Skocz do zawartości

[Kaseta] Luz na bębenku

fantomasz69

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!
Wymieniałem dziś łańcuch na nowy i zauważyłem że kaseta ma lekki luz, myślę że jakieś 0,5-1mm. Niestety nie posiadam na chwilę obecną odpowiednich kluczy aby to rozkręcić i sprawdzić gdzie dokładnie leży przyczyna tego luzu. Po założeniu łańcucha jest ledwo wyczuwalny i w czasie pedałowanie nie widać aby kaseta "pływała". Jak myślicie mogę tak z tym jeździć i czy nie będzie to skutkować jakąś poważniejszą usterką? Kaseta to  Deore CS-HG62 10rz. na piaście XT.

Napisano

Lepiej nakręć film jakiś o co Ci chodzi. Luz 0,5 do 1 mm może być duży, lub mały. Jesteś pewien, że to bębenek, a nie np. oś ma luz? Luz 1 mm względem piasty, a drugiego końca bębenka to mało i może jest to dopuszczalne. Jeżeli ten luz jest między piastą a bezpośrednio bębenkiem to jest za duży. Ogólnie zanim nie dowiesz się czy wszystko jest w porządku, czy nie i nie zdiagnozujesz ewentualnej usterki nie powinno się jeździć. Możesz też zaryzykować i jeździć, ale nikt Ci nie da gwarancji, że gdybyś sobie odpuścił to nie miałbyś ewentualnych większych kosztów. Możesz wykończyć piastę taką jazdą, a może się nic nie stać. Zależy, czy coś faktycznie jest nie tak, a jeżeli nie to jakiego rodzaju jest usterka.

Napisano

Też mam piastę XT z podobną przypadłością. Byłem z tym w serwisie, gdzie kupowałem piastę i stwierdzili, że ten typ tak ma. Luz był u mnie od nowości piasty, przejeździłem z tym już jakieś 2k kilometrów i nic się z tym nie dzieje.

Napisano

Franiuu, trochę mnie pocieszyłeś. Prawdę mówiąc nie wiem od kiedy ten luz występuje, być może od nowego,zrobiłem na nim około 3k kilometrów ale dopiero teraz przy wymianie łańcucha to wyczułem.Przy wpiętym kole i założonym łańcuchu praktycznie nie do zauważenia.Miałem już wcześniej kilka razy zdjęte koło ale np. do wymiany opon i jakoś bliżej kasety nie "badałem".

Napisano

Luz znajduje się na bębenku.

Po zdjęciu kasety jest wyczuwalny na korpusie bębenka, prawdopodobnie wynika z budowy wnętrza tj. zapadek w środku.

Nic strasznego, taki urok można śmiało jeździć.

Napisano

MI się ten filmik nie odtwarza.

Podoba mi się wypowiedź użytkownika ja7. Z taką pewnością napisał, że to luz na bębenku jak prawdziwy fachowiec, a nawet nie wie jak jest do końca zbudowany. Luz jest zależny od podkładek, które fabrycznie są tam włożone i można go skasować w pewnym zakresie jeżeli będzie za duży usuwając jedną, albo dwie. Jednak faktycznie luz i tak ma występować, bo inaczej nie da się tego zrobić. Przynajmniej przy fabrycznych podkładkach, które są naprawdę bardzo cienkie. Jeżeli jest to luz na bębenku i nie jest za duży to nie ma się czym martwić. Lekko odchylać się może, ale nie pływać.

Napisano

Luz na bębenku jest sprawą oczywistą w niektórych typach piast. Na filmiku jest całkiem nie mały co powinno skutkować jego serwisem. Czy on pomoże tego nie wiem. Wiem tylko, że bębenki w taki czy inny sposób lubią się sypać i samo serwisowanie nic do sprawy nie wnosi. Ot coś pęknie i po ptakach, że już nie wspomnę o zużyciu niektórych elementów. Kupuje się nowy i jedzie dalej. Nie ma z czego robić problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...