Skocz do zawartości

[Rozmiar] - 29/27.5 a 170cm wzrostu

nopel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Niestety bozia mnie nie obdarzyła wzrostem, mam tylko 170cm.

Chciałbym kupić rower do XC na 27.5 ew 29

I teraz pytanie - Jaki rozmiar ramy wybrać? + 29 czy 27.5 patrząc przez pryzmat mojego wzrostu? Wydaje mi się, że 27.5 to lepszy pomysł, bo 29 bedzie wyglądać komicznie - malutka ramka i wielkie koła, a na dodatek, słyszałem że do zjazdu 29 jest gorsze.
Na rower będę mieć ok. 3600zł, i widzę, że chyba wezmę Thorx'a 10.

Pozdrawiam.

Napisano

najlepiej zrób przymiarkę do każdego rozmiaru koła. ja na 29er czułem się źle (177cm), wybrałem 27.5 (thorx 10).

Napisano

Też mi się wydaję, że 27,5' koła to lepszy wybór. Biorąc 29era rama 17' mogłaby być lekko duża, a takie rowery w mniejszych rozmiarach to pomyłka - kokpit wypada strasznie wysoko (sporo powyżej siodła). 

Ale akurat na zjazdach (jeśli chodzi o XC, a nie DH) to większe koło jest stabilniejsze. To podjazdy są gorsze

Napisano

Przymiarka za mało. Z takim wzrostem chociaż i 50m trzeba przejechać i kilka zakrętów.

No tak, w sklepie dostanie rower na 50km.

W moim przypadku bez jazdy wiedziałem, że 29erem jeździł nie będę.

Ps przepraszam, teraz doczytałem, że nie chodziło o kilometry tylko o metry.

Napisano

W wielu sklepach dostaniesz rower to testow, czasem za drobna oplata, ktora oczywiscie przy zakupie bedzie odjeta od ceny. Przy takim wzroscie dlaczego chcesz sie pchac w wieksze kola, tym bardziej, ze z twojego postu wynika brak doswiadczenia z takimi. Chcesz byc modny czy miec dobrze dobrany rower? :)

Napisano

Ale akurat na zjazdach (jeśli chodzi o XC, a nie DH) to większe koło jest stabilniejsze. To podjazdy są gorsze

NIe zgadzam się z Twoją opinią o podjazdach. Zmieniłem rower 26" na 27,5" i podjeżdżam w miejscach gdzie na 26 nie dałem rady. to samo ze zjazdami, problem nie jest "w pionie" a "w poziomie" :) większe koło ma po prostu mniejszą zwrotność, ale przyczepność, z racji większej powierzchni styku z podłożem, ma lepszą. 

Sam mam 170cm wzrostu (z włosami 171 :D ). Przymierzając się do różnych kołek, do każdego szło się przyzwyczaić po godzinie jazdy, więc jeśli chcesz jeździć XC, bez wąskich krętych singli, spróbuj 29, jak coś więcej to zostań przy 27,5. Ostatnio widziałem w Kampinosie parkę podobnego wzrostu jak ja/Ty, oboje na 29" HT, z boku wcale nie wyglądało to głupio :)

Napisano

Oj tam ja też na 29 calach wszędzie wjeżdżam, ale chodziło mi o to, że większym kołem ciężej się obraca, więc trzeba w podjazd włożyć więcej siły. Do tego przy jeździe pod górkę przy prędkości bliskiej czołganiu się sztywność tzn brak zwrotności daję się we znaki.

Ale to jest tylko kwestia wprawy. Rekompensatą jest to, że korzenie na podjazdach można "połykać" jak leci :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...