Skocz do zawartości

[Łańcuch] Wymiana łańcucha.

martinus101

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Poszukuję łańcucha do starszego "górala" Romet.

Napęd to 3X6.

Zastanawiałem się nad Shimano UG-51, ale chyba HG-40 byłby lepszy.

Warto brać HG-40, czy może macie jakieś inne propozycje?? 

Wymienione łańcuchy będą pasować?? 

• Mod Team
Napisano

Ani jednego ani drugiego sie nie opłaca kupować, a już na pewno nie hg40 bo 2x droższy a jakość taka sama.

Jesteś pewien ze nowy łańcuch będzie działał na starym wolnobiegu ?

• Mod Team
Napisano

A no może, sadzać po propozycjach, rower jeździł na tym podobnych wynalazkach, one sie szybko wyciągają niszcząc zębatki, nowy może po prostu przeskakiwać.

Napisano

Dlatego że zębatki wolnobiegu/kasety ulegają zużyciu i nowy łańcuch będzie na nich przeskakiwał. Przy większym przebiegu wymienia się wolnobieg/kasetę razem z łańcuchem

Napisano

Prawdopodobnie rower ma przejechane może ze 100km, bo głównie stał w piwnicy. 

Ogólnie chodzi o to, że rozpiął się łańcuch i jakoś nie udaje mi się go skuć. (u mnie skuwa się bez problemu)

Może kupić spinkę?

Czyli jeśli wolnobieg nie jest zużyty, to łańcuch będzie pasować?? 

Napisano

skoro rower ma przejechane zaledwie 100km to łańcuch jest nowy

a chodzi Ci, że po całkowitym zużyciu łańcucha dopiero nowy?- z łańcuchem zużywa się cały napęd, z 3 łańcuchami zużywa się 3krotnie dłużej- wszystkie łańcuchy rozciągają się tak samo [w tym samym odstępie km przejechanych] i są tak samo dopasowane do napędu, jeżeli do zużytego napędu dasz nówkę łańcuch to się to nie zgra po prostu[strzelanie+ niszczenie zębów]

• Mod Team
Napisano

Na 2-3 łańcuchy warto jeździć jak ktoś robi duże przebiegi w sezonie i jeździ z licznikiem żeby wiedzieć kiedy zmienić. Do jazdy "po bułki" rowerem z osprzętem z najniższych klas, to bez sensu.

Napisano

ja na twoim miejscu kupil bym nowy lancuch i sprobowal na starym wolnobiegu, koledzy maja racje ze wymienia sie calosc wraz z kaseta/wolnobiegiem ale co ci szkodzi sprobowac. jak sie nie uda to dokupisz wolnobieg. ja w kilku rowerach tych tanszych tak robilem i wszystko dobrze gralo. to wszystko zalezy jak bardzo wolnobieg jest zajechany, ale mozna sprobowac.

tutaj masz fajny filmik a pro po spinek jak zalozyc na lancuh spiac i rospiac. etc... fajnie gosciu opowiada. ja osobiscie subskrybuje jego filmiki

• Mod Team
Napisano

Też miałem problem ze spinką KMC. Kupiłem dwa łańcuchy x8, w obu spinka była w komplecie. Przy zakładaniu pierwszej też za chiny nie chciała zaskoczyć, dopiero jak wsiadłem na rower i depnąłem na pedały zaskoczyła. Był to jednak błąd, ponieważ jak trzeba było łańcuch ściągnąć nie obeszło się bez diaksa, spinka oczywiście zniszczona. Wziąłem więc drugą, przymierzyłem, to samo. Po prostu spinka była za gruba w miejscu gdzie się łączy z drugą częścią. O ułamki milimetra, ale jednak. No ale jak już wiedziałem o co be, spinkę w imadło, pilnik precyzyjny w łapę, pięć minut roboty (naprawdę mało trzeba było spiłować) i spinka działa elegancko, spina się i rozpina bez problemu przy użyciu niedużej siły.

Napisano

Wolnobieg nie jest prawie wcale zużyty, to raczej nie będę wymieniać. 

Wybiorę się z tym łańcuchem i spinką do rowerowego aby spojrzał. 

Napisano

Byłem w rowerowym i wyszło, że łańcuch jest bardzo gruby i jedna z grubszych spinek nie pasuje.

Wolnobieg jest OK, więc zamówię jakiś zwyczajny łańcuch. 

Opłaca się dokładać do HG40, czy UG51 starczy??

Znacie jakieś inne tanie modele? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...