Skocz do zawartości

[Przerzutka]Awaria przerzutki przedniej

RobsonFR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W swoim rowerze, po sezonie zimowym zauważyłem, że przednia przerzutka uległa awarii. Prawdopodobnie stało się to na skutek upadku roweru na lewą stronę. Prowadnica łańcucha jest ustawiona pod kątem i mocno wpija się w bieżnik opony. Do tej pory nigdy nie musiałem nic regulować w tej przerzutce, więc nie wiem czy to coś poważniejszego, czy może potrzebne jest tylko właściwe ustawienie.

Chciałbym prosić żeby ktoś podpowiedział co dolega tej przerzutce i czym to wyregulować. W każdym razie wygląda to tak jakby była potrzebna znaczna korekta ustawienia. Tylko, na którym elemencie przerzutki?

35jbij4.jpg2hy9a8k.jpg

Napisano

Ze zdjęć wnioskuję, że po prostu obróciła się na obejmie. Wystarczy, że poluzujesz śrubkę (tę którą widzisz po prawej stronie obejmy na pierwszym zdjęciu), obkręcisz przerzutkę, tak żeby prowadnica była równolegle do tarcz korby i wtedy pozmieniaj biegi. Jeżeli w innych pozycjach będzie pod kątem to wtedy trzeba zacząć się martwić.

Napisano

na pierwszej fotce śrubka najbardziej z prawej. poluzuj ją i przekręć przerzutkę :) 'prowadnica' łańcucha, zwana wózkiem, musi być ustawiona równolegle do płaszczyzny tego dużego koła zębatego (blatu). to ocenisz patrząc od góry właśnie, jak na 2 fotce.
potem naturalnie dokręć i wio!

Napisano

Ze zdjęć wnioskuję, że po prostu obróciła się na obejmie. Wystarczy, że poluzujesz śrubkę (tę którą widzisz po prawej stronie obejmy na pierwszym zdjęciu), obkręcisz przerzutkę, tak żeby prowadnica była równolegle do tarcz korby i wtedy pozmieniaj biegi. Jeżeli w innych pozycjach będzie pod kątem to wtedy trzeba zacząć się martwić.

Pomyślałem o takim manewrze ale zmyliło mnie położenie napisu "altus" na obejmie. Jest on idealnie na środku względem ramy, więc pomyślałem, że ta obejma nie mogła się przekręcić na rurze ramy. Czyli mówicie, że trzeba ją poprostu obrócić... Jutro wieczorem skorektuje to i dam znać czy jest Ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...