10 Czerwca 2014 Napisano 10 Czerwca 2014 kup nowy łancuch, jak bedzie skakac to go zachowasz na lepsze czasy a dojezdzisz ze starym, korba raczej nie do wymiany, niskie zeby nie sa oznaka zuzycia, a znakiem rozpoznawczym tego systemu, wg. mnie nowy łancuch dogada sie z ta korba
lyndowss Napisano 10 Czerwca 2014 Napisano 10 Czerwca 2014 Te jakby niższe zęby są zapewne po to, żeby łatwiej zmieniało się przełożenia. Nie jest to wada, a specjalny zabieg producenta. jeździć aż się rozpadnie i potem zmienić napęd Nie polecam. Najlepiej, żeby mieć pewność kup nową kasetę i łańcuch. Swój napęd przed zmianą czegokolwiek daj do oceny tutaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/152734-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-zebatek-napedu-cz2/
mklos1 Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 Ściętych zębów jest zbyt dużo jak na celowy zabieg.
Mod Team sznib Napisano 11 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2014 Jak chcesz dobry łańcuch to żaden Shimano, bierz tego: http://allegro.pl/lancuch-connex-800-8-7-6-rz-swietna-jakosc-i-cena-i4309103498.html
mechanik2 Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Napisano 11 Czerwca 2014 Connex ma tak fajnie rozklepane piny, ten do złączania dali zapewne jeden, co robić w razie modernizacji, po której musiałbym przedłużyć łańcuch? (Mam na myśli zmianę korby na 52, ale raczej nie nastąpi to zbyt szybko, o ile w ogóle...) PS UG w różnych miejscach rozkuwałem, bo znaleźć łączący byłoby ciężko, a na tamtych i tak się dało (bo są pełne).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.