Skocz do zawartości

[suport] Do Ultegra FC-6503, mały problem z kompatybilnością

paziek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kupiłem używaną korbę Ultegra FC-6503, jest ona niby na octalink. Zgodnie z dokumentacją BSA 68x118,5 BB-6500. Posiadam BSA 68x118 BB-ES25... bo ciężko dostać cokolwiek innego. Niestety, wygląda to tak, jakby o ułamek milimetra "szpary" w korbie były za ciasne na te, które są w suporcie. Próbowałem już bić korbę gumowym młotkiem aby jakoś wlazła, ale bez sukcesów. Czy powinienem szukać innego suportu, lub być może jakoś spróbować delikatnie je spiłować? Może mocowanie ramion korby po prostu... przytyło? :woot:

ps. Ciekawy dodatek na forum poprawiający ortografy - kliknąłem "wyślij" i w ułamku sekundy zauważyłem orta (używaną), a po zapisaniu już go nie ma. :)

Pozdrawiam,

Łukasz.

• Mod Team
Napisano

Niestety, wygląda to tak, jakby o ułamek milimetra "szpary" w korbie były za ciasne na te, które są w suporcie.

A tak bardziej po polsku i z większa fantazją ? pół milimetra to nie różnica, powinno być ok. Jak korba nie naszła na swoje miejsce to klucz w dłoń i kręcić :D

Napisano

@@Puklus, A jednak, wystarczy aby zablokować montaż korby. Próbowałem na siłę wkręcić, ale to nie ma sensu, bo tylko wgniatam "gwint" korby. Doczytałem, że Shimano robi Octalink v1 oraz Octalink v2. Do korb szosowych są v1 (które czasem pojawiały się również w MTB), a dla reszty v2. Te do szosy mają nieco inny rozmiar końcówek w suporcie i przez to nie mogę go wcisnąć... ale w takim razie spróbuję spiłować w korbie i wcisnąć mimo wszystko. Suport MTB kosztuje około 35 PLN, a najtańszy v1 około 130, a to już niedaleko od wartości samej korby. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...