Skocz do zawartości

[korba] Korba SR Suntour kwadrat - pytanie o kompatybilność

Kenet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zerwany gwint od pedału w lewej korbie w rowerze crossowym Unibike Crossfire (rower jest 10-letni). Zdemontowałem korbę (aluminiowa), ma długość 175mm, napis Suntour SR, i numer 847 11.

Mam problem z kupnem nowej korby. Z tego co widzę to większość sklepów internetowych sprzedaję całe komplety mechanizmów korbowych, a na Allegro na razie wytypowałem 1 korbę, która może będzie pasować (http://allegro.pl/korba-lewa-aluminiowa-suntour-175mm-kwadrat-i4225776347.html). Ale mam pytanie, czy istnieje standard  "kwadratu", na który montuję się korbę. Bo u mnie ten kwadrat jest stożkiem (lekko się zwęża). Obawiam się, że po zakupie mogę mieć problem z montażem, albo jakieś luzy po zamontowaniu. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia, to prosiłbym o radę.

Napisano

Tak jak piszesz, najprościej dobrać same lewe ramie. Patrzeć musisz na długość ramienia, typ mocowania (w znaczeniu ułożenie kwadratu względem ramion. standard truvativ/suntour inny niż shimano). W dalszej kolejności kolor- to już jedynie estetyka.

Są dwa standardy mocowania na kwadrat ISO oraz JIS. O różnicach możesz poczytać przez gugla. Nawet jeżeli trafisz na inny system to moim zdaniem dla lewego ramienia to nie ma znaczenia. Luzów nie będzie, a ew. innego osadzenia, w znaczeniu głębokości, nie zauważysz.

Ważne jest to, żeby popranie zamocować, w przypadku kwadratu jest to bardzo ważne. Mocno dokręcić i sprawdzać po np. 5km, 50km i 500km, kwadraty tak już mają że się w pewnym sensie układają podczas jazdy. Luźna śruba to większe ryzyko zniszczenia mocowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...